Aalborg Universitet

Dampspærre af genbrugsplast – kan det holde?

Del

Med et ønske blandt forbrugere og en politisk dagsorden vedrørende bæredygtig omstilling af byggeriet, er det forventeligt, at der vil komme øget interesse for genanvendte byggematerialer, og at efterspørgslen på dampspærre af genbrugsplast derfor vil stige. I dag kan man finde et stigende antal dampspærrer på det danske marked, der er produceret af genanvendt polyethylen (PE), og der har været bekymringer for, hvorvidt de har samme kvalitet som dampspærrer af ren PE.

Dampspærre undersøges manuelt for fejl. 
Foto: Stillbillede fra filmen Forskere kigger på dampspærrer af genbrugsplast, Grundejernes Investeringsfond.
Dampspærre undersøges manuelt for fejl. Foto: Stillbillede fra filmen Forskere kigger på dampspærrer af genbrugsplast, Grundejernes Investeringsfond.

– Fremadrettet kan dampspærre af genanvendeligt PE være med til at understøtte den bæredygtige omstilling af byggeriet, derfor er det vigtigt at have ordentlig dokumentation for, at kvaliteten er i orden –vores undersøgelse har ikke kunnet påvise, at der generelt er forskel i egenskaber af dampspærre, alene ud fra om produkterne er produceret af ren eller genanvendt PE, fastslår Torben Valdbjørn Rasmussen, seniorforsker, BUILD AAU.

I den nye forskningsrapport fra BUILD (tidligere SBi), Aalborg Universitet, Materialeegenskaber Test af polyethylenmembraners egenskaber før og efter accelereret ældning, undersøges levetiden for 9 af de hyppigst anvendte dampspærrer af PE på det danske marked. De 9 forskellige dampspærrer, der er undersøgt i rapporten, er produceret af henholdsvis genanvendeligt PE, ren PE og en kombination af ren og genanvendt PE. Herunder undersøges tapede samlinger tilhørende de enkelte dampspærresystemer og samlinger klæbet med mellemlæg af bånd af butyl.

Dampspærre af PE er en billig, men vigtig komponent når man bygger let byggeri i et klima som det danske. Derfor er det vigtigt, at man vælger en dampspærre med lang levetid – både for byggeriets sundhed, men også for økonomien, da det er kompliceret og dyrt at skifte en dampspærre ud.

– Vores undersøgelser viser, at det godt kan lade sig gøre at sortere, oprense og vaske indsamlet PE og tilsætte forskellige konserveringsmidler, så der opnås egenskaber for den producerede dampspærremembran, som svarer til dampspærremembraner af ren PE, siger Torben Valdbjørn Rasmussen, seniorforsker, BUILD AAU.

Vigtige resultater fra rapporten:

  • Undersøgelsen har, med de anvendte metoder, ikke kunnet påvise, at der generelt er forskel i egenskaber af dampspærremembraner, alene ud fra om produkterne er produceret af ren eller genanvendt PE.
  • Undersøgelsen viser, at tapede samlinger er et svagt punkt, men dette bør undersøges nærmere.
  • Oprensning af det indsamlede PE har stor betydning for kvaliteten ved produktion af dampspærre af genbrugsplast.

– Oprensning af det indsamlede genanvendelige PE skal producenterne være mere opmærksomme på ved produktionen af dampspærremembraner. Hvis ikke oprensningen er tilstrækkelig god, vil der være restmateriale i dampspærremembranen, der kan skabe svagheder og i værste fald huller. Vores gennemgang af dampspærremembranerne viste, at det er en udfordring for enkelte producenter, siger Torben Valdbjørn Rasmussen, seniorforsker, BUILD, AAU.

Rapporten er udarbejdet i samarbejde mellem BUILD, AAU, Danmarks Tekniske Universitet, Teknologisk Institut, Nationalmuseet og BYG-ERFA med økonomisk støtte fra Landsbyggefonden, Byggeskadefonden og Grundejernes Investeringsfond.

Nøgleord

Kontakter

Torben Valdbjørn Rasmussen, seniorforsker, BUILD – Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet, +45 2360 5697, tvr@build.aau.dk
Lise Jacobsen, byggefaglig kommunikationskonsulent, BUILD – Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet, +45 6196 7410, ljac@build.aau.dk

Billeder

Dampspærre undersøges manuelt for fejl. 
Foto: Stillbillede fra filmen Forskere kigger på dampspærrer af genbrugsplast, Grundejernes Investeringsfond.
Dampspærre undersøges manuelt for fejl. Foto: Stillbillede fra filmen Forskere kigger på dampspærrer af genbrugsplast, Grundejernes Investeringsfond.
Download
I den nye forskningsrapport fra BUILD, Aalborg Universitet, Materialeegenskaber – Test af polyethylenmembraners egenskaber før og efter accelereret ældning, undersøges levetiden for 9 af de hyppigst anvendte dampspærrer af PE på det danske marked.
Illustration: Michael Ulf Bech
I den nye forskningsrapport fra BUILD, Aalborg Universitet, Materialeegenskaber – Test af polyethylenmembraners egenskaber før og efter accelereret ældning, undersøges levetiden for 9 af de hyppigst anvendte dampspærrer af PE på det danske marked. Illustration: Michael Ulf Bech
Download

Links

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum