TEKNIQ Arbejdsgiverne

Brug for større fokus på teknisk virusbekæmpelse

Del

Ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne og virolog bør man i højere grad integrere tekniske løsninger – lige fra berøringsfri døråbning til automatisk persontælling – for at bremse spredningen af eksempelvis coronavirussen ved nybyggeri og renovering af eksisterende bygninger.

Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Hovedparten af 2020 har stået i coronapandemiens tegn. Og meget tyder på, at denne type virusudbrud kan risikere at blive en tilbagevendende udfordring. Alligevel fylder virusforebyggelse ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne forsvindende lidt, når danske bygninger opføres eller renoveres – til trods for at den nødvendige teknologi allerede findes på markedet.

”Generelt er der meget stort fokus på laveste her og nu-pris, når byggeprojekter udbydes. Og så bliver muligheden for at bruge den tilgængelige teknologi til at virussikre bygningerne ofte ”overset” til trods for, at man ved at bruge disse muligheder faktisk kan gøre ganske meget for både at inddæmme og begrænse spredningen af virusudbrud som Covid-19,” forklarer Simon O. Rasmussen, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.200 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Som eksempler på løsninger, der kan hjælpe med at bremse virusudbredelsen nævner han håndfri betjening af vandhaner og afbrydere, berøringsfri åbning af døre, antalsregulering via automatisk persontælling, kamerabaseret feberscanning, toiletter, som automatiske skyller ud og automatisk tænd/sluk af lys.

”Der er med andre ord tale om kendte teknologier, som kan gøre en stor forskel, men som alt for ofte droppes af økonomiske årsager. Det til trods for, at den ekstra investering, der skal til, faktisk er forsvindende lille i forhold til den samlede regning for nybyggeri eller renovering,” vurderer Simon O. Rasmussen.

Han bakkes op af Allan Randrup Thomsen, virolog ved Københavns Universitet.

”Fysisk afstand giver altid en vis beskyttelse men er ikke så effektiv en løsning mod infektioner, der smitter via aerosoler. Derudover kan man jo ikke altid undgå at røre ved tin som fx vandhaner eller dørhåndtag, så i de tilfælde vil jeg klart vurdere, at tekniske løsninger er et godt supplement,” siger Allan Randrup Thomsen og uddyber:

”Eksempelvis vil jeg mene, at tekniske løsninger omkring døråbning, vandhaner og sæbedispensere – kombineret med engangspapirhåndklæder – kan sikre toiletbesøg, som jo i sagens natur er noget, vi har svært ved at undgå. På samme måde vil teknologier som følere, der kan registrere nærhed i stedet for at skulle trykke på knapper i fx en elevator, vil være et godt supplement til den øvrige indsats for at bremse en eventuel virus,” siger Allan Randrup Thomsen.

Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordrer man til en generel holdningsændring, når nye byggeprojekter indledes.

”Man bør i hvert fald overveje, om det ikke er værd at inkludere virushæmmende installationer som en del af det samlede projekt – især når der er tale om bygninger med mange og/eller skiftende brugere,” anbefaler Simon O. Rasmussen.

Nøgleord

Kontakter

Yderligere oplysninger:
Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne – mobil: 60 69 88 91
Allan Randrup Thomsen, virolog ved Københavns Universitet – mobil: 24 80 46 12

Billeder

Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Download
Foto: 3F
Foto: 3F
Download
Foto: Københavns Universitet
Foto: Københavns Universitet
Download
Foto: 3F
Foto: 3F
Download
Foto: FUGMANN A/S
Foto: FUGMANN A/S
Download

Vedhæftede filer

Information om TEKNIQ Arbejdsgiverne

TEKNIQ Arbejdsgiverne
Paul Bergsøes Vej 6
2600 Glostrup

4343 6000http://www.tekniq.dk/

TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer cirka 4.200 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Ingen elbiler uden ladestandere7.9.2020 14:17:32 CESTPressemeddelelse

TEKNIQ Arbejdsgiverne anerkender Elbilkommissionens forslag til nye afgiftsregler, som spiller bolden over på regeringens banehalvdel, så regeringen nu skal trække i arbejdstøjet og udstikke en retning for en større udbredelse af elbiler. Men samtidig understreger brancheorganisationen behovet for at sætte fart på etableringen af ladestandere i Danmark, hvis danskerne skal overbevises om fornuften i at udskifte deres benzin- og dieselslugere med grønnere alternativer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum