Bygninger bør spille en større rolle i regeringens klimaudspil
Regeringen har i dag lanceret sit udspil til en ny klimaplan for Danmark. Dansk Byggeri hilser den velkommen, men ser gerne, at der kommer større fokus på, hvordan et lavere energiforbrug i bygninger kan bidrage til en effektiv reduktion af drivhusgasser.
EU har pålagt Danmark at reducere udledningen af drivhusgasser med 39 procent i 2030 i forhold til niveauet i 2005 inden for den ikke-kvoteomfattede sektor, populært kaldet biler, bønder og boliger. Klimaudspillet giver bud på hvordan.
- Stort set alle initiativerne i regeringens klimaudspil er rettet mod transportsektoren og landbruget. Det er meget vigtige områder, som også står for en stor del af udledningen af drivhusgasser. Men bygningerne glimrer desværre ved at være stort set fraværende i udspillet, og det er både ærgerligt og uhensigtsmæssigt, siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.
God økonomi ved indsats i bygninger
En rapport fra Klimarådet viser, at energirenovering af bygninger er en af de samfundsøkonomisk billigste måder at reducere udledningen af drivhusgasser på.
- Det er dyrt at bringe drivhusgasserne i transportsektoren og landbruget ned. Og i forhold til bygninger har vi rigtig mange løsninger til, hvordan man kan reducere forbruget af energi og dermed udledningen af drivhusgasser. Vel at mærke løsninger, der kan gennemføres uden de store omkostninger. Derfor håber vi, at forhandlingerne i Folketinget vil føre til flere tiltag, der kan bringe energiforbruget i vores bygninger ned, siger Michael H. Nielsen.
Puljen til bygninger skal være større
Med den brede energiaftale, som Folketinget vedtog før sommerferien, blev indsatsen for energibesparelser i bygninger mere end halveret. Aftalen betyder, at energiselskabernes indsats blev afskaffet, og at der bliver indført en ny pulje for energibesparelser i bygninger på 200 mio. kr. om året fra 2021-2024.
- Energiaftalen er et skridt på vejen, men i forhold til indsatsen for bygninger er den slet ikke nok. Derfor bør puljen for energibesparelser i bygninger gøres større, når der skal indgås en ny klimaaftale. Vores ønske er, at Folketinget derudover fastsætter et mål om at reducere varmeforbruget i de danske bygninger med mindst 30-40 pct. i 2050, siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.
Positivt med mere klimavenligt asfalt
Et positivt forslag i klimaudspillet er, at regeringen lægger op til, at der fra 2020 skal udrulles klimavenligt asfalt på statens vejstrækninger, når de alligevel skal have ny belægning. Det skal ske, hvis et pilotprojekt bekræfter effekterne.
- Dansk Byggeri bakker fuldt op om forslaget, men opfordrer til, at også kommunerne bruger asfalt, der giver mindre friktion. Det betyder ikke bare, at det støjer mindre, når bilerne kører på asfalten, men også at man samtidig sparer brændstof og derfor udleder færre CO2/partikler, siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.
Kontakter
Direktør Michael H. Nielsen, mhn@danskbyggeri.dk, telefon 20 28 52 64
Pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02
Information om Dansk Byggeri
Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Med omkring 5.700 medlemmer spænder organisationen bredt geografisk og fagligt, og dækker alle led i byggeprocessen.
Dansk Byggeris hovedopgaver er at opnå erhvervspolitisk indflydelse, deltage i den offentlige debat, yde rådgivning og sikre overenskomster, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for beskæftigelsen og konkurrenceevnen.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Byggeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Byggeri
Nordsjællandske virksomheder hårdt ramt af særlig skat på bygninger20.2.2019 07:00:00 | Pressemeddelelse
38 danske kommuner opkræver dækningsafgift – en særlige skat på virksomheders bygninger. Af dem ligger de ni i Nordsjælland, hvor de lokale virksomheder i år skal betalte 169 mio. kr. i afgift.
Virksomhederne i hovedstadsområdet bliver flået i dækningsafgift20.2.2019 07:00:00 | Pressemeddelelse
Dækningsafgiften – den særlige skat på virksomhedernes bygninger – bliver mere og mere et hovedstadsfænomen. I år betaler virksomheder i hovedstadsområdet næsten 80 procent af det samlede milliardbeløb, kommunerne opkræver på landsplan. En andel, der stiger år for år, viser en opgørelse fra Dansk Byggeri.
Bøde til Brønderslev Kommune for at overtræde loven20.2.2019 07:00:00 | Pressemeddelelse
Brønderslev Kommune er ved Retten i Hjørring blevet idømt en bøde for ulovligt at have udført kloakarbejde på to skoler. En vigtig principiel sag, der viser, at kommunerne ikke bare kan gøre, som det passer dem, mener Dansk Byggeri. Det ulovlige arbejde var ifølge erhvervsorganisationen også unfair konkurrence over for private virksomheder med autorisationen i orden.
Særskat på virksomheder trækker Østjylland skæv20.2.2019 07:00:00 | Pressemeddelelse
De lokale virksomheder i Aarhus og Randers skal i år betale 188 millioner kr. i særlig skat på deres bygninger, den såkaldte dækningsafgift, mens virksomhederne i resten af Østjylland slipper. Det forvrider konkurrencen, mener Dansk Byggeri, der opfordrer de to kommuner til helt at afskaffe afgiften.
Hvordan skal vi spare på energien?18.2.2019 07:00:00 | Pressemeddelelse
Vores bygninger står for cirka 40 procent af al den energi, vi bruger. Derfor er netop de en vigtig brik, hvis Danmark i 2050 skal være uafhængig af kul, olie og gas. På Dansk Byggeris Energikonference den 5. marts 2019 debatterer folketingspolitikerne, hvad de vil gøre for, at vi når i mål
Bilister og pendlere venter på politisk handling18.2.2019 06:30:00 | Pressemeddelelse
Både Region Sjælland og resten af Danmark ville blive rigere, hvis Ringsted-Odense og flere andre jernbanestrækninger blev opgraderet. En oversigt fra Dansk Byggeri viser, at en række jernbaneprojekter og et vejprojekt på Sjælland vil give overskud i løbet af en årrække
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum