Vejdirektoratet

Corona gav færre dræbte og tilskadekomne i trafikken

Del

163 personer mistede livet i trafikken i 2020, og det er det laveste antal siden før 1930’erne. Det viser Vejdirektoratets endelige ulykkestal for 2020, som netop er offentliggjort.

Med 163 dræbte og 2.751 tilskadekomne var 2020 et år med historisk få alvorlige trafikulykker. Den primære forklaring er med al sandsynlighed nedlukningen af samfundet som følge af coronavirus. Således så vi også det største fald i antallet af dræbte og tilskadekomne i foråret 2020, hvor det faldt med 23 procent i marts, april og maj i forhold til gennemsnittet i 2015 – 2019. I netop de måneder faldt trafikken med samlet set 21 procent i forhold til samme periode året før.

”2020 har givet os et unikt indblik i, hvad der sker, hvis vi skærer markant ned på behovet og muligheden for at transportere os. Det er dog både trist og bekymrende, at vi har set flere unge med spiritus i blodet. Det er et fælles ansvar at sige meget klart til de unge, at alkohol og trafik ikke er foreneligt. Nu genåbner samfundet igen, og jeg håber, at vi kan tage noget af det, vi har lært under pandemien med, så vi også næste år kan holde ulykkestallene nede,” siger transportminister Benny Engelbrecht.

Det er meget tydeligt, at det især var pendlertrafikken, der blev påvirket af nedlukningerne. Fx var der er stort fald i dræbte og tilskadekomne i morgen- og eftermiddagstimerne. Desuden faldt antallet dræbte og tilskadekomne mest på motorveje og landeveje, hvor en stor del af pendlertrafikken afvikles.

Stigning i antallet af unge i spiritusulykker
29 personer blev dræbt, og 305 kom til skade i spiritusulykker i 2020. Antallet af spiritusulykker med personskade er ikke faldet lige så meget som personskadeulykker generelt i 2020.

Især de unge udgør en stor del af de spirituspåvirkede i trafikulykker. I 2020 var der 26 procent flere spirituspåvirkede førere eller fodgængere i aldersgruppen 18-24 år i forhold til gennemsnittet i 2015-2019. Langt de fleste spirituspåvirkede 18-24-årige kørte personbil, da ulykken skete.

Mere end halvdelen af spiritusulykkerne skete i weekenden, og 86 procent af de spirituspåvirkede førere og fodgængere var mænd.

”Det understreger, at det stadig er vigtigt at have fokus på trafiksikkerhed blandt unge. Det er en farlig tendens, hvis unge begynder at køre mere spritkørsel - det skal vi have bremset. Man kan forestille sig, at har man én gang kørt spritkørsel, er det lidt lettere at gøre det igen. Det må for alt i verden ikke blive et mønster, der fortsætter,” siger Marianne Foldberg Steffensen.

Mange motorcyklister kom til skade
I 2020 kom 226 personer til skade på motorcykel. Det er det højeste antal i 10 år og svarer til seks procent flere end gennemsnittet for 2015-2019.

Omvendt var der relativt få motorcyklister, der mistede livet i trafikken i 2020. 11 motorcyklister blev dræbt på de danske veje sidste år, og det er næsten halvt så mange som gennemsnittet for de foregående år. April 2020 skiller sig dog ud som en meget dårlig måned for motorcyklisterne. Her kom 40 til skade, og det er næsten dobbelt så mange som i april måned de foregående år.

Læs rapporten.

Yderligere oplysninger

Transportministeriet: Presserådgiver Sofie Amalie Rasmussen, tlf.: 7226 7198, mail: sar@trm.dk 

Marianne Foldberg Steffensen, afdelingsleder for trafiksikkerhed, tlf.:2238 3222, mail: mast@vd.dk

Nina Bach Andersen, pressekonsulent, tlf.: 2267 3013, mail: niba@vd.dk 

Billeder

Information om Vejdirektoratet

Vejdirektoratet
Vejdirektoratet
Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V

+45 7244 3333https://www.vejdirektoratet.dk/

Følg pressemeddelelser fra Vejdirektoratet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Vejdirektoratet

Vejdirektoratet lægger ny asfalt på Rute 22 Gørlev Landevej ved rundkørsel12.6.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Fra søndag den 13. juni og cirka en uge frem udskifter Vejdirektoratet den slidte asfalt på Rute 22 Gørlev Landevej ved rundkørslen mellem Helsingevej og Kirkevangen Asfaltarbejdet starter med, at den gamle belægning fræses af. Herefter udføres der lokale reparationer i den underliggende belægning. Endelig udlægges der ny belægning, og til slut påføres der striber. Resultatet bliver en mere jævn kørebane og en bedre køreoplevelse for trafikanterne Konsekvenser for trafikanterne Vejarbejdet udføres i aften- og nattetimerne, og trafikken reguleres med omkørselsruter. Der bliver ikke arbejdet i dagtimerne mellem kl. 05:00-17:00. Der vil være risiko for kødannelse, så trafikanterne skal påregne længere rejsetid. Udenfor arbejdsperioderne vil alle spor være åbne for normal trafik. Vejdirektoratet beklager på forhånd de gener, som arbejdet måtte medføre for trafikanterne og naboerne. Arbejdet er vejrafhængigt. Det kan derfor ske, at arbejdet må udskydes på grund af vejrforhold. Information o

Vejdirektoratet lægger ny asfalt på Rute 45 Landevejen ved Holme-Olstrup11.6.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Fra den mandag den 14. juni og to uger frem udskifter Vejdirektoratet den slidte asfalt på rute 54 Landvejen ved Holme Olstrup. Asfaltarbejdet starter med, at den gamle belægning fræses af. Herefter udføres der lokale reparationer i den underliggende belægning. Endelig udlægges der ny belægning, og til slut påføres der striber. Resultatet bliver en mindre støj asfalt for naboerne, en mere jævn kørebane og en bedre køreoplevelse for trafikanterne Konsekvenser for trafikanterne Vejarbejdet udføres i aften- og nattetimerne, og trafikken reguleres med signalanlæg. Der bliver ikke arbejdet i dagtimerne mellem kl. 05:30-19:00. Der vil være risiko for kødannelse, så trafikanterne skal påregne længere rejsetid. Udenfor arbejdsperioderne vil alle spor være åbne for normal trafik. Vejdirektoratet beklager på forhånd de gener, som arbejdet måtte medføre for trafikanterne og naboerne. Arbejdet er vejrafhængigt. Det kan derfor ske, at arbejdet må udskydes på grund af vejrforhold. Information om hvo

Vejdirektoratet laver grønt forsøg med genbrugsasfalt ved Sdr. Borup10.6.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Vejdirektoratet foretager i disse uger et forsøg med at udlægge miljøvenlig genbrugsasfalt på Rute 16 ved Sdr. Borup syd for Randers. Forsøget skal udvikle en mere bæredygtig metode til at reparere eller udskifte de bærelag, der ligger lige under asfalten på vejene. ”Vi har en stor opgave foran os i forhold til at omstille transportsektoren til en mere klimavenlig, bæredygtig og grøn sektor. Transportområdet er ansvarlig for en stor del af den samlede CO2-udledning. Derfor ser jeg det som en af mine vigtigste opgaver at sikre, at vi skaber de muligheder, der skal til, for at omstillingen kan lykkes. Jeg ser derfor meget positivt på forsøg med for eksempel genbrugsasfalt. De er små skridt på den store vej mod en grønnere fremtid, og de tjener som inspiration for vores videre arbejde, siger transportminister Benny Engelbrecht. Områdechef Søren Andersen fra Vejdirektoratet supplerer: ”Vi har i flere år i vejbranchen søgt efter nye og grønnere måder at reparere og vedligeholde vores veje p

Vejdirektoratet lægger ny klimavenlig asfalt på rute 21 Holbækmotorvejen ved Kirke Sonnerup5.6.2021 11:10:00 CEST | Pressemeddelelse

I de kommende to uger lægger Vejdirektoratet ny klimavenlig asfalt på cirka fire kilometer af rute 21 Holbækmotorvejen ved Kirke Sonnerup i retning mod Holbæk. Asfaltarbejdet starter med, at den gamle belægning fræses af. Herefter udføres der lokale reparationer i den underliggende belægning. Endelig udlægges der ny belægning, og til slut påføres der striber. Resultatet bliver en mere jævn kørebane og en bedre køreoplevelse for trafikanterne. Konsekvenser for trafikanterne Arbejdet vil på hverdage bliver udført som aften- og natarbejde. Der bliver ikke arbejdet i følgende tidsrum: Mandage til torsdage mellem kl. 05:00-18:30, fredage mellem kl. 05:00-19:00, lørdage mellem kl. 09:30-17:00 og søndage mellem kl. 09.30-19:30. I arbejdsperioderne ledes den vestgående trafik over i østgående spor med ét farbart spor i begge retninger. Fra- og tilkørselsrampe 16 Kr. Sonnerup i vestgående retning vil være spærret i arbejdsperioderne. I motorvejskryds Holbæk i vestgående retning vil rute 23 Kalu

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum