Coronakrisen har indefrosset milliarder i kommunekasserne: Pengene skal gå til genopretning af velfærden
Coronakrisen har betydet store omvæltninger for borgere såvel som ansatte i kommunerne. Et år med vidtrækkende restriktioner har påvirket den generelle trivsel hos mange danskere, men også vendt op og ned på kommunernes økonomi, blandt andet fordi mange aktiviteter er blevet udskudt på grund af corona-pandemien.
En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at en lang række faste udgifter, der skulle være brugt i 2020, er havnet i kommunekassen i stedet for at gøre en forskel i servicen overfor borgerne. Det gælder for eksempel udgifter til drift af skoler og institutioner, der har været lukket samt forskellige sociale og forebyggende indsatser og efter- og videreuddannelse.
Opgørelsen er baseret på de foreløbige kommunale regnskabstal. Den viser, at der står mindst 2,7 milliarder kroner iubrugte midler efter regnskabsåret 2020.
Det er de penge, som de fem fagforbund i Virkelighedens Velfærd (FOA, BUPL, Danmarks Lærerforening, Dansk Socialrådgiverforening og HK Kommunal) nu vil have ud til bedre velfærd for borgerne i bl.a. daginstitutioner, jobcentre, plejehjem og skoler.
”Der er brug for en genopretningsplan, der styrker velfærden og ikke mindst øger trivslen hos nogle af de grupper, der har lidt alvorligt det forgangne år,” siger de fem formænd i Virkelighedens Velfærd og tilføjer:
”Løsningen ligger lige for. Regeringen skal give grønt lys til, at kommunerne i år kan løfte servicerammen, så borgerne får fuld valuta for de penge, der skulle være gået til kernevelfærd, men som ender med at lande i kommunekasserne rundt omkring på landets rådhuse, fordi kommunerne stadig bliver holdt i en stram økonomisk spændetrøje.”
Helt konkret ønsker fagforbundene, at kommunerne får løftet servicerammen, og i 2021 bliver fritaget for budgetloven, som forhindrer landets kommuner i, at ubrugte midler et år kan anvendes året efter.
I stedet skal kommunerne have fuld råderet over de 2,7 mia. kroner, der ikke blev brugt i 2020. Det er afgørende for at styrke velfærden. Både mens coronakrisen holder store dele af landet i stramme tøjler, og når vi snart genåbner samfundet gradvist igen.
”Der venter kommunerne en kæmpe opgave, når vi skal genoprette forholdene for vores ældre, børn, unge, arbejdsløse og udsatte borgere. De velfærdstropper, der er gået forrest i et meget opslidende år med corona, savner tid og ressourcer. Og hvis pædagoger, lærere, socialrådgivere, social- og sundhedsmedarbejdere og administrative medarbejdere i kommunerne skal løfte denne opgave, så kræver det en udvidet økonomisk ramme. Det har regeringen her fået en gylden mulighed for at give kommunerne, uden at der skal afsættes en ny stor hjælpepakke i milliardklassen,” siger formændene i Virkelighedens Velfærd.
For yderligere kommentarer kontakt:
- pressekonsulent Laurids Bæk Simonsen, BUPL på 2283 3692
- pressechef Jens Dissing Munk, Danmark Lærerforening på 3017 8874
- kommunikationschef Dansk Socialrådgiverforening på 4258 2620
- pressemedarbejder Jens Laursen, HK Kommunal på 6122 2548
- forbundsformand Mona Striib, FOA på 2341 4198
Om virkelighedens velfærd
Virkelighedens Velfærd består af fagforbundene FOA, HK Kommunal, BUPL, Dansk Socialrådgiverforening og Danmarks Lærerforening. Tilsammen repræsenterer de omkring 335.000 velfærdsmedarbejdere.
Formændene er Mona Striib (FOA), Lene Roed (HK Kommunal), Elisa Rimpler (BUPL), Mads Bilstrup (Dansk Socialrådgiverforening) og Gordon Ørskov Madsen (Danmarks Lærerforening).
Information om BUPL

Sundkrogskaj 20
2100 København Ø
Hovednummer: 3546 5000 / Pressetelefon: 2277 4090http://www.bupl.dk/
Virkelighedens Velfærd består af fagforbundene FOA, HK Kommunal, BUPL, Dansk Socialrådgiverforening og Danmarks Lærerforening. Tilsammen repræsenterer de omkring 335.000 velfærdsmedarbejdere.
Formændene er Mona Striib (FOA), Lene Roed (HK Kommunal), Elisa Rimpler (BUPL), Mads Bilstrup (Dansk Socialrådgiverforening) og Gordon Ørskov Madsen (Danmarks Lærerforening).
Følg pressemeddelelser fra BUPL
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra BUPL
BUPL: Status quo for pædagoguddannelsen kalder på ny strategi for faglighed5.7.2025 15:51:47 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af ansøgere til Danmarks største uddannelse er på samme skuffende niveau som sidste år. Det kalder på flere initiativer for at løfte fagligheden, mener Elisa Rimpler, formand for BUPL.
Har dit barn mødt en pædagog i dag? Det afhænger i høj grad af, hvor du bor26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er store forskelle på, hvor mange pædagoger, der er på stuerne i daginstitutionerne fra den ene kommune til den anden. Det presser fagligheden og dermed kvaliteten for børnene, når der er langt mellem pædagogerne, mener BUPL-formand Elisa Rimpler.
BUPL: Kvalitetsundersøgelse kalder på flere pædagoger23.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mere faglighed og flere pædagoger er svaret på den manglende kvalitet i børnehaverne, som en ny landsdækkende kvalitetsundersøgelse blotlægger, siger BUPL-formand.
Længe ventet reform er et markant løft af pædagoguddannelsen26.3.2025 12:36:55 CET | Pressemeddelelse
Der er gode udsigter til, at en ny pædagoguddannelse både kan give flere unge lyst til at blive pædagog og klæde de studerende bedre på til den virkelighed, de kommer ud til. Sådan lyder det fra BUPL-formand Elisa Rimpler, efter at en politisk aftale om en professionsuddannelsesreform er faldet på plads.
BUPL: Kvote 2-tal kan være et vendepunkt for pædagoguddannelsen15.3.2025 15:37:01 CET | Pressemeddelelse
Endelig er der fremgang i ansøgertallet til pædagoguddannelsen efter mange års tilbagegang. Nu skal momentum fastholdes, siger BUPL-formand Elisa Rimpler.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum