Dansk Transport og Logistik

Corona-krisen banker nu også på hos vognmændene

Del

DTL – Danske Vognmænd har i denne uge spurgt sine medlemmer om den aktuelle status for deres aktivitet, herunder antallet af ledige køretøjer, omfanget af hjemsendelse mv. af chauffører og om brug af kompensationsordningerne fra staten samt henstand på lån/leasingaftale og pause på forsikringer.

De fleste vognmandsvirksomheder oplever uændret aktivitet (53 pct.), mens 13 pct. melder mere travlhed, og hele 34 pct. melder om nedgang i aktiviteten.

Blandt de 34 pct. som melder om nedgang står 19 pct. af lastbilerne stille og hele 36 pct. af varebilerne. Omregnet til branchen som helhed skønnes det, at rundt regnet 6 pct. af lastbilerne står stille.

Men billedet er blandet, set hen over virksomhederne, og afhænger af deres konkrete forhold, og hvilke typer af gods, de transporterer: Vognmænd, der oplever øget travlhed, kører blandt andet affaldstransport og maskintransport, mens de vognmandsvirksomheder, der melder om nedgang i aktiviteten blandt andet kører med dagligvarer og farligt gods. Blandt de, der kører med stykgods, byggeelementer og -materialer inkl. kranarbejde, grus, sten, sand, jord, cement og lignende findes både virksomheder med fremgang og med tilbagegang.

DTLs adm. direktør Erik Østergaard: - Nogle af køretøjerne har stået stille i forvejen pga. vinterpause, men for en marts/april måned lige op til påske vurderer vi, at der er tale om forholdsvis mange ledige køretøjer. Corona-krisen har så at sige fået foden i døren hos vognmændene. Det siger næsten sig selv, at nedlukningen af oplevelsesindustrien og en stigende afmatning inden for bygge og anlæg betyder, at mange vognmænd, der direkte eller indirekte betjener disse branchegrene, oplever ophobet kapacitet på køretøjerne. Det vil uden tvivl kunne mærkes kraftigere, jo længere vi kommer hen og med udsigten til en række helligdage, vurderer DTL – direktøren.

En betydelig del af erhvervslivet har i disse dage dialoger med både kreditorer og myndigheder for at opretholde likviditeten. Det er tilsyneladende endnu ikke tilfældet hos vognmændene, men det kan ligge lige om hjørnet, at også transporterhvervet for alvor melder sig blandt de trængende.

Undersøgelsen viser nemlig, at i forhold til at bede om henstand og lån og leasingydelser blandt de 35 pct., der oplever nedgang i aktiviteten, har endnu kun 8 pct. bedt om henstand, mens 13 pct. påtænker at bede om henstand. I forhold til henstand på forsikring har meget få bedt om henstand og 17 pct. påtænker at bede om henstand. I forhold til at søge kompensation for selvstændige har også meget få søgt endnu, mens hele 58 pct. påtænker at gøre det. Tilsvarende påtænker 59 pct. at søge om kompensation for virksomhedens faste omkostninger.

Erik Østergaard har en appel til politikerne og transportkøberne: - Det er afgørende vigtigt, at den del af godstransporten, der kan holdes på danske hænder hos danske vognmænd og med danske chauffører, også bliver det. Selv om der kan være travlt hos visse dele af branchen, kan vi risikere at andre dele af branchen visner og dør bort, og det skaber igen vækstnedgang og mangel på arbejdspladser. Chauffører, der bliver overflødige i en type niche, kan med fordel bruges et andet sted, for danske chauffører er som helhed veluddannede og kvalificerede på en bred front. Hvis man begynder at basere sig på udenlandsk bistand lige nu, så varmer det kun kort tid.

Nøgleord

Kontakter

Adm. direktør Erik Østergaard, tlf. 40 15 12 25

Pressechef Morten Lindbo, tlf. 21 20 14 00

Information om Dansk Transport og Logistik

Dansk Transport og Logistik
Dansk Transport og Logistik
Grønningen 17
1270 København K

70 15 95 00http://dtl.eu/

 

Dansk Transport og Logistik og er en brancheorganisation for det danske transporterhverv på vej og bane. DTL taler medlemmernes politiske sager lokalt, nationalt og i EU og hjælper medlemmerne med alt lige fra lovgivning til konkrete opgaver ude i virksomhederne. DTL er også arbejdsgiverforening for den danske transportbranche.

 

Følg pressemeddelelser fra Dansk Transport og Logistik

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Transport og Logistik

Vognmændene: Stop mummespillet om infrastrukturen25.6.2020 18:59:18 CESTPressemeddelelse

Atter er de længe ventede politiske forhandlinger om landets trafikale infrastruktur sat på pause. Forud for folketingsvalget sidste år skortede det ellers ikke på omfattende infrastrukturudspil fra både den daværende regering sammen med DF samt Socialdemokraterne selv. Denne gang er en af landets mest presserende udfordringer blevet parkeret i statsministeriet ifølge flere af Folketingets partier, der blot kan se frustreret til. DTL – Danske Vognmænd opfordrer regeringen til at tage både folkestyret og folket alvorligt.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum