AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Danmark bedst i EU til at få ledige i arbejde under corona

Del
I 2020 var Danmark det land i EU, som fik flest arbejdsløse i job fra kvartal til kvartal, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Omkring en tredjedel af de ledige i et givent kvartal var i arbejde igen i det efterfølgende kvartal. Målt på andelen af langtidsledige, der kom i job, var Danmark ligefrem europamestre i 2020.

ARBEJDSMARKED

Selvom dansk økonomi blev hårdt ramt af pandemien ligesom i resten af verden, var Danmark i 2020 alligevel det land i EU, som fra kvartal til kvartal fik flest arbejdsløse i job. Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd udarbejdet på baggrund af tal fra det europæiske statistikkontor Eurostat.

33 procent af de ledige i et givent kvartal kom i arbejde i det efterfølgende kvartal. Det er det højeste niveau i EU – og i hele Europa er det kun Island, der overgik Danmark.

”Danmarks flotte placering er ikke tilfældig og skal ses i sammenhæng med, at vi har et fleksibelt arbejdsmarked, hvor virksomhederne med kort varsel kan fyre og hyre,” siger Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

”Flexicuritymodellen giver korte opsigelsesvarsler på store dele af det danske arbejdsmarked, og den begrænsede brug af fratrædelsesgodtgørelser sikrer, at arbejdsmarkedet selv i krisetider ikke fryser fuldstændigt til is,” siger Erik Bjørsted.

Analysen viser også, at andelen af ledige i Danmark, som kommer i job fra kvartal til kvartal, har ligget på et relativt stabilt niveau gennem de seneste ti år. 2020 var ingen undtagelse.

”Flexicuritymodellen er med til at sikre, at der selv i krisetider er mange jobåbninger på det danske arbejdsmarked, som også de arbejdsløse nyder godt af,” siger Erik Bjørsted.

”De fleksible regler for afskedigelser er dog kun mulige, hvis lønmodtagerne har en god dagpengeforsikring. Samtidig er forskellige former for aktivering med til at holde de arbejdsløse til ilden og få dem tilbage i arbejde,” siger Erik Bjørsted.

Europamestre i at få langtidsledige i job

Under coronakrisen oplevede flere og flere danskere at blive fanget i langtidsledighed, men faktisk viser analysen, at Danmark var bedst til at få langtidsledige i job i Europa.

”Bliver man først fanget i langtidsledighed, har det en selvforstærkende effekt, for når virksomhederne kigger efter ny arbejdskraft, står man ikke først i køen, hvis man længe har været ledig. Det er derfor meget positivt, at vi i Danmark er så gode til at få langtidsledige i job," siger Erik Bjørsted.

Eurostat opgør arbejdsløse, som har været uden job i mindst tolv måneder, som langtidsledige.

Læs analysen her

Analysens hovedkonklusioner

  • Under coronakrisen var Danmark det land i EU, som fik flest arbejdsløse i job fra kvartal til kvartal. Omkring en tredjedel af de ledige i et givent kvartal var i arbejde igen i det efterfølgende kvartal. Ser man på hele Europa, var det kun Island, som fik flere arbejdsløse i job fra kvartal til kvartal.
  • Ser man udelukkende på langtidsledige, var Danmark til gengæld det land i Europa, som sidste år fik flest langtidsledige i arbejde fra kvartal til kvartal.
  • Forklaringen på succesen skal sandsynligvis findes i den særlige flexicuritymodel, som på grund af de fleksible regler for fyringer sikrer, at der også i krisetider er mange jobåbninger. Samtidig har krisehåndteringen været med til at holde hånden under økonomien og beskæftigelsen.

Danske arbejdsløse kommer hurtigt i job

Tabellen viser andelen af ledige, der kommer i job fra et kvartal til det næste - opgjort som årsgennemsnit i 2020. Danmark er det højest placerede EU-land – og kun overgået af Island i hele Europa. Obs: Tabellen viser ikke kun EU-landene.

Land

2020

Island

36 pct.

Danmark

33 pct.

Schweiz

30 pct.

Finland

28 pct.

Ungarn

28 pct.

Norge

27 pct.

Østrig

27 pct.

Estland

26 pct.

Tyrkiet

26 pct.

Luxembourg

26 pct.

Portugal

26 pct.

Letland

26 pct.

Holland

25 pct.

Irland

24 pct.

Sverige

23 pct.

Cypern

23 pct.

Polen

23 pct.

Slovenien

23 pct.

Frankrig

22 pct.

Spanien

21 pct.

Tjekkiet

21 pct.

Belgien

20 pct.

Storbritannien

17 pct.

Kroatien

17 pct.

Litauen

16 pct.

Serbien

16 pct.

Italien

14 pct.

Rumænien

14 pct.

Bulgarien

13 pct.

Slovakiet

12 pct.

Nordmakedonien

9 pct.

Grækenland

7 pct.

EU-27

19 pct.

 Kilde: Eurostat

Læs analysen her

Kontakter

Billeder

Links

Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V

3355 7710https://www.ae.dk/

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Analyse: Liberal Alliances spareplaner vil koste titusindvis af medarbejdere i det offentlige på fire år13.4.2024 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Hvis man gennemfører Liberal Alliances spareforslag i den offentlige sektor, svarer det til, at der i perioden 2026-2030 skal spares 30.000 offentligt ansatte væk, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). I samme periode øges medarbejderbehovet som følge af aldrende befolkning. Dermed efterlader Liberal Alliances politik et samlet gab på 39.000 medarbejdere.

Akademikere udgør 11,5 procent af Københavns Kommune ansatte. I Esbjerg udgør de 3,7 procent5.4.2024 05:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Se tallet for din kommune: Der er store forskelle på, hvor mange af den enkelte kommunes ansatte, der har akademisk baggrund, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). På landsplan er der kommet 10.000 flere kommunale fuldtidsakademikere siden 2007, selvom den samlede kommunale beskæftigelse er faldet med 5.900 fuldtidspersoner. I regionerne er der ansat 6.000 flere akademiske fuldtidspersoner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye