Brintrør mellem Danmark og Tyskland er ekstremt vigtigt for den grønne omstilling
- Man må ikke undervurdere betydningen af denne aftale. Vi skal skabe sikkerhed for en infrastruktur til grøn brint, før virksomhederne for alvor tør investere i anlæg, der kan producere brint. Derfor er beslutningen om at lægge brintrør mellem Danmark og det kolossale marked i Tyskland ekstremt vigtig, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.
Aftalen mellem Danmark og Tyskland har endnu ikke karakter af en investeringsbeslutning. Men myndighederne indgår nu et mere formaliseret samarbejde og understøtter de aktører, der konkret skal bygge brintinfrastrukturen.
- Vi havde gerne set en egentlig investeringsbeslutning. Lige nu står hele branchen og venter på, at de mange ambitioner bliver konkrete. En investeringsbeslutning nu kunne have været startskuddet til en række nye investeringer og arbejdspladser i Danmark. Først når der kommer sikkerhed for den statslige infrastruktur vil vi se, at de mange private investeringer følger efter, siger Kristian Jensen og understreger:
- I næste fase af den grønne omstilling skal vi have stort set hele vores samfund til at køre på grøn strøm, enten direkte eller indirekte. Vi kommer kun i mål med den opgave, hvis vi ud over et stærkere elnet også får lagt brintrør på kryds og tværs i Europa, som kan transportere den grønne energi fra producenter til forbrugere over lange afstande. Dagens aftale bringer os et vigtigt skridt nærmere at få etableret en fælleseuropæisk brintinfrastruktur.
Tyskland vil ifølge sin nationale brintstrategi efterspørge 76-96 TWh grøn brint i 2030. Det er fem gange mere, end Danmark ventes at producere med målet om de 4-6 GW elektrolysekapacitet i aftalen om udvikling af grøn brint og grønne brændstoffer (Power-to-X) fra marts 2022. Brintinfrastrukturen mellem Danmark og Tyskland skal derfor bogstaveligt talt skabe hul igennem mellem producenterne i Danmark og forbrugerne i Tyskland. I Danmark er det en politisk ambition, at vi i 2030 skal være nettoeksportør af grøn energi, som for eksempel grøn brint og strøm.
- I Danmark har vi – takket være vores geografiske placering – store ressourcer inden for vind og sol. Og vi har en række virksomheder, som står på spring for at levere grøn brint og andre grønne brændstoffer. Derfor har vi alle forudsætninger for at levere grøn brint til Tyskland og den resterende del af Europa, siger Kristian Jensen og fortsætter:
- Det er den vej, vi skal, hvis vi skal undgå alvorlige klimaforandringer. De lande, som har ressourcerne, må hjælpe andre lande med at nå deres klimamål. Det vil også forbedre forsyningssikkerheden i Europa, da vi bliver fri for fossile brændsler – ikke mindst russisk gas, siger Kristian Jensen.
Den dansk-tyske aftale kan ikke stå alene. Regeringen bør meget snart fremlægge en plan for, hvordan vi får opbygget en infrastruktur med brintrør i Danmark.
- Aftalen sikrer os adgangen til et vigtigt eksportmarked. Men vi skal have brintinfrastrukturen på plads på vores side af grænsen, så vi selv er klar til at levere til Tyskland, og så vi kan udnytte en del af den grønne brint selv,siger Kristian Jensen.
Kontakter
Bjarke Lund LarsenPressechef
Tlf:23108323bll@greenpowerdenmark.dkInformation om Green Power Denmark
Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.
Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark
COP29 førte kun til små fremskridt24.11.2024 10:20:49 CET | Pressemeddelelse
Med aftalen på COP29 flytter verden sig kun få millimeter i den rigtige retning. Det lykkedes at blive enige om et mål for klimafinansiering på 300 milliarder dollars om året. Men det er grundlæggende en svag aftale, som ikke afspejler, hvor travlt vi har med at bekæmpe klimaforandringerne. De største fremskridt på klimakonferencerne sker uden for forhandlingslokalerne, konstaterer Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.
Finanslov understøtter den grønne industri22.11.2024 10:38:43 CET | Pressemeddelelse
Finansloven indeholder en håndsrækning til den grønne danske industri, der er under pres fra blandt andre Kina. Det er godt nyt for metalarbejderen i Midtjylland, lyder det fra Green Power Denmark.
Danske og hollandske virksomheder indgår aftale om grøn brint12.11.2024 07:00:26 CET | Pressemeddelelse
I dag underskriver en række danske og hollandske virksomheder en deklaration om grøn brint med overværelse af Kong Frederik og hollandske Kong Willem-Alexander. Producenter i Danmark og aftagere i Holland opfordrer til at sikre et brintrør mellem landene senest i 2030, og til at skabe de nødvendige rammevilkår, som kan gøre Nordeuropa til et knudepunkt for grøn brint og grønne PtX-brændstoffer.
Ny analyse: Fibernet bidrager årligt med 10,8 milliarder til dansk økonomi11.11.2024 06:45:34 CET | Pressemeddelelse
10,8 milliarder årligt. Så meget bidrager fibernettet til samfundsøkonomien i Danmark. Gevinsten for samfundet vokser til mere end 20 milliarder kroner, hvis fibernettet udbygges og anvendes fuldt ud af danskerne. Det viser beregningerne i en ny rapport, som Fiberalliancen har fået udarbejdet af analysevirksomheden ADC Danmark.
Dansk e-Mobilitet skifter formand25.10.2024 10:10:15 CEST | Pressemeddelelse
Kommunikations- og marketingchef Vibeke Agerdal Kristiansen fra E.ON overtager formandsposten fra adm. direktør Casper Kirketerp-Møller, Clever.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum