Danske Vandværker

Cyberhysteri – ingen grund til nervøsitet for det danske drikkevand

Del

At de danske vandværker ikke er omfattet af regeringens nye cyberstrategi skaber ingen bekymring hos Danske Vandværker, der med sine knap 2.000 medlemmer leverer næsten hvert andet glas drikkevand til danskerne. Vandværkernes evne til at forsyne borgerne med drikkevand er ikke truet af cyberkriminelle, som det ellers fremgår af Jyllands-Posten i dag fredag. Her fremføres det blandt andet, at fordi nogle it-hackere har skaffet sig adgang til et vandværks SCADA-styresystem, vil det udgøre en trussel mod danskernes drikkevandsforsyning. Dette vil kun medføre et midlertidigt stop eller en uregelmæssighed i vandforsyningen, der straks vil blive opdaget og rapporteret til vandværket.

Ingen spildevand eller andre stoffer i drikkevandet
Det giver ingen mening, som man kan læse i Jyllands-Posten, at man gennem et digitalt hackerangreb kan blande spildevand eller andre skadelige stoffer i vores drikkevand. Dels vil et forsøg på dette blive bremset af en mekanisk tilbagestrømssikring, som ikke er styret af it, dels kræver det en manuel indgriben i driften, hvilket ’cyberangreb’ jo ikke omfatter.

Ikke længere nedetid end ”at nå hjem fra Brugsen”
Der vil kunne opstå en kort nedetid, indtil vandværksteknikeren kan afkoble den digitale styring og overtage den  manuelle styring af vandværket. Nedetiden vil afhænge af, hvornår den første forbruger melder om problemer og kontakter vandværket. Heldigvis har vi i Danmark mange vandværker, og derfor vil der typisk ikke være ret langt hen til vandværket, så det vil gå forholdsvist hurtigt at få rettet op på tingene igen. Hertil kommer, at vandforsyningerne allerede har alternative forsyningsmuligheder, så ’væsentlige forstyrrende virkninger’ udebliver.

Tillid til myndighederne
Danske Vandværker er forud for implementeringen af det nye EU-direktiv for net- og informationssikkerhed (NIS), der trådte i kraft den 1. maj i år, blevet hørt af Miljøstyrelsen. Og Danske Vandværker har fuld tillid til, at myndighederne håndterer implementeringen forsvarligt. Kommer der nye digitale udfordringer, vil vi naturligvis kigge nærmere på, om Danske Vandværkers medlemmer burde inkluderes i regeringens cyberstrategi på en anderledes måde, end det er sket. Sikkerhedsmæssigt vil vi altid gøre, hvad vi kan for at være et skridt foran alle risikomomenter, som kan forstyrre forsyningen af drikkevand.

Nøgleord

Kontakter

Martin Gertz Andersen, politisk chef
Tlf: 51 36 76 03

Dorthe G. Rasmussen, pressemedarbejder
Mobil 26 70 71 06

Information om Danske Vandværker

Danske Vandværker
Danske Vandværker
Solrød Center 20 C
2680 Solrød Strand

56 14 42 42http://www.danskevv.dk

Danske Vandværker er brancheforening for landets vandværker. Medlemsskaren tæller også vandbranchens industri og leverandører. Danske Vandværker er den eneste brancheforening, som alene koncentrerer sig om forsyning af drikkevand.

Følg pressemeddelelser fra Danske Vandværker

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Vandværker

En rigtig god dag for de forbrugerejede vandværker22.11.2018 15:21:33 CETPressemeddelelse

Politikerne på Christiansborg har netop indgået et bredt forlig om, at vandværker, som udleder mindre end 800.000 kubikmeter vand, ikke behøver at være omfattet af de økonomiske rammer i vandsektorloven. Det betyder mindre bureaukrati og færre omkostninger på vandværkerne. Da forsyningssikkerheden er altafgørende, skal vandværkerne dog stadig være omfattet af performance benchmarkingen, som blandt andet viser, hvor godt vandværket drives.

Det lysner for beskyttelsen af de boringsnære områder24.8.2018 13:46:01 CESTPressemeddelelse

I går, torsdag 23. august, var der samråd i Miljø- og Fødevareudvalget. Emnet var de mange pesticider, som er fundet i vores grundvand i den seneste tid. Danske Vandværker arbejder for et fuld stop for brug af pesticider i de boringsnære beskyttelsesområder. Nu ser det ud til, at det arbejde bærer frugt, da miljøminister Jakob Ellemann-Jensen under samrådet sagde, at han er åben for at indføre stramninger på pesticidområdet til gavn for drikkevandet.

Fuld stop for brug af pesticider i BNBO’erne23.8.2018 05:30:00 CESTPressemeddelelse

Når Miljø- og Fødevareudvalget på samrådet i dag den 23. august sætter pesticider på menuen, er budskabet fra Danske Vandværker krystal klart: Danskerne skal kunne blive ved med at tappe sig et rent glas vand fra hanen. I lyset af den seneste tids mange fund af pesticider er det på tide at stoppe med at bruge sprøjtemidler i de boringsnære områder og få sat turbo på overvågningen af vores grundvand.