Dagpengereform kan gøres smartere

I reformudspillet ”Danmark kan mere 1” som regeringen netop har fremlagt, lægges der op til store forandringer af dagpengesystemet, som vi kender det. I udspillet foreslås det, at dimittendsatsen for nyuddannede under 30 år og uden børn sænkes fra de nuværende 13.815 kr. om måneden til 9.500 kr. om måneden. Samtidig foreslår regeringen, at dagpengeperioden fremover kun skal være et år for dimittender mod to år i dag.
Det kan gøres smartere, mener IDA's formand Thomas Damkjær Petersen.
”Hvis der skal spares, så er det muligt at reducere dimittendsatsen langt mere skånsomt og intelligent, hvis man i stedet laver en trappemodel for dimittender, så de får den nuværende sats i en rimelig periode, hvor de søger job, og så siden fase den ned. Forslaget, som det ser ud nu, er uspiseligt. Vi kan ikke støtte, at dagpengeperioden forkortes for dimittender,” siger han.
”En reduktion af dimittendsatsen fra dag et som nyuddannet er urimelig, da stort set alle bliver færdige med deres uddannelse på samme tidspunkt i begyndelsen af sommerferien, hvor store dele af jobmarkedet er sat på auto-reply. Det vil være en urimelig straf for at tage en uddannelse. Vi må give de nyuddannede og virksomhederne en ærlig chance for at finde hinanden, så dimittendernes viden udnyttes bedst muligt,” siger Thomas Damkjær Petersen.
”Det kan også på anden måde blive kostbart at skære i dimittendsatsen, som regeringen lægger op til. Dimittendordningen er en vigtig rekrutteringskanal til dagpengesystemet, og der er stor risiko for, at a-kassen vil blive fravalgt, hvis ikke ordningen synes relevant. Dermed spilles der hasard med en hjørnesten i den danske model,” siger han.
De øvrige ændringer af dagpengesystemet, der lægges op til, er IDA's formand positiv overfor.
Regeringen foreslår nemlig også en ny trappemodel, så de ledige, der har været i beskæftigelse i to ud af de seneste tre år, får en højere sats i de første tre måneder på dagpenge. Regeringen foreslår, at den højeste sats i de første måneder skal hæves fra de nuværende 19.322 kr. pr. mdr. til 24.500 kr. om måneden.
”Det er godt, at regeringen har forstået, at der er noget, der hedder kernetropper og har ladet sig inspirere af IDA's forslag om en trappemodel for dem, der sjældent trækker på dagpengesystemet. Den del af udspillet kan vi godt bakke op om, men at det er de nyuddannede, der skal betale regningen, er uspiseligt,” siger Thomas Damkjær Petersen.
Kontakter
Søren Lorentzen, presserådgiver i IDA, tlf. 51 85 17 64
Billeder

Links
Information om Ingeniørforeningen, IDA
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Massiv interesse for ingeniøruddannelserne5.7.2025 16:56:53 CEST | Pressemeddelelse
Civilingeniøruddannelsen er for andet år i træk den mest søgte
Facebook på kollisionskurs med danske brugere3.7.2025 13:28:59 CEST | Pressemeddelelse
Facebook vil have adgang til brugernes private billeder på telefonen, men otte ud af ti danskere opfatter deres billeder som lige så private som helbredsoplysninger, viser IDA-undersøgelse.
Hver femte arbejder et sted uden stressplan2.7.2025 07:45:02 CEST | Pressemeddelelse
Hvad skal du gøre, hvis du bliver ramt af stress? Det svæver i luften på mange arbejdspladser. Mange erhvervsaktive danskere aner ikke, hvor de skal gå hen, hvis stressen rammer, viser nye tal fra IDA.
Hver anden tager jobbet med på ferie1.7.2025 07:28:11 CEST | Pressemeddelelse
Over halvdelen af danskerne tjekker arbejdsmail og tager opkald i sommerferien – og for mange er det ikke frivilligt. Hver fjerde oplever, at arbejdsgiveren forventer, de står til rådighed. Det viser nye tal fra IDA.
Gratis internet på ferien kan blive dyrt29.6.2025 08:12:00 CEST | Pressemeddelelse
Kun under hver femte dansker holder sig fra åbne wifi, når de er på ferie, hvilket ellers er det smarteste, advarer it-sikkerhedsekspert.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum