Turbine Forlaget A/S

Da helligdage blev brugt til tant og fjas

Del
Alt var ikke slid og slæb fra morgen til aften i middelalderen. "Fritid og forlystelser – træning, morskab og tidsfordriv i middelalderen" er titlen på Kåre Johannessens nye bog, der viser, at også i middelalderen var der tid til tant og fjas.
Kåre Johannessen fortæller om fritid og forlyster i middelalderen – en tid, hvor de havde langt flere helligdage end i dag. Foto: ©Suezanna Zentani
Kåre Johannessen fortæller om fritid og forlyster i middelalderen – en tid, hvor de havde langt flere helligdage end i dag. Foto: ©Suezanna Zentani

I middelalderen havde man også tid til overs, selv om man ikke havde begreber som ”ferie” og ”fritid”. Efter alt at dømme havde man omtrent lige så meget fritid for 700 år siden, som vi har i dag. Den største forskel er formentlig, at arbejdsdagene var længere i middelalderen, men til gengæld var der et væld af helligdage, der skulle holdes hellige, for den gang var helligdage bestemt ikke noget, der blev afskaffet, tværtimod.

På både helligdage og hverdage var der tid til en række aktiviteter, der ikke tjente andre formål end at skabe glæde og fornøjelse i livet. Der var masser af tid til at muntre sig med benknusende boldspil og drabelige ridderturneringer, hvor både høj og lav tog del i festlighederne. Der blev også spillet teater og musik. På markedspladserne kunne man møde en gøgler – eller en leger, som det hed dengang. Leg var en del af livet – og ikke kun for de små − og brætspil er bestemt ikke en moderne opfindelse, men derimod en af middelalderens fritidsforlystelser, som jo har overlevet og dyrkes af mange den dag i dag.

Kåre Johannessen er uddannet cand.mag. i historie og middelalderarkæologi. Han har gennem mange år haft tilværelsen i middelalderen som sit primære studiefelt, og han graver gerne dybt i kildematerialet i sin søgen efter viden om helt almindelige menneskers liv på den tid. De fleste kilder handler om adlen og kirkens folk, men langt de fleste mennesker hørte ikke til blandt disse folk. Kåre Johannessen formår at sætte fokus på bønderne og de jævne folks hverdagsliv i middelalderen, som han har skrevet en række populærhistoriske bøger om. Fritid og forlystelser er så vidt vides den første udgivelse på dansk, der samlet behandler fritiden i middelalderen.

Tidligere har Kåre Johannessen udgivet tre bøger på Turbine: Magt og mennesker i Danmarks middelalder, Lyst og lidenskab i middelalderen og Mørkets skabninger middelalderens gruelige gestalter. Og så har han siden 2015 arbejdet som selvstændig historieformidler og kendes nok af mange som fast deltager i Historiequizzen på DR.

Mød Kåre Johannesen på Historiske Dage. Søndag d. 19. marts kl. 10.20, hvor han i selskab med Adrian Hughes underholder om middelalderens forlystelser.

Fakta om bogen:

Titel: Fritid og forlystelser – Træning, morskab og tidsfordriv i middelalderen
Forfatter: Kåre Johannessen
Forlag: Turbine
ISBN: 9788740694185
Sidetal 212
Vejl. pris. 349,95 kr.
Udgivelsesdato: 17. marts 2022

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Kåre Johannessen fortæller om fritid og forlyster i middelalderen – en tid, hvor de havde langt flere helligdage end i dag. Foto: ©Suezanna Zentani
Kåre Johannessen fortæller om fritid og forlyster i middelalderen – en tid, hvor de havde langt flere helligdage end i dag. Foto: ©Suezanna Zentani
Download
Bogen forside minder i stil om de forrige bøger, Kåre Johannesen har skrevet om middelalderen.
Bogen forside minder i stil om de forrige bøger, Kåre Johannesen har skrevet om middelalderen.
Download

Links

Information om Turbine Forlaget A/S

Turbine Forlaget A/S
Turbine Forlaget A/S
Balticagade 10 B, 2. sal
8000 Aarhus C

86 12 79 16https://turbine.dk/

Forlaget Turbine blev grundlagt i 2004.

Vores profil er bred, og grundtanken er, at vi ikke lader os begrænse af hverken genre, stil eller format – vores fokus er kvaliteten i den enkelte udgivelse.

Følg pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S

Brug de vildt sunde urter17.3.2023 10:00:00 CET | Pressemeddelelse

VILDT SUNDT hylder de mange magiske, interessante og spiselige planter, der findes, og inviterer dig til at opleve, hvad et drys af urternes magi kan gøre for en ret og ikke mindst dit velbefindende. Michelle Faust Lang Berthels har en ufattelig stor og varm begejstring for planter, urter og krydderier og mener, at det aldrig er for sent at gå på opdagelse i naturens eget skatkammer. Derfor har hun skrevet "Vildt sundt," der kombinerer urtehåndbog og kogebog.

Danske udvandrere kæmpede i krigen i Sydafrika3.3.2023 09:00:00 CET | Pressemeddelelse

I slutningen af 1800-tallet drog danskere og andre skandinaver til Sydafrika, som følge af de omfattende guld- og diamantfund i landet, i håbet om at skabe en bedre tilværelse. Udvandrerne kom i klemme i en konflikt, der udviklede sig til Den Anden Boerkrig, og deres dramatiske historie er ikke tidligere blevet samlet og fortalt. Det gør historiker Peter Agerbo Jensen nu noget ved med bogen "I Krig under Sydkorset."

En af Skandinaviens største klassikere i ny oversættelse23.2.2023 10:00:00 CET | Pressemeddelelse

Hjalmar Söderbergs "Doktor Glas" står den dag i dag som en af de største klassikere i den skandinaviske litteratur. Fortællingen om den desillusionerede og kølige doktor, der indfanges af Helga Gregorius, og overvejer at hjælpe hende med mordet på hendes mand, er en filosofisk og etisk diskuterende roman, der kan gøre sig blandt de vigtigste af sin slags i verdenslitteraturen. "Doktor Glas" er ikke blevet oversat til dansk siden 1968, men kommer nu i helt ny oversættelse ved Karen Fastrup.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum