FOA

Broen til fremtiden stiller skarpe krav: Pensionsselskaber skal investere langt mere bæredygtigt

Del

De store summer, som danske pensionsselskaber forvalter, skal i langt højere grad end i dag være med til at finansiere den grønne og retfærdige omstilling. Derfor lancerer Broen til fremtiden, der består af 37 fagforbund og NGO’er, nu en række anbefalinger, der skal skubbe pensionsselskabernes investeringer i en bæredygtig retning.

Danmark står nu over for at skulle gøre sig uafhængig af russisk gas. Derfor er det oplagt at øge investeringerne i vedvarende energi yderligere, så Danmark senest i 2040 kan nå et nettonul i drivhusgasudledninger. Det er præcis Broen til fremtidens arbejdsgrundlag, der ydermere har som krav, at omstillingen skal ske socialt og globalt ansvarligt og uden at øge uligheden.

Afsættet har udmøntet sig i, at Broen til fremtiden i dag kommer med en række anbefalinger til, hvordan de danske pensionskasser, der forvalter omkring 4.500 mia. kroner, kan spille en mere aktiv rolle i den bæredygtige omstilling. Anbefalingerne lanceres på en konference på Christiansborg i dag.

”Vi ønsker, at pensionsselskaberne opstiller klare og gennemsigtige mål for bæredygtige investeringer. Bæredygtige investering kan både være en god forretning og skabe flere grønne arbejdspladser inden for energiområdet, biosolutions og mange andre brancher,” siger Camilla Gregersen, formand i den akademiske fagforening DM og én af de fire talspersoner for Broen til fremtiden.

Samtidig lægger Broen til fremtiden op til, at pensionsselskaberne er mere aktive i deres medejerskab af virksomheder, så de styrker deres grønne mål.

”Hvis en virksomhed, som et dansk pensionsselskab investerer i, opstiller grønne mål, men ikke arbejder tydeligt hen imod dem eller når dem, så skal pensionsselskabet trække investeringen tilbage,” siger Mads Flarup Christensen fra Greenpeace.

Ved konferencen på Christiansborg præsenterer Broen til fremtiden et positionspapir, hvor anbefalingerne, der både handler om pensionsselskabernes forhold til kunderne og til de virksomheder, de investerer i, udfoldes.

For eksempel foreslås det, at det skal være standard – og ikke et tilvalg, som det er i dag – at en pensionskundes opsparing forvaltes via bæredygtige investeringer.

”Det skal være lettere for den helt almindelige pensionskunde at gennemskue, om ens opsparing forvaltes bæredygtigt. Her er det også vigtigt, at den grønne omstilling sker under hensyntagen til den sociale bæredygtighed, således at vi styrker ligheden samtidig med at vi tager hånd om klimaproblemerne,” siger Reiner Burgwald, sektorformand i FOA.

Alle positionspapirets anbefalinger peger tilbage på målet om et nettonul i det danske CO2-regnskab, samtidig med at uligheden mindskes.

”Alle skal med. En ikke ubetydelig andel af disse investeringer skal ske i grøn infrastruktur som fx sol- og vindenergi, PtX mv.,” siger Thomas Damkjær Petersen, formand for IDA, og understreger, at der er et kæmpe potentiale inden for grønne job, når vi arbejder os hen imod udelukkende at være dækket af vedvarende energi.

Læs mere om anbefalingerne i det vedhæftede positionspapir.
Læs mere om Broen Til Fremtiden her

Nøgleord

Kontakter

Projektkoordinator Anette Buus Rosholm: 20 13 70 43

Vedhæftede filer

Information om FOA

FOA
FOA
Staunings Plads 1-3
1790 København V

46 97 26 26https://www.foa.dk

 

FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 172.000 medlemmer fordelt på 34 afdelinger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner, og vi organiserer også privatansatte.

 

Følg pressemeddelelser fra FOA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FOA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum