COVID-19: Positiv test? Sådan forholder du dig, hvis du eller dit barn er smittet
Du har fået taget en prøve, som viser, at du har coronavirus, eller du er forælder til et barn, som er blevet testet positiv. Hvordan skal du forholde dig, så du forhindrer yderligere smittespredning?
Det er vigtigt, at du med det samme isolerer dig. For at stoppe smittespredningen hurtigt er det vigtigt, at du allerede nu finder ud af, hvem du kan have smittet og informerer dem.
Du vil blive kontaktet af Styrelsen for Patientsikkerhed, der vil hjælpe dig med at finde og informere de nære kontakter, som du kan have smittet.
Når vi kontakter dig, kan vi også vejlede dig om, hvordan du skal forholde dig, så du undgår at smitte andre.
Vi kan kun kontakte dig, hvis vi kan finde dit telefonnummer. Hvis du ikke hører fra os, opfordrer vi dig til at kontakte os direkte i Coronaopsporing på 32 32 05 11, tast 1.
Du skal gå i selvisolation. Det betyder, at du skal undgå kontakt med andre mennesker, fx at:
- du skal blive hjemme (gælder også arbejde og indkøb)
- du bør undgå fysisk kontakt med personer, du bor sammen med og – hvis det er muligt – benytte et andet toilet og bad end dem
- du skal aflyse alle besøg.
Hvor længe du skal være isoleret fra andre kommer an på, om du har symptomer på coronavirus eller ej.
Hvis du ikke kan holde afstand fra dem, som du bor sammen med, fx fordi din bolig er meget lille, eller du bor sammen med nogen, som er i særlig risiko for et alvorligt sygdomsforløb, så kan du måske få tilbudt et frivilligt isolationsophold uden for hjemmet.
Hvis dit barn har fået taget en prøve, som viser, at barnet har coronavirus
Det er vigtigt, at du med det samme sørger for, at barnet isolerer sig. For at stoppe smittespredningen hurtigt er det vigtigt, at du allerede nu finder ud af, hvem dit barn kan have smittet og informerer dem.
Du vil blive kontaktet af Styrelsen for Patientsikkerhed, der vil hjælpe dig med at finde og informere de nære kontakter, som dit barn kan have smittet.
Når vi kontakter dig, kan vi også hjælpe med, hvordan du skal forholde dig for at undgå at dit barn smitter andre.
Dit barn skal gå i selvisolation.
Det betyder, at dit barn skal undgå kontakt med andre mennesker, fx at:
- dit barn skal blive hjemme (gælder også skole og institution)
- dit barn bør undgå fysisk kontakt med personer, barnet bor sammen med, og hvis muligt benytte et andet toilet og bad end andre
- dit barn skal aflyse alle besøg med andre.
Hvor længe dit barn skal være isoleret fra andre kommer an på, om dit barn har symptomer på coronavirus eller ej.
Hvis dit barn ikke kan holde afstand fra dem, som i bor sammen med, fx fordi din bolig er meget lille, eller I bor sammen med nogen, som er i særlig risiko for et alvorligt sygdomsforløb, kan I måske få tilbudt et frivilligt isolationsophold uden for hjemmet.
Du skal finde ud af, hvem de nære kontakter er, hvis du eller dit barn er testet positiv
Du skal finde ud af, hvem du/dit barn har været tæt sammen med i den tid, du/barnet har kunnet smitte. Det gælder både privat og på arbejde – og for barnet både i skole/institution og fritiden.
- Hvis du/barnet har symptomer er det dem, du/barnet har været tæt sammen med, 2 dage før symptomerne startede, og indtil du isolerede dig/sørgede for, at dit barn isolerede sig.
- Hvis du/barnet ikke har symptomer, er det dem, du/barnet har været tæt sammen med 2 dage før, du/barnet blev testet for coronavirus og indtil nu.
- Du bør informere din arbejdsgiver om, at du er smittet med coronavirus. Hvis dit barn er smittet med coronavirus, skal du informere ledelsen på barnets skole/daginstitution.
Læs mere om selvisolation, og om hvad en nær kontakt er, her:
https://www.sst.dk/da/Udgivelser/2020/Til-dig-der-er-testet-positiv-for-ny-coronavirus
Dét skal du fortælle dine/dit barns nære kontakter
Når du har fundet ud af, hvem der er dine/dit barns nære kontakter, skal du fortælle dem/deres forældre (hvis der er tale om børn), at:
- de kan være blevet smittet med coronavirus
- de skal selvisolere sig
- de skal testes 2 gange – normalt første gang på 4. dagen efter at I har haft kontakt, anden gang på 6. dagen efter at I har haft kontakt
- de skal bestille de 2 test ved at kontakte Coronaopsporing på 32 32 05 11, tast 2.
Det er vigtigt, at testene til dine/dit barns nære kontakter bestilles hos Coronaopsporing, så de nære kontakter hurtigt kan få svar. Del gerne Sundhedsstyrelsens pjece til nære kontakter: https://www.sst.dk/da/Udgivelser/2020/Til-dig-der-er-naer-kontakt-til-person-med-ny-coronavirus
Kontaktoplysninger
Har du spørgsmål til kontaktopsporing eller test, kan du ringe til Coronaopsporing på 32 32 05 11, tast 1
Hvis dine/dit barns nære kontakter har spørgsmål, kan de ringe til Den myndighedsfælles hotline på 70 20 02 33, tast 2
Har du spørgsmål om behandlingen af din/dit barns sygdom, så skal du kontakte familiens læge.
Information om Styrelsen for Patientsikkerhed
Følg pressemeddelelser fra Styrelsen for Patientsikkerhed
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Styrelsen for Patientsikkerhed
COVID-19: Nu fire tilfælde bekræftet med variant B.1.351 ('sydafrikansk variant')24.1.2021 17:06:50 CET | Pressemeddelelse
Lørdag d. 23. januar blev variant B.1.351 påvist hos to personer, der var testet positiv for COVID-19. Søndag d. 24. januar blev varianten påvist hos endnu en person. Styrelsen for Patientsikkerhed foretager intensiveret smitteopsporing af personer med variant B.1.351.
COVID-19: Ny testmetode giver mulighed for mere effektiv kontaktopsporing13.1.2021 14:46:32 CET | Pressemeddelelse
Ny testmetode giver mulighed for kontaktopsporing af smittede med muterede coronavarianter.
COVID-19: Smitteopsporing rykker ind i Danmarks største testcenter i Parken30.12.2020 12:59:25 CET | Pressemeddelelse
Smitteopsporingen flytter en del af virksomheden ind i Danmarks største quick-testcenter i Parken i København for at kunne starte øjeblikkelig smitteopsporing, så snart en borger er testet positiv.
COVID-19: Mere end 800 nye medarbejdere til smitteopsporingen17.12.2020 17:26:23 CET | Pressemeddelelse
Smitteopsporingen styrkes med mere end 800 ekstra medarbejdere. Den nye kapacitet skal kunne imødekomme 5.000 COVID-19-smittede per dag.
Nye vicedirektører i Styrelsen for Patientsikkerhed17.12.2020 11:02:55 CET | Pressemeddelelse
Styrelsen for Patientsikkerhed får to vicedirektører.
COVID-19: Derfor skal du som nær kontakt testes to gange27.11.2020 15:47:34 CET | Pressemeddelelse
En nær kontakts test nummer 2 kan have afgørende betydning for, at smittekæderne brydes effektivt. Styrelsen for Patientsikkerhed opfordrer alle nære kontakter til COVID-19-smittede til at følge retningslinjerne og lade sig teste både på 4. og 6. dagen for kontakt med en smittet person.
COVID-19: Sundheds- og ældreministeren forstærker smitteopsporingen30.10.2020 12:04:00 CET | Pressemeddelelse
Sundheds- og Ældreministeren har besluttet at forstærke kapaciteten i smitteopsporingen, så den kan håndtere op til 3.000 nysmittede pr. dag. Det er en markant udvidelse af den nuværende indsats, som allerede omfatter mange hundrede ansatte.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum