Dansk Byggeri

Bygge- og anlægseksporten er steget mere end eksporten generelt

Del

Mens det gik trægt med den samlede danske eksport sidste år, var der mere ryk fremad i bygge- og anlægsbranchens eksport. Med en stigning på næsten fire procent fra 2017 til 2018 løb bygge- og anlægsvirksomhederne fra det samlede erhvervsliv, der øgede eksporten med kun én procent.

Det er først og fremmest salg til EU, der trækker bygge- og anlægsvirksomhedernes eksport i vejret. Derfor er det indre marked meget vigtigt for branchen.

- Eksporten til de andre EU-lande er afgørende for bygge- og anlægsbranchen, som afsætter to tredjedele af al eksport til EU. Det er væsentlig mere, end hvis man ser på Danmarks samlede eksport, hvor 55 procent afsættes til de andre EU-lande, siger international chef i Dansk Byggeri Henriette Thuen.

Mest vækst i eksporten af tjenesteydelser

Bygge- og anlægsbranchens eksport er domineret af eksport af varer, som i 2018 løb op i næsten 40 milliarder kr. Et mindre fald i forhold til året før. Men ser man på, hvor væksten har været, er det eksporten af tjenester, der er røget i vejret. Bygge- og anlægsvirksomhederne eksporterede tjenester for 27 milliarder kr. sidste år. En stigning på 14 procent på et år.

Tjenesteydelser er en bred pallette af ydelser. Det er typisk virksomheder, der udstationerer højt specialiserede medarbejdere til projekter i udlandet, og det kan for eksempel være havneudvidelser, broer, tunneler eller vindmølleparker på hav og land. Men det kan også være skræddersyet design og montage af alt fra energieffektive vinduer, glasfacader og betontanke til bæredygtigt fiskeopdræt.

EU’s stramninger af regler for arbejde i udlandet uheldige

Da EU har stor betydning for bygge- og anlægsvirksomhedernes eksport, er det meget vigtigt, at det indre marked fungerer godt, ikke bare for den frie bevægelighed af varer, men også for de udstationerede medarbejdere.

- Det er afgørende, at reglerne er enkle og gennemsigtige, så virksomheder og medarbejderne nemt kan sætte sig ind i de enkelte landes love og vilkår, når de bliver udstationeret. Her er de seneste stramninger af udstationeringsdirektivet - EU’s regler for medarbejdere, der er udstationeret i et andet EU-land - uhensigtsmæssige, fordi de danske medarbejdere vil blive omfattet af eksportlandets fx Tysklands løn- og ansættelsesforhold efter maksimalt halvandet år og ryge ud af det velkendte danske systemsystem, siger Dansk Byggeris internationale chef Henriette Thuen.

Kontakter

International chef Henriette Thuen, htu@danskbyggeri.dk, telefon 40 98 41 30
Pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02

Vedhæftede filer

Information om Dansk Byggeri

Dansk Byggeri
Dansk Byggeri
Nørre Voldgade 106
1358 København K

72 16 00 00https://www.danskbyggeri.dk/

Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Med omkring 5.700 medlemmer spænder organisationen bredt geografisk og fagligt, og dækker alle led i byggeprocessen.

Dansk Byggeris hovedopgaver er at opnå erhvervspolitisk indflydelse, deltage i den offentlige debat, yde rådgivning og sikre overenskomster, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for beskæftigelsen og konkurrenceevnen.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum