Covid-19: Social afstand virker bedre end lukkede grænser

Del

Forskere: Rejserestriktioner kan forsinke smittespredning med dage, mens social afstand har en meget stærkere effekt, så kurven for smitte-tilfælde er op til fire uger om at nå max.

Regeringer og myndigheder kaster enorme mængder ressourcer ind i kampen for at begrænse spredningen af Covid-19 i samfundet. Muligheden for at kunne vurdere og forudsige smittespredningen er af afgørende betydning for at kunne træffe de mest effektive foranstaltninger.

Som en hjælp til denne udfordring præsenterer forskere nu en model, der kan overvåge og forudsige spredningsdynamikken mellem forskellige regioner i verden.

- Modellen viser os, at social afstand er mere effektivt end rejsebegrænsninger, når det gælder om at forsinke smittespredningen, siger professor i teoretisk fysik, Francesco Sannino, Syddansk Universitet, Danish Institute for Advanced Science og Federico II Universitetet i Napoli i Italien.

De menneskelige omkostninger ved at vente

- Resultaterne bekræfter vores viden om, at rejsende mellem forskellige regioner kan bære smitte med sig, som kan udvikle sig til nye udbrud i en region, tilføjer han.

Virusbårne pandemier som Covid-19 er en trussel, ikke kun fordi menneskeliv er på spil, men også fordi de har dybe og langvarige indvirkninger på økonomien og den sociale dynamik i samfundet.

Mens der allerede findes forskellige empiriske modeller til at beskrive epidemiers dynamik lokalt og globalt, mangler der en sammenhængende ramme, mener han.

Planer om overvågning i hele verden

Ved hjælp af metoder lånt fra højenergifysikkens verden kan professor Sannino og hans kollega Giacomo Cacciapaglia fra CNRS og Lyon universitet i Frankrig nu studere og forudsige en pandemis spredningsdynamik mellem forskellige regioner i verden.

- Vi planlægger at igangsætte en verdensomspændende overvågning for at foretage globale fremskrivninger, der kan hjælpe regeringer og erhvervslivet med strategier til at genåbne samfundet og implementere grænsekontroller, siger professor Sannino.

Læs mere om modellen i den videnskabelige artikel, der er offentliggjort i tidsskriftet Scientific Reports.

Mere Covid-19 forskning fra professor Francesco Sannino:

Anden bølge forudsiges med matematik

Hvordan har social afstand påvirket infektionsraten?

Næste bølge er på vej til Danmark og kan blive ligesom den første

Kontakter

Professor Francesco Sannino, mobil tlf 2135 6088.

email og øvrig bio:
https://portal.findresearcher.sdu.dk/da/persons/sannino

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum