Bykommuner i bund og Fanø i top: Ny undersøgelse rangerer naturen i Danmark
En ny rødliste og et opdateret nationalt biodiversitetskort er udgangspunktet for Kommunernes Naturkapitalindeks (NKI), som er udarbejdet af Aarhus Universitet (DCE) i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening. Indekset opgør naturkvaliteten af samtlige 98 kommuner og af Danmarks areal.
Naturkapitalindekset blev også udgivet i 2017, hvor det skabte stor lokal debat. Og for anden gang i træk er Fanø Kommune den bedst-rangerede kommune målt på natur. Det vækker jubel blandt øboerne og borgmester Sofie Valbjørn:
- På Fanø er vi meget privilegerede, for vi bor og lever midt i et stort forunderligt klitlandskab. Uanset hvor man bor på øen, har man den mest fantastiske natur lige uden for døren, siger hun.
Jo færre levesteder til arterne, jo lavere placering får kommunen
Naturkapitalindekset dækker kort sagt over, hvor mange kortlagte og potentielle levesteder for truede arter, som hver kommune indeholder. Jo højere rangering, jo flere steder i kommunen kan dyr og planter leve på.
Hver kommune har to placeringer på listen. Én, der dækker over naturkvaliteten i kommunen generelt, og én, der kun fokuserer på kvaliteten af selve naturområderne. Indekset er lavet af forskerne for at give kommunerne bedre mulighed for sammenligne deres naturværdier med hinanden.
Så selvom indekset er hård læsning for nogle kommuner, er det tænkt som en håndsrækning. Det siger Rasmus Ejrnæs, seniorforsker ved Aarhus Universitet, der står bag Naturkapitalindekset.
- Naturkapitalindekset bygger på kortlagte og potentielle levesteder for truede arter, som fortæller os, hvor den gode natur i Danmark findes. Kommunerne har en stor del af ansvaret for Danmarks biodiversitet, og har derfor også brug for værktøjer til at kunne arbejde med at styrke den. Denne gang har vi tilføjet en “Kun Natur” funktion i indekset, så kommuner med meget by og landbrug kan se deres rangering alene på naturarealer”, siger Seniorforsker Rasmus Ejrnæs.
Rødovre, Frederiksberg og Glostrup er fattigst på natur
Mange af Danmarks bykommuner rangerer lavt i Naturkapitalindekset – også lavere end ved indekset i 2017. Det skyldes blandt andet forbedret data om naturen i byerne.
Rødovre Kommune bliver dermed den nye bundskraber i undersøgelsen med blot 7 ud af 100 mulige point, tæt efterfulgt af Frederiksberg og Glostrup.
Også mange kommuner med et stort landbrugsareal opnår en dårlig placering i opgørelsen, da disse arealer optager plads fra naturen.
Kommunen skal agere brandmand for rødlistede arter
Der er heldigvis gode muligheder for at forbedre sin NKI-score for den enkelte kommune. Men det kræver, at man sætter ind, hvor det giver den mest positive effekt for biodiversiteten.
I biologkredse kalder man det for brandmandens lov – altså at man altid skal starte med at bevare og forbedre de arealer, som allerede har en høj naturværdi. I Danmarks Naturfredningsforening står man klar til at hjælpe kommunerne med opgaven, siger præsident Maria Reumert Gjerding:
- Naturkapitalindekset viser, at der er stor forskel på, hvor gode Danmarks kommuner er til at passe på naturen. Mere end halvdelen af landets kommuner har en score lavere end gennemsnittet for Danmarks samlede naturkapital, som i forvejen ikke er prangende. Det viser, at der er et stort potentiale for forbedring. Kommunerne skal i arbejdstøjet nu. For naturen og vores sårbare og truede arter, siger hun.
Se hele Naturkapitalindekset og kommunerangeringen på www.biodiversitet.nu/naturkapital
Top 10 over kommuner med Danmarks bedste natur
- Fanø Kommune 87 point
- Læsø Kommune 81 point
- Tårnby Kommune 75 point
- Lyngby-Taarbæk Kommune 64 point
- Furesø Kommune 57 point
- Rudersdal Kommune 54 point
- Halsnæs Kommune 53 point
- Gribskov Kommune 48 point
- Hillerød Kommune 47 point
- Helsingør Kommune 46 point
Kommunernes Naturkapitalindeks (NKI)
- Er udviklet af forskere fra Aarhus Universitet (DCE) i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening og støttet af Aage V. Jensen Naturfond
- Bygger på data fra Det Nationale Biodiversitetskort og Den Danske Rødliste
- Er en analyse af kvaliteten af naturen i Danmark og alle 98 kommuner
- Giver naturen i kommunen en score på mellem 0 og 100 NKI-point
- Er bedst på Fanø med 87 point, værst i Rødovre med 7 point, mens Danmark har 25 NKI-point
- Findes for både 2015 og 2020 og i et interaktivt format
- Kan bruges af kommuner og naturforvaltere til at målrette initiativer for at styrke biodiversiteten
Sådan forbedrer kommunen sit Naturkapitalindeks
- Ved at forbedre vilkårene for truede og sårbare arter
- Ved at udtage jord og skabe ny natur
- Ved at forbedre kortlægning af specielt truede og sårbare arter
- Ved at sikre den bedst mulige beskyttelse af den værdifulde natur
Om Projekt Biodiversitet Nu
Projekt Biodiversitet Nu er et forskningsprojekt, som i årene 2015 til 2020 har undersøgt naturens udvikling i Danmark. Formålet med projektet var været at skabe ny viden om, hvordan naturens tilstand udvikler sig og samtidig inddrage den brede befolkning i indsamlingen af naturdata.
Projekt Biodiversitet Nu er et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og forskere fra Københavns Universitet (CMEC) samt Aarhus Universitet (DCE), og er blevet til gennem en bevilling på 15 millioner kroner fra Aage. V. Jensen Naturfond.
Kontakter
Danmarks Naturfredningsforening
Biodiversitet Nu Projektleder
Simon Leed Krøs
+45 30516140
slk@dn.dk
Aarhus Universitet (DCE)
Seniorforsker
Rasmus Ejrnæs
+45 20205829
rasmus@bios.au.dk
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Naturfredningsforening roser politisk forlig om grøn trepartsaftale18.11.2024 10:48:55 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforenings præsident Maria Reumert Gjerding glæder sig over, at der med den nye politiske aftale nu bliver sat skub i omlægning af landbrug til natur
Grønt opråb: Ikke mere byggeri på kysterne12.11.2024 09:45:40 CET | Pressemeddelelse
Det er stik mod alle politiske løfter om at passe bedre på vores natur i Danmark, at regeringen nu åbner for mere byggeri i blandt andet kystlandskaberne.
Unge samles for at bekæmpe nutidens udfordringer med overforbrug21.10.2024 16:24:04 CEST | Pressemeddelelse
Ungdomsbevægelsen FLOR samler i weekenden unge for at udvikle initiativer til et mere ansvarligt forbrug af jordens ressourcer. Dette gøres gennem oplæg fra eksperter og workshops, der belyser temaet fra forskellige perspektiver og skaber engagement til konkret handling.
Historisk iltsvind: Naturfredningsforening advarer mod at slække på kvælstofkrav4.10.2024 10:14:28 CEST | Pressemeddelelse
Ny rapport fra Aarhus Universitet viser det næstværste iltsvind nogensinde målt – 50 procent mere udbredt end sidste år. Danmarks Naturfredningsforening advarer regeringen og Folketingets partier mod planer om at slække på kvælstofkravene til landbruget.
Ny analyse: Treparten vil fjerne knap hver tredje husdyr i de 14 mest udsatte vandoplande27.9.2024 07:01:00 CEST | Pressemeddelelse
I den grønne trepartsaftale er det blevet besluttet, at Danmark skal nå sine vandmiljømål med målrettet udtag af landbrugsjord og markregulering af det resterende landbrugsareal, som de primære metoder. Det vil få store konsekvenser for husdyrproduktionen i visse dele af Danmark, viser ny analyse fra CONCITO og Danmark Naturfredningsforening.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum