Aalborg Universitet

Danmark går efter guld til Europamesterskaberne i Cybersikkerhed

Del

Der bliver kamp til stregen, når det danske cyberlandshold drager til Wien for at kæmpe om titlen som Europas bedste white-hat hackere

EM i cybersikkerhed 2021, hvor det danske cyberlandshold fik en flot femte plads. Foto: Michael Dyrmose.
EM i cybersikkerhed 2021, hvor det danske cyberlandshold fik en flot femte plads. Foto: Michael Dyrmose.

Forventninger er høje til de ti talentfulde unge, der udgør det danske cyberlandshold, når de skal dyste mod deres europæiske konkurrenter til Europamesterskaberne i Cybersikkerhed den 13.–17. september.

De ti unge mellem 15-25 år har dystet sig frem til en plads på landsholdet fra en talentpulje på 800, og efter flere måneders intens træning skal de ti nu repræsentere Danmark ved EM i Wien.

Sidste års præstation udløste en flot femteplads til det daværende hold, men ambitionerne er tårnhøje i år, lyder det fra Jens Myrup Pedersen, professor i cybersikkerhed ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet og cyberlandsholdstræner.

"Vi går efter guldet. Konkurrencen er hård, og nok er vi et lille land, men vi har 10 virkelig stærke og topmotiverede spillere, der i den grad mestrer holdspillet." siger landstræneren.

Kampklar kaptajn melder om solide chancer

Måneders træning skal testes i praksis, når holdet over to intense dage skal dyste i to kategorier kaldet ’jeopardy’ og ’attack/defense’. Groft sagt består første kategori af udfordringer, hvor der skal findes information og høstes point i sårbare web-applikationer, disk-billede eller netværkstrafik og reverse engineering af apps.

Attack/defense er et anderledes og mere aggressivt format, hvor man i praksis kan angribe eller udnytte de øvrige hold gennem, men cyberlandsholdets kaptajn, Oliver Nordestgaard, er fuldt ud overbevist om holdets evne.

"Vi går helt klart efter sejren, og med den tid og indsats hele holdet og teamet bag har lagt i det, er jeg sikker på, det kan lykkes" siger han.

Det handler om at mobilisere talent

Cybersikkerhed bliver en vigtigere og vigtigere del af hverdagen for offentlige og private virksomheder, og derfor er cybermesterskaberne støttet af Industriens Fond, fordi det er vigtigt at støtte op om projekter, der kan gavne konkurrenceevnen og styrke virksomhederne samt sikre adgangen til talentmassen, forklarer Malene Stidsen.

”Med cyberlandsholdet styrker vi engagementet og interessen for det at arbejde med it-sikkerhed, og det er helt afgørende i den trusselsituation, som vi står i. Vi har brug for at mobilisere alle talenter for at gøre Danmark og dansk erhvervsliv mere sikkert. Med cyberlandsholdet sender vi de allerbedste afsted, men vi skaber også en bevægelse, der skal få endnu flere unge til at arbejde med cybersikkerhed. Det bidrager i sidste ende til at styrke danske virksomheders cybersikkerhed og dermed deres konkurrenceevne, som vi arbejder benhårdt for i Industriens Fond”, siger Malene Stidsen, programchef for Industriens Fonds Cybersikkerhedsprogram, der ønsker holdet og deres dygtige stab held og lykke ved EM.

Center for Cybersikkerhed vurderer, at truslen mod danske netværk og systemer fra især cyberspionage og cyberkriminalitet er på højeste niveau, og det har den været i flere år. Myndigheder og virksomheder er udsat for en kontinuerlig trussel fra hackere og et vellykket angreb får hurtigt alvorlige konsekvenser, der i værste fald kan ramme samfundet bredt, lyder det fra Thomas Flarup, der er chef ved Center for Cybersikkerhed.

”Cybersikkerhed handler i sidste ende om Danmarks sikkerhed.Der er brug for talenter med viden om it-sikkerhed til at opbygge og sikre cyberrobustheden i danske myndigheder og virksomheder. Når cyberlandsholdet er med helt i top til de europæiske mesterskaber, bidrager det til at profilere cybersikkerhed som et attraktivt karrierevalg. Og det er vigtigt, for vi skal have flere til at gå den vej. Heldigvis stiller vi med et stærkt hold i Wien, og jeg er sikker på, de kommer langt igen i år,” siger Thomas Flarup.

Fakta

Cybermesterskaberne afvikles i et tæt samarbejde mellem Industriens Fond, Forsvarets Efterretningstjeneste, Center for Cybersikkerhed, virksomheden Happy42, IT-Universitetet i København, Syddansk Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet, Copenhagen Business School og Aalborg Universitetsamt en række andre europæiske organisationer. Læs mere om EM i Cyber Security på https://ecsc.eu/.

Nøgleord

Kontakter

Ønsker man interview omkring De Danske Cybermesterskaber, er der mulighed for interview med:

Malene Stidsen, Programchef, Industriens Fond – via Anders Brandtoft, Presse-og kommunikationschef, +45 3112 2743

Thomas Flarup, Chef, CFCS – via FE-kommunikation, tlf. +45 2016 0593

Jens Myrup Pedersen, Professor ved AAU, landstræner, tlf. +45 2184 7931

Mads Sejer Nielsen, Journalist ved AAU, tlf. +45 2964 4981

Oliver Nordestgaard, holdkaptajn Det Danske Cyberlandshold, via. Jens eller Mads.

Billeder

EM i cybersikkerhed 2021, hvor det danske cyberlandshold fik en flot femte plads. Foto: Michael Dyrmose.
EM i cybersikkerhed 2021, hvor det danske cyberlandshold fik en flot femte plads. Foto: Michael Dyrmose.
Download

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum