Brintbranchen

Brintbranchen: Topmødet i Bruxelles skal styrke den grønne konkurrenceevne

Del
Brintbranchen opfordrer de europæiske stats- og regeringsledere til at udstikke en fast og grøn kurs for at sikre, at Europa kan beholde produktion af kritiske nøgleteknologier som brint og Power-to-X indenfor EU's grænser, når de i dag og i morgen mødes til topmøde i Bruxelles.
Tejs Laustsen Jensen, direktør Brintbranchen
Tejs Laustsen Jensen, direktør Brintbranchen

”Det er godt og vigtigt, at EU-lederne har vores grønne og industrielle konkurrenceevne på dagsordenen. For den er under pres fra både USA og Kina. Det rammer også grønne danske virksomheder, og handler desuden om EU’s langsigtede evne til at forsyne sig selv med grøn energi. Vi har brug for at tage nye virkemidler i brug for at sikre os, at vi kan beholde produktion af kritiske grønne nøgleteknologier, herunder elektrolyseudstyr og brændselsceller, indenfor EU’s grænser. Vi håber derfor, at de europæiske stats- og regeringsledere på det kommende topmøde vil udstikke en konkret og fast kurs for, hvordan Europa kommer til at stå stærkere i den internationale konkurrence og tillige bliver mindre afhængig af importerede råstoffer fra især Kina,” siger Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen, kort inden topmødet i Bruxelles går i gang.

På dagsordenen for EU’s stats- og regeringschefer står drøftelser af Europas langsigtede strategi for at styrke den europæiske konkurrenceevne og produktivitet. Konkret skal stats- og regeringscheferne behandle de forslag om kritiske råstoffer, en ny grøn industripolitik og ikke mindst nye statsstøtteregler, som EU-Kommissionen har præsenteret over de seneste uger. Her står ikke mindst spørgsmålet om statsstøtte til Europas grønne industri for at matche konkurrencen fra præsident Bidens IRA-lovgivning centralt.

Ifølge Brintbranchen er både mere støtte, en ny industripolitik og en revideret handelspolitik afgørende for, at Europa fortsat kan være med i den globale konkurrence.

”Vi håber på og forventer, at EU-lederne på topmødet kommer til at pege på helt konkrete virkemidler for, hvordan EU skal opfylde de rigtigt fornuftige ambitioner om mere produktion af grøn teknologi i Europa. Skal målsætningen om, at 40 procent af kritiske nulemissionsteknologier, som elektrolyseudstyr og brændselsceller, skal produceres indenfor EU’s grænser opfyldes, er der brug for hurtigt implementerede og konkrete virkemidler. Det gælder definitionen af kritisk infrastruktur, og hvem vi vil tillade, leverer vores energiteknologi. Det handler desuden om handelspolitik, støtte til forskning og udvikling, men også til produktion. For vi kan se, at man udenfor Europa bruger statsstøtte i rigt mål. Hvis ikke EU vil hægtes af, skal der også penge til," siger Tejs Laustsen Jensen.

Brintbranchen peger også på, at der bliver behov for selvstændig dansk handling for at følge op på EU-planerne. Selvom det ikke ligefrem har været traditionen i de sidste 30 års erhvervspolitik, så er statsstøtte en uomgængelig del af pakken ifølge Brintbranchen:

”Vi så helst at støtten blev håndteret i EU, så vi undgår intern konkurrence. Men sådan bliver det ikke. Da vi taler om helt afgørende grønne industrier, så er der store danske interesser på spil. Statsstøtte og et sundt indre marked kan gå hånd-i-hånd, hvis man bruger et redskab som statsstøtte velovervejet og med omhu. Det handler om at skubbe markedet over den kommercielle rampe, så den kan klare sig selv, og der bliver brug for at vi følger op – også med reel økonomi fra dansk side," slutter Tejs Laustsen Jensen.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Tejs Laustsen Jensen, direktør Brintbranchen
Tejs Laustsen Jensen, direktør Brintbranchen
Download

Information om Brintbranchen

Brintbranchen
Brintbranchen
Vesterbrogade 1C, 2. sal
1620 København

+4539202003https://brintbranchen.dk/

Brintbranchen er hovedorganisationen for brint og PtX i Danmark, og varetager interesserne af over 30 medlemmer, som alle arbejder med brint, Power-to-X, brændselsceller, metanol, elektrolyse, electrofuels og andre brintløsninger.

Brintbranchen ser brint som nøglen til at gøre Danmark og verden uafhængig af fossilt brændstof. Vi er aktive i alle led af værdikæden – fra forskning og udvikling til industriprojekter i storskala.

Brintbranchen skaber de bedst mulige rammer for forskning, udvikling, produktion og eksport af branchens teknologier og produkter, og arbejder for, at Danmark udmønter sit potentiale til at blive et forgængerland på brint og Power-to-X-teknologi til gavn for klima, beskæftigelse og eksport.

Følg pressemeddelelser fra Brintbranchen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Brintbranchen

Havplan skæmmes af lukning af åben dør7.6.2023 15:10:22 CEST | Pressemeddelelse

En uværdig proces omkring åben dør-ordningen og risiko for tab af tempo i etablering af Power-to-X i Danmark, skæmmer en ellers god havplan. Det er Brintbranchens reaktion på Danmarks Havplan, som et bredt politisk flertal i dag har aftalt. Aftalen indeholder flere positive elementer for udbygning af havvind og naturbeskyttelse, men er samtidig en de facto lukning af den åben dør-ordning, der ellers så sent som sidste år blev aftalt, at der skulle sikres areal til.

Med historisk havvindaftale kan Danmark levere både grønne elektroner og molekyler til os selv og Europa30.5.2023 21:49:56 CEST | Pressemeddelelse

En stærk aftale, der skaber fundament for at Danmark kan blive storproducent af både grøn strøm, brint og grønne brændstoffer. Det er reaktionen fra Brintbranchen på dagens aftale om massiv udbygning af dansk havvind. Ifølge Brintbranchen, der samler den danske brint- og PtX-industri, repræsenterer aftalen et nybrud i både dansk og europæisk energiforsyning, fordi de kommende vindparker ikke kun vil levere grøn strøm til millioner af husstande, men også kan også blive grobund for det danske brint- og PtX-eventyr. Produktionen af grøn brint og andre brintbaserede brændsler vil ikke alene sikre en effektiv udnyttelse af den nye energiproduktion, det vil også sikre, at den grønne energi finder vej til alle de sektorer, der ikke kan sluttes til en stikkontakt.

Brintbranchen: KF23 viser behov for yderligere initiativer på brint28.4.2023 12:12:39 CEST | Pressemeddelelse

Energistyrelsen har nu fremlagt sin Klimastatus og -Fremskrivning 2023 (KF23), som i et frozen policy scenarium viser, at der skal langt mere fart på udvikling og udbygning af brint og Power-to-X, hvis vi skal nå den politisk fastlagte ambition om 4-6 GW elektrolysekapacitet i 2030. Ifølge scenariet i KF23 når vi kun op på ca. 900 MW i 2030, og det viser ifølge Brintbranchen, at der er brug for mere handling nu.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum