Danmark har nordeuropæisk rekord i indbrud
I Danmark har vi ca. 40 indbrud om dagen svarende til omkring 15.000 indbrud om året. Indbruddene har store økonomiske og personlige konsekvenser for hver enkelt dansker, som udsættes for en forbrydelse.
Vi er væsentligt hårdere ramt end vore nabolande.
I 2019 var der mere end 600 indbrud pr. 100.000 indbyggere i Danmark. Til sammenligning var der 335 i Sverige, 55 i Norge og 105 i Tyskland. Med andre ord, vi havde flere indbrud end i vore nabolande tilsammen.
I en ny opgørelse ligger Danmark stadig højest i 2021, men antallet af indbrud i Danmark og i vore nabolande er generelt faldet de senere år – bortset lige fra Sverige, hvor tallet er steget.
I Danmark var der i 2021 401 indbrud pr. 100.000 indbyggere og 347 i Sverige.
- Tallene er tydelige nok. I de sidste 10 år har indbrudskurven været for nedadgående. Vi er på rette vej, men har stadig nordeuropæisk rekord i indbrud. Desværre kan vi nu også se, at i første halvår af 2022 er antallet af indbrud igen steget – med 8,5 pct. i forhold til året før, siger underdirektør Pia Holm Steffensen, F&P.
- I Danmark er vi nået langt med nabohjælpsaktiviteter. Det skal vi fortsætte med, men det er alt for nemt at lave indbrud. Vi skal sikre vores hjem bedre, siger Pia Holm Steffensen.
Bedre sikring af vinduer og låse
Forsikringsbranchen foreslår, at døre og vinduer skal være bedre sikret mod indbrud.
- Det skal ske ved, at der stilles krav til indbrudssikring i bygningsreglementet. Beslag og låse i vinduer og døre skal kunne modstå en indbrudstyv i mere end tre minutter. Så vil det blive meget sværere at være indbrudstyv i Danmark, siger Pia Holm Steffensen.
Sikringen af danske boliger er i dag dårligere end i vores nabolande. Erfaringer fra England og Holland viser, at indbrudssikre døre og vinduer har en markant effekt på indbrudstyvens lyst til at bryde ind.
Register med alle stjålne genstande
Forsikringsbranchen vil desuden sammen med politiet udvikle et register med alle stjålne genstande i Danmark. I dag er det svært at identificere stjålne ting og lokalisere den oprindelige ejer – det betyder, at stjålne genstande, som findes igen, sjældent finder hjem til sin ejer.
- Jeg glæder mig meget over, at justitsministeren netop har offentliggjort at han er positiv over for at undersøge muligheden for et register over stjålne genstande. Det har længe været et ønske fra de danske forsikringsselskaber, og det er meget glædeligt, at regeringen nu ser positivt på at gøre forslaget om et nyt digitalt våben mod indbrudstyvene til virkelighed.
- Et offentligt tilgængeligt register vil give politiet langt bedre arbejdsbetingelser. Samtidig bliver det nemt for almindelige forbrugere, auktionshuse, marskandisere m.fl. at tjekke, om en ting er stjålet eller ej, før man evt. køber den og uforvarende ender som hæler, siger Pia Holm Steffensen.
Registeret over stjålne genstande vil gøre det svært at afsætte tyvekoster og kan dermed sætte en stopper for hæleri. Det viser bl.a. erfaringer fra Holland, der indførte et sådant register i 2014, hvilket har gjort det markant mindre interessant at begå indbrud, jf. udviklingen i tallene for antal indbrud pr. 100.000 indbyggere i Holland.
Nøgleord
Kontakter
Jørgen Kjær Thomsen - Pressetelefon 41 91 91 01
Billeder
Links
Information om Forsikring & Pension
F&P er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaberne i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
F&P: Finansloven er en lille landvinding for dansk klimasikring22.11.2024 10:03:59 CET | Pressemeddelelse
Næste års finanslov indeholder flere vigtige initiativer, lyder det fra forsikrings- og pensionsbranchen. Genindførelsen af håndværkerfradraget til de danskere, der ønsker at klimasikre deres bolig, er et vigtigt skridt mod bedre klimasikring af mange danske boliger.
F&P: Milliardinvesteringer i klimasikring bør ske i offentlige-private partnerskaber14.11.2024 08:30:24 CET | Pressemeddelelse
Danmark står over for milliardstore investeringer i klimasikring af landet. Det bør undersøges, om der kan skabes gode OPP-modeller, så private investorer som pensionsselskaber kan være med til at sikre, at der for skatteydernes penge bygges både til tiden og til budget samtidig med at der sikres et fornuftigt afkast til pensionsopsparerne, lyder det fra F&P – forsikrings- og pensionsbranchen.
DTU-analyse: Manglende klimasikring vil koste trecifret milliardbeløb14.11.2024 05:59:33 CET | Pressemeddelelse
Hvis Danmark fortsat klimasikrer på nuværende niveau, vil det få uoverskuelige økonomiske konsekvenser for både samfundet og den enkelte borger. Det viser en ny analyse foretaget af DTU for F&P – forsikrings- og pensionsbranchen og CIP Fonden.
1 ud af 4 pensionskroner er investeret i USA5.11.2024 12:34:00 CET | Pressemeddelelse
Udfaldet af det amerikanske valg kan have stor indflydelse på danskernes pensionsopsparinger. USA er klart pensionsselskabernes største investeringsland uden for Danmark – hver fjerde pensionskrone er placeret i landet, viser ny analyse fra branchen.
Stigende pensionsalder virker ikke til at skræmme de unge27.10.2024 07:14:55 CET | Pressemeddelelse
På Christiansborg bliver den forsatte stigning af pensionsalderen flittigt diskuteret, men de unge virker ikke til at være afskrækket af at skulle være på arbejdsmarkedet mange år endnu, viser ny undersøgelse
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum