Danmark beholder særregel om mindre nitrit i kødpålæg
Danmark kan fortsat stille skrappere krav til indholdet af nitrit i kødprodukter på det danske marked end de kan i vores nabolande. EU-Kommissionen har netop forlænget en dansk særregel, som gør, at Danmark tillader markant mindre nitrit end resten af EU. I nogle produkter er indholdet næsten halveret i forhold til EU’s grænse.
Danmark er det eneste land i EU med en særregel for nitrit, men resten af EU er nu er gået i gang med en forhandling af lavere grænseværdier.
- Danmark har bevist, at man sagtens kan producere skinke og pølser uden nitrit i samme mængde, som det ellers er tilladt i EU. Det er godt, at resten af EU nu lader sig inspirere af Danmarks gode eksempel og arbejder for et reduceret nitritindhold, siger Henrik Dammand Nielsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen.
Gælder for alle kødprodukter
Særreglen gælder for alle kødprodukter på det danske marked. Også dem, der er produceret i udlandet. Nitrit bruges først og fremmest til at forhindre udviklingen af bakterier, der kan give botulisme – også kaldet pølseforgiftning. Det sker dog meget sjældent, at danskere rammes af botulisme, og når det sker, skyldes det ikke kød, men andre fødevarer som for eksempel krydderurter.
Nitrit er et konserveringsmiddel, der bruges i forarbejdede kødprodukter som pølser og pålæg. Desuden har nitrit en farvende virkning, så kødet får en rødlig nuance.
Der er en risiko for, at nitrit omdannes til stoffer, som kan være kræftfremkaldende i en vis mængde. Derfor anbefaler både den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og DTU Fødevareinstituttet, at man bruger så lidt nitrit som muligt. Risikoen ved de kræftfremkaldende stoffer stiger i takt med mængden af tilsat nitrit.
Fakta om særreglen
- Med den seneste forlængelse har Danmark nu yderligere tre år med særreglen. Den danske særregel er cirka 25 år gammel.
- Danmark fik ved EF-domstolen i den såkaldte madsminkesag medhold i, at Kommissionen ikke havde taget skyldigt hensyn til disse videnskabelige udtalelser.
- EU-Kommissionen har nu lagt op til at revidere EU’s grænseværdier for nitrit, og der er indledt forhandlinger med medlemslandene om lavere grænseværdier for nitrit.
Kontakter
Fødevarestyrelsens pressetelefon
Tlf:2284 4834presse@fvst.dkInformation om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Nu kan du få hestepas på mobilen10.4.2024 14:05:30 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har gjort det lettere for ryttere at vise hestepas
Viden og vejledning skal bremse voksende problem med norovirus, også kaldet roskildesyge9.4.2024 08:48:58 CEST | Pressemeddelelse
Selvom norovirus er skyld i en meget væsentlig del af de fødevarebårne sygdomsudbrud, så er der fortsat usikkerhed om håndteringen af risici blandt køkkenchefer og medarbejdere. Det viser en kontrol- og vejledningskampagne, som Fødevarestyrelsen har gennemført i restauranter, køkkener og butikker, der leverer færdiglavet mad.
Er du klar til at blive katteejer?3.4.2024 13:48:00 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har i samarbejde med flere danske organisationer udviklet webportalen ’Klar til kat’ med en række gode råd til katteejere og dig, der overvejer at blive det.
Forskere modtager 1,5 mio. kr. fra Danmarks 3R Center til metoder, der skal begrænse brug af forsøgsdyr14.3.2024 10:35:25 CET | Nyhed
Forskning i brug af kikkertkirurgi, kunstigt væv og AI-overvågning skal medvirke til at reducere brug af forsøgsdyr og lindre forsøgsdyrs smerte.
Fjerkræbesætninger på Sjælland og i Jylland er ramt af fugleinfluenza4.2.2024 15:10:07 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har søndag erklæret udbrud af fugleinfluenza i en kalkunbesætning i Sydvestsjælland samt en besætning med høns i Sønderjylland. Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen indleder søndag det store arbejde med at aflive i alt ca. 62.000 dyr.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum