COVID-19: Derfor skal du som nær kontakt testes to gange
En nær kontakts test nummer 2 kan have afgørende betydning for, at smittekæderne brydes effektivt. Styrelsen for Patientsikkerhed opfordrer alle nære kontakter til COVID-19-smittede til at følge retningslinjerne og lade sig teste både på 4. og 6. dagen for kontakt med en smittet person.
Har du været i nær kontakt med en COVID-19-smittet, er du selv i risiko for at være blevet smittet. Derfor er det vigtigt, at du som nær kontakt går i selvisolation og bliver testet – sådan er du med til at bryde smittekæderne.
Men hvorfor er det vigtigt, at du testes BÅDE på 4. dagen for kontakten med en smittet og igen på 6. dagen?
Derfor er test 2 vigtig
For at sikre, at du som nær kontakt ikke er smittet og kommer til at bære smitten videre, er det er vigtigt, at du får taget to tests.
”For de fleste personer, udvikler virusset sig sådan, at det kan ses i en test allerede på 4. dagen. Men der er også personer, hvor vi skal hen på 6. dagen før, at der er virus nok til, at det kan ses i en test. Derfor er det vigtigt, at alle nære kontakter, der testes negativ i første test, også tager test nummer 2. Så får vi nemlig så mange smittede nære kontakter med i smitteopsporingen som muligt,” siger overlæge Lena Graversen, enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed.
”Vi ser, at nogle nære kontakter springer testen på 6. dagen over, når de har fået et negativt svar på den første test. Styrelsen for Patientsikkerhed opfordrer derfor alle nære kontakter til at følge retningslinjen og lade sig teste 2 gange.”
Fakta:
Sundhedsstyrelsen opdaterede 24. november retningslinjen for Opsporing og håndtering af nære kontakter. Retningslinjen indeholder bl.a. en justeret definition af, hvornår man er nær kontakt.
Tester man som nær kontakt negativ på 4. dagen, behøver man ikke forblive i isolation. Sundhedsstyrelsen understreger dog, at det er ekstra vigtigt at være opmærksom på afstand og hygiejne i perioden mellem 1. og 2. test.
Nøgleord
Information om Styrelsen for Patientsikkerhed
Følg pressemeddelelser fra Styrelsen for Patientsikkerhed
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Styrelsen for Patientsikkerhed
COVID-19: Ny testmetode giver mulighed for mere effektiv kontaktopsporing13.1.2021 14:46:32 CET | Pressemeddelelse
Ny testmetode giver mulighed for kontaktopsporing af smittede med muterede coronavarianter.
COVID-19: Smitteopsporing rykker ind i Danmarks største testcenter i Parken30.12.2020 12:59:25 CET | Pressemeddelelse
Smitteopsporingen flytter en del af virksomheden ind i Danmarks største quick-testcenter i Parken i København for at kunne starte øjeblikkelig smitteopsporing, så snart en borger er testet positiv.
COVID-19: Mere end 800 nye medarbejdere til smitteopsporingen17.12.2020 17:26:23 CET | Pressemeddelelse
Smitteopsporingen styrkes med mere end 800 ekstra medarbejdere. Den nye kapacitet skal kunne imødekomme 5.000 COVID-19-smittede per dag.
Nye vicedirektører i Styrelsen for Patientsikkerhed17.12.2020 11:02:55 CET | Pressemeddelelse
Styrelsen for Patientsikkerhed får to vicedirektører.
COVID-19: Sundheds- og ældreministeren forstærker smitteopsporingen30.10.2020 12:04:00 CET | Pressemeddelelse
Sundheds- og Ældreministeren har besluttet at forstærke kapaciteten i smitteopsporingen, så den kan håndtere op til 3.000 nysmittede pr. dag. Det er en markant udvidelse af den nuværende indsats, som allerede omfatter mange hundrede ansatte.
COVID-19: Positiv test? Sådan forholder du dig, hvis du eller dit barn er smittet26.9.2020 13:38:43 CEST | Pressemeddelelse
Du har fået taget en prøve, som viser, at du har coronavirus, eller du er forælder til et barn, som er blevet testet positiv. Hvordan skal du forholde dig, så du forhindrer yderligere smittespredning?
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum