Cepos

CEPOS har udregnet nyt ’kommunepotentiale’ for 2021 – og der er adskillige milliarder at hente

Del

Danmarks 98 kommuner kunne tilsammen have frigjort omkring 34 milliarder kroner - svarende til ca. 9 procent af de samlede nettodriftsudgifter - hvis de havde formået at prioritere og anvende ressourcerne ligesom den mest udgiftseffektive kommune, som igen i 2021 var Vejle.

Det viser beregningen af kommunepotentialet, som sammenholder hver kommunes faktiske udgifter med udgiftsbehovet, givet kommunens befolkningssammensætning - f.eks. antallet af skolebørn, plejekrævende ældre, førtidspensionister, sygedagpengemodtagere og mange andre parametre.

”Når borgmestre mangler penge i deres budget, så er den foretrukne forklaring, at de ikke har fået penge nok i tilskud og udligning fra Christiansborg. I stedet bør de rette blikket mod mere veldrevne og udgiftseffektive kommuner. Der er masser af inspiration at hente,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

Kommunepotentialet udtrykker, hvor meget borgerne i en given kommune kunne spare årligt, hvis deres kommune blev indrettet som den mest udgiftseffektive kommune. 

Albertslund er i 2021 den mindst udgiftseffektive kommune. Blev Albertslund Kommune drevet lige så udgiftseffektivt som Vejle, kunne en arbejderfamilie med to børn i Albertslund i gennemsnit slippe godt 41.000 kr. billigere i skat om året. 

Du kan finde din egen kommune i nedenstående tabel, og du kan finde kommunepotentialet fra tidligere år og selv lave dine egne analyser af din kommunes kommunepotentiale her.

Forskningschef Karsten Bo Larsen kan kontaktes på 41 22 04 76 for yderligere kommentarer.

Kontakter

Links

Information om Cepos

Cepos
Cepos
Landgreven 3
1301 København K

+45 33 45 60 30http://www.cepos.dk

Følg pressemeddelelser fra Cepos

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cepos

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum