Miljømærkning Danmark

Cirkulært børnehus opnår licens til Svanemærket

Del
Gladsaxe Kommune er den første kommune i Danmark med et cirkulært børnehus. Byggeriet bliver opført af materialer fra nedrivningen af den tidligere Gladsaxe Skole på samme grund – og er det første byggeri af sin slags, der bliver certificeret med Svanemærket.
Opførelsen af børnehuset Svanen er i fuld gang. Det er det første cirkulære byggeri, der bliver certificeret med Svanemærket. Foto: Gladsaxe Kommune
Opførelsen af børnehuset Svanen er i fuld gang. Det er det første cirkulære byggeri, der bliver certificeret med Svanemærket. Foto: Gladsaxe Kommune

I Gladsaxe Kommune er man lige nu i gang med at opføre et cirkulært og svanemærket byggeri – børnehuset Svanen. Det er første gang, at et cirkulært byggeri bliver certificeret med Svanemærket.

”Svanemærket stiller flere krav til byggerier, der er med til at fremme den cirkulære økonomi, bl.a. skrappe kemikaliekrav og krav til kvaliteten. Men det er første gang, vi ser så store andele af recirkulerede materialer i et projekt, som det er tilfældet med børnehuset Svanen. Det placerer byggeriet blandt de mest innovative byggeprojekter i øjeblikket, som både vi og resten af byggebranchen kan hente brugbare erfaringer fra,” siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Til det nye børnehus bliver der anvendt materialer fra nedrivningen af den tidligere Gladsaxe Skole på grunden. På baggrund af miljøkortlægningen af Gladsaxe Skole har arkitektvirksomheden Lendager stået for at udvælge og sammensætte materialerne i samarbejde med ejendomscenteret i Gladsaxe Kommune.

”De arkitektoniske valg i børnehuset har afhængt af, hvilke typer, mængder og kvalitet af materialer som nedrivningen kunne levere. Vi har fx renset mursten og brugt dem igen. Denne tilgang er god for miljøet og er med til at tilføre børnehuset karakter frem for kun at anvende nye materialer,” siger Nikolaj Callisen Friis, arkitekt hos Lendager, og tilføjer:

”Det har været spændende for os at implementere genbrugsmaterialer i et svanemærket byggeri, idet Svanemærkets skrappe kemikaliekrav har hjulpet med at sikre, at vi ikke bygger skadelig kemi fra tidligere tider ind i byggeriet. Projektet har demonstreret, at genbrug og renhed i forhold til kemi kan lade sig gøre – og på den måde åbner det nye døre."

Kommune prioriterer svanemærkede børnehuse

Gladsaxe Kommune har allerede to færdigbyggede børnehuse med Svanemærket samt et børnehus, der har gennemgået en svanemærket renovering – og flere nye børnehuse er ved at blive opført. Kommunen har derfor opnået gode erfaringer med at bygge svanemærket.

”Vi er utrolig stolte af at være de første, der får et cirkulært byggeri certificeret med Svanemærket. Nedrivningen har krævet mere tid og større omtanke for at kunne genbruge materialer. Fra skolen genbruges der bl.a. 6.000 ton nedknust beton og 60.000 mursten, og så får vi et børnehus, der har sin helt egen fortælling fra starten af," forklarer Helen Glindvad Kristensen, arkitekt hos Gladsaxe Kommune, og uddyber:

"Fx vil forældre, der selv har gået på Gladsaxe Skole, kunne genkende uret fra skolegården i orangeriet, og kuplen fra skolens observatorium bliver et legehus på legepladsen. Og der har naturligvis været lige så meget fokus på at opnå et godt indeklima som i de første institutioner, hvor vi ved, at børnene trives.” 

Gode råd om cirkulært byggeri

Flere parter følger byggeriet af børnehuset med interesse – bl.a. Miljøstyrelsen, som via Center for Cirkulær Kemi har udgivet en ny rapport om erfaringerne med at opføre et cirkulært og miljømærket byggeri. Rapporten skal bruges til inspiration og ny viden om, hvad der skal til for at genbruge materialer og samtidig undgå miljø- og sundhedsskadelige stoffer.

Ifølge rapporten demonstrerer projektet bl.a. værdien og potentialet i, at offentlige bygherrer – kommuner, regioner, staten – går forrest, stiller krav og aktivt deltager i udviklingen af byggeprojekter, der kan trække byggesektoren og markedet i en mere cirkulær, bæredygtig og ressourceeffektiv retning.

Nordisk Miljømærkning forventer at sende skærpede krav til svanemærket byggeri i høring i januar 2022, og her vil erfaringerne fra børnehuset Svanen også være tænkt ind, så kravene fremover vil være endnu stærkere i forhold til at fremme cirkulært byggeri.

KENDETEGN VED ET SVANEMÆRKET BYGGERI

  • Lavt energiforbrug
  • Godt indeklima
  • Skrappe kemikaliekrav
  • Strenge krav til bæredygtigt certificeret træ
  • Høj byggeteknisk kvalitet via kontrol af en uvildig tredjepart
  • God mulighed for genbrug og genanvendelse af bygningsdele

Nøgleord

Kontakter

Pressekontakt, Lisa Olufson Klæsøe, tlf. 39 96 61 06

Billeder

Opførelsen af børnehuset Svanen er i fuld gang. Det er det første cirkulære byggeri, der bliver certificeret med Svanemærket. Foto: Gladsaxe Kommune
Opførelsen af børnehuset Svanen er i fuld gang. Det er det første cirkulære byggeri, der bliver certificeret med Svanemærket. Foto: Gladsaxe Kommune
Download
Et svanemærket byggeri er både et godt valg for miljøet og for de mennesker, der skal bo eller opholde sig i bygningen.
Et svanemærket byggeri er både et godt valg for miljøet og for de mennesker, der skal bo eller opholde sig i bygningen.
Download

Links

Information om Miljømærkning Danmark

Miljømærkning Danmark
Miljømærkning Danmark
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn

https://www.miljomaerkning.dk

Miljømærkning Danmark har ansvaret for Svanemærket og EU-Blomsten i Danmark og fungerer som uafhængig kontrolinstans i forhold til de officielle miljømærker. Miljømærkning Danmark er en selvstændig enhed hos Dansk Standard.

Svanemærket

Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke, som gør det enkelt for forbrugere, virksomheder og det offentlige at bidrage til den grønne omstilling. Læs mere på www.svanemaerket.dk

EU-Blomsten

EU-Blomsten (EU Ecolabel) er EU’s officielle miljømærke. EU-Blomsten blev etableret i 1992 af EU-Kommissionen for at bidrage til mere bæredygtig produktion og forbrug. Læs mere på www.eublomsten.dk

 

Følg pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark

Bispebjerg og Frederiksberg Hospital reducerer CO2-belastning på fødevareindkøb med 58 %11.3.2024 07:15:00 CET | Pressemeddelelse

Bispebjerg og Frederiksberg Hospital serverer årligt omkring 650.000 hovedmåltider til sine patienter. I 2022 fik hospitalet som det første i Danmark certificeret sit storkøkken med Svanemærket. Arbejdet for at opnå certificeringen samt en ændring i hospitalets måltidskoncept har været medvirkende til at reducere den totale CO2-belastning på fødevareindkøb med 58 %.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye