Red Barnet

Corona-skolelukninger smadrer millioner af børns fremtid i Vest- og Centralafrika

Del

Red Barnet frygter for millioner af børns fremtid, da flere end 120 millioner skolebørn og studerende i øjeblikket ikke kan komme i skole i Vest- og Centralafrika. Næsten alle lande har indført landsdækkende skole- og universitetslukninger for at stoppe COVID-19-smitten. Antallet forventes at stige, da virussen ser ud til at sprede sig yderligere, advarer Red Barnet.

Mens indsatsen mod COVID-19 hovedsageligt fokuserer på sundhedssystemerne, har pandemien også yderligere ødelæggende konsekvenser for børn. I et forsøg på at bremse COVID 19-pandemiens spredning lukker regeringerne skoler over hele verden, og det kan forværre sårbarheden hos i forvejen marginaliserede børn i Vest- og Centralafrika og især i Sahel-regionen.

– Det er en hård tid. Vi kan ikke lære noget, og jeg bekymrer mig om virussen. Jeg ved ikke, hvornår skolen åbner igen. Jeg ved ikke, om vi får afsluttet skolen. Jeg ved ikke, om virussen vil være skyld i en tragedie i vores land. Jeg er virkelig bange, og jeg savner min klasse og mine venner. Jo flere dage der går, jo flere sygdomstilfælde er der, og med den hastighed, smitten spreder sig, er der ikke udsigt til, skolen åbner igen foreløbig, siger 12-årige Awa fra Bamako i Mali.

Mens nogle lande er bedre forberedt på at etablere alternativ undervisning til børn under skolelukningen, vil de mest marginaliserede piger og drenge, der bor i landdistrikter eller forstæder til de største byer, have svært ved at få adgang til fjernundervisningen. Det gælder også børn fra husholdninger med lav indkomst, handicappede og børn, der bor i områder, der allerede er ramt af konflikter og humanitære kriser.

– Med COVID-19, der presser regeringerne til at begrænse befolkningers bevægelsesfrihed og lukke skoler, er vi i Red Barnet bekymrede over de begrænsede muligheder, der er til rådighed for at sikre, at alle børn kan følge undervisningen fra deres hjem. Når deres uddannelse afbrydes og ikke foregår på et sikkert sted som i en skole, er børn i en højere risiko for at blive udsat for misbrug, vold og udnyttelse, og de, især piger, er mere tilbøjelige til at droppe helt ud af skolen, siger Helle Gudmandsen, der er chef for international uddannelse i Red Barnet.

Eksisterende kriser forværres
Uddannelsessystemer i DRC, Burkina Faso, Mali, Niger og Nigeria står allerede over for betydelige udfordringer som følge af igangværende konflikter, intern fordrivelse og en kritisk mangel på finansiering. COVID-19 er blot med til at forværre disse allerede alvorlige udfordringer.

– Uddannelse skal være en del af den nuværende respons på COVID-19-udbruddet. Millioner af børns fremtid står på spil. Sygdommen kan forsvinde over tid, men børn vil lide under konsekvenserne af den manglende skolegang i resten af deres liv, siger Helle Gudmandsen.

At håndtere sundhedskrisen og bremse virussen skal være en prioritet, men vi skal samtidig sikre, at børn kan fortsætte deres uddannelse hjemmefra. Indtil videre er mulighederne for det blevet meget begrænsede.

– Det er en udfordring, som regeringerne bliver nødt til at gøre noget ved med hjælp fra det internationale samfund. Hvis vi ikke får eleverne til at forsætte deres læring, vil mange børn, især piger, droppe ud af skolen. Selvom ebola-udbruddene var en helt anden epidemi, bør vi tage ved lære af de erfaringer, som vi gjorde os dengang, fortsætter Helle Gudmandsen.

Red Barnet opfordrer regeringer og det internationale samfund til at sikre, at:

  • der bliver lavet en indsats for at mindske konsekvenserne af skolernes lukning. I Afrika, hvor millioner ikke har adgang til internettet, kan værktøjer som radio- og tv-programmer hjælpe børn med at få adgang til alternativ uddannelse. Det er vigtigt, at regeringerne støtter lærerne og udstyrer dem med værktøjer, som giver dem mulighed for at lave fjernundervisning af høj kvalitet.
  • de mest marginaliserede børn derudover har adgang til pasning og støtte, da skolelukningerne rammer dem hårdest.
  • der vil blive truffet nødvendige foranstaltninger for at afbøde yderligere risiko for børn. Mange er fx afhængige af skolemåltider som supplement til deres daglige ernæring. Derudover er børn, der ikke går i skole, også i større risiko for at blive rekrutteret til børnearbejde, misbrug og udnyttelse.
  • have særlig opmærksomhed på piger, da de er særligt udsatte. De bliver typisk sat til at passe ældre og syge familiemedlemmer og små søskende og kan risikere at blive ofre for børneægteskab.

UNESCOs opgørelse over børn, der er ramt af skolelukning, på verdensplan: https://en.unesco.org/covid19/educationresponse

Kontakter

Information om Red Barnet

Red Barnet
Red Barnet
Rosenørns Allé 12
1634 København V

3536 5555https://redbarnet.dk/

Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.

Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.

 

Følg pressemeddelelser fra Red Barnet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Red Barnet

Red Barnet vil ændre loven: Børn skal beskyttes bedre mod seksuelle overgreb26.11.2020 06:07:00 CETPressemeddelelse

I løbet af de senere år har en række sager vist, at børn, der har været udsat for seksuelle overgreb, ikke beskyttes godt nok af straffeloven. Red Barnet foreslår derfor en række lovændringer i et nyt udspil. Børnerettighedsorganisationen vil have indført en selvstændig grooming-paragraf i loven og hævet aldersgrænsen for voldtægt fra 12 til 15 år, så det altid vil være voldtægt, hvis en voksen over 18 år har samleje med et barn under 15 år.

Trængte komikere bakker op om udsatte børn i Grin til Gavn29.10.2020 07:55:00 CETPressemeddelelse

For andet år i træk afholder Red Barnet det populære velgørenhedsshow Grin til Gavn. Selv om underholdningsbranchen er hårdt presset af coronakrisen, går et stærkt hold af komikere på scenen til fordel for Red Barnets arbejde med udsatte børn i Danmark og resten af verden. Billetsalget starter i dag, og Mikkel Klint Thorius og Jonas Mogensen er værter på de fem shows i København og Aarhus.

Kronprinsen og statsministeren hylder arbejdet for børns mentale sundhed9.9.2020 16:07:32 CESTPressemeddelelse

Kronprinsen og statsminister Mette Frederiksen deltog i dag i Red Barnets 75-års jubilæumskonference. Her understregede de begge vigtigheden af at hjælpe børn med at komme sig efter traumatiserende oplevelser i krige og konflikter. På konferencen overrakte kronprinsen også en ærespris til 84-årige Joseph Vos, der som barn var på et af Red Barnets første rekreationsophold efter at have været i koncentrationslejr under Anden Verdenskrig.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum