Ingeniørforeningen, IDA

Danmark bør stoppe ulovlig logning

Del

Masseindsamling og registrering af danskernes data skal stoppes nu

Et markant flertal af IDAs logningseksperter og -specialister mener, at Danmark bør følge en to år gammel EU-domommasseovervågning. Det viser en ny undersøgelse blandt eksperter og specialister i Ingeniørforeningens fagtekniske selskab IDA TELE.

I slutningen af 2016 faldt der dom i den såkaldte Watson/TELE2-dom. Dommen slår fast, at det vil være i strid med EU-retten, hvis medlemslande i EU foretager en generel og vilkårlig logning af telekommunikationsdata. Medlemsstaternes lovgivning må således kun tillade målrettet logning for udvalgte personer og alene med det formål at bekæmpe grov kriminalitet.

På trods af dommen har Danmark endnu ikke rettet ind og foretager fortsat en generel og vilkårlig indsamling og registrering af danske telekunders oplysninger, hvilket ifølge IDAs it-sikkerhedsekspert Jørn Guldberg er yderst kritisabelt.

”Regeringen trækker tiden, hvilket på ingen måde er klædeligt. EU-Domstolen har slået fast, at lignende regler i blandt andet Storbritannien og Sverige er indgreb i borgernes privatliv. Derfor undrer det mig, at regeringen ikke retter ind og i stedet vil revidere reglerne på egen hånd,” siger han.

Jørn Guldberg understreger, at EU-dommen gælder masseovervågning, og at der derfor ikke er noget i vejen for, at myndighederne allerede kan lave målrettet logning, hvis man finder det nødvendigt.

”Politiet kan overvåge mistænkelige grupperinger, hvis de sikrer sig en retskendelse først. Jeg kan ikke forestille mig, at det kan være vanskeligt, hvis der foreligger en begrundet mistanke. Derfor er der ikke en saglig begrundelse for at overvåge den almindelige danskers gøren og laden. I sidste ende risikerer vi, at danskerne bliver overforsigtige i deres kommunikation og søgninger på nettet,” siger han.

 Hvad er din holdning til, at Danmark endnu ikke har rettet ind efter EU?

Antal

Procent

Danmark bør afvente nye fælles EU-regler på baggrund af dommen og fastholde eksisterende praksis

17

13 %

Danmark bør følge dommen og rette ind

27

20 %

Danmark burde allerede have fulgt dommen

86

65 %

Ved ikke

3

2 %

I alt

133

100 %

Kilde: IDA Analyse blandt 133 logningseksperter og - specialister fra IDAs fagtekniske netværk IDA Tele 

Kontakter

Ulrik Frandsen 23 65 09 69

Information om Ingeniørforeningen, IDA

Ingeniørforeningen, IDA
Ingeniørforeningen, IDA
Kalvebod Brygge 31-33
1780 København V

33 18 48 48http://ida.dk/

Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum