Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

Brug for strategisk satsning på eliteudvikling på de videregående uddannelser

Del

Økonomiske incitamenter til uddannelsesinstitutionerne kan sætte skub i elite- og talentprogrammer for de dygtigste og mest talentfulde studerende på de videregående uddannelser. Men det er langt fra ligegyldigt, hvordan de økonomiske incitamenter udmøntes. Det fremgår af en ny rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA). Rapporten ’Elite- og talentprogrammer på de videregående uddannelser’ offentliggøres 17. marts.

Rapporten dokumenterer, at antallet af elite- og talentprogrammer steg kraftigt i takt med elitetaxameterets indførelse og udbredelse fra 2005-2010. Til gengæld faldt antallet af programmer hurtigt igen, da elitetaxamateret blev udfaset efter regeringsskiftet i 2011.

”Den udvikling, vi kan se i udbredelsen af elite- og talentprogrammer, indikerer, at elitetaxameterordningen spillede en afgørende rolle for udviklingen af programmerne. Samtidig er det tydeligt, at nogle universiteter har været i stand til at forankre deres eliteprogrammer og udvikle nye også efter udfasningen af elitetaxameteret, mens andre har lukket flere af deres programmer, efter at det særlige taxameter er faldet bort,” forklarer evalueringskonsulent Andreas Pihl Kjærsgård.

Copenhagen Business School, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet har haft en kontinuerlig stigning i antallet af programmer også efter 2011. Til gengæld er antallet af programmer på Københavns Universitet og Aalborg Universitet faldet markant siden 2011. Rapporten peger på, at fremtidige satsninger på elite- og talentudvikling bør tilrettelægges, så de i højere grad end elitetaxameteret fremmer en langsigtet forankring af elite- og talentindsatsen på uddannelsesinstitutionerne.

”Det kan fremme eliteprogrammernes levedygtighed på længere sigt, hvis man får dem forankret på strategisk niveau,” siger Andreas Pihl Kjærsgård.

Oversigt over antallet af elite- og talentprogrammer på universiteterne i perioden 2004-15

Hent rapport

Du kan downloade rapporten 'Elite- og talentprogrammer på de videregående uddannelser' her. 

Om undersøgelsen

Rapporten ’Elite- og talentprogrammer på de videregående uddannelser’ bygger på en kortlægning, EVA har foretaget af elite- og talentprogrammer på universiteter, professionshøjskoler og erhvervsakademier i perioden 2004-2015. Kortlægningen har haft hovedfokus på universitetsområdet og har i alt identificeret 91 programmer på universiteterne, 25 på professionshøjskolerne og 17 på erhvervsakademierne.

Kontakter

Information om Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Østbanegade 55, 3. sal
2100 København Ø

3555 0101http://www.eva.dk/
Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) gør uddannelser og dagtilbud bedre - gennem evalueringer, analyser og redskaber, som bidrager til at udvikle kvalitet. Vores viden bruges på alle niveauer - fra institutioner og skoler til kommuner og ministerier.

Følg pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum