Brintbranchen

Brintbranchen: Katastrofalt hvis Europa-Parlamentet afviser retsakter om brint

Del
Det vil være katastrofalt for den europæiske brintindustri, hvis Europa-Parlamentet afviser EU-Kommissionens forslag til regler om grøn brintproduktion. Det mener Brintbranchen efter en gruppe Europa-Parlamentsmedlemmer nu forsøger at få afvist reglerne, som Kommissionen præsenterede i februar i form af to delegerede retsakter. Ifølge den danske brintorganisation vil det betyde stor usikkerhed, og bidrage til at presse brintindustrien ud af Europa, på trods af at EU netop i disse måneder forsøger at styrke EU's konkurrenceevne på det grønne område, overfor bl.a. USA og Kina.
Tejs Laustsen Jensen, direktør Brintbranchen
Tejs Laustsen Jensen, direktør Brintbranchen

Europa risikerer et selvforskyldt benspænd af dimensioner, hvis det lykkes en gruppe medlemmer af Europa-Parlamentet, anført af den tyske MEP Markus Pieper (EPP), at få afvist EU-Kommissionens forslag til nye regler for grøn brint. Det mener direktør i Brintbranchen, Tejs Laustsen Jensen, i en kommentar til den overraskende udvikling, hvor retsakternes godkendelse, der af de fleste blev betragtet som en formssag, nu pludselig er draget i tvivl.  

”Det er et potentielt katastrofalt træk for den grønne udvikling i Europa. I forvejen er projekter i Danmark som andre steder i Europa forsinket, fordi vi har ventet på afklaring om retsakterne alt for længe. I februar fik vi så endelig Kommissionens forslag, og selvom det på ingen måde er perfekt, så har vi behov for at få stabile rammer på plads nu. Vi kan ikke gennemføre grønne milliardprojekter, når vi ikke ved, hvilke regler vi skal arbejde under, og derfor har vi brug for at få retsakterne på plads. Uperfekt regulering er trods alt bedre end ingen regulering,” siger direktør i Brintbranchen, Tejs Laustsen Jensen.

Brintbranchen understreger, at selvom retsakterne ville have set anderledes ud, hvis de var skrevet af de danske brintvirksomheder, så er tiden ikke inde til at spille hasard med EU’s muligheder på det grønne område.

”Europas position som grøn leder er under pres på alle fronter, og ikke mindst når det gælder brint, der er en af de helt centrale teknologier i fremtidens grønne energisystem. I forvejen ser vi, hvordan Kina udfordrer os på teknologien, og at mange projektudviklere overvejer at rykke til USA pga. de attraktive vilkår præsident Bidens IRA-lovgivning tilbyder. Vi har i EU været alt for længe om at reagere på de udfordringer og ditto på at få retsakterne på plads. Men nu rykker vi faktisk – og så sent som i sidste uge præsenterede Kommissionen både forslag til en brintbank og til bedre vilkår for den grønne industri i EU. Alt det vælter i et selvforskyldt benspænd af dimensioner, hvis parlamentet afviser retsakterne,” siger Tejs Laustsen Jensen.

Han understreger også, at det ikke vil være i dansk interesse at afvise eller udvande retsakterne, og sender en klar opfordring til de danske medlemmer af Europa-Parlamentet: 

”Europa har i almindelighed rigtigt gode muligheder på brintområdet og Danmark har det i særdeleshed. Ikke mindst når det gælder massiv produktion af grøn brint i de kommende år. Derfor er det heller ikke i hverken dansk eller europæisk interesse at afvise retsakterne og kaste os ud i år med usikkerhed, eller for den sags skyld totalt udvande de grønne ambitioner i VE-direktivet som synes at være den bagvedliggende dagsorden. Det vil være en kampe bjørnetjeneste – i begrebets oprindelige betydning – at gøre både industrien og Europa. Jeg skal derfor også på det kraftigste opfordre alle medlemmer af parlamentet – og særligt de 14 danske medlemmer – til at godkende retsakterne hurtigst muligt,” slutter Tejs Laustsen Jensen.  

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Tejs Laustsen Jensen, direktør Brintbranchen
Tejs Laustsen Jensen, direktør Brintbranchen
Download

Information om Brintbranchen

Brintbranchen
Brintbranchen
Vesterbrogade 1C, 2. sal
1620 København

+4539202003https://brintbranchen.dk/

Brintbranchen er hovedorganisationen for brint og PtX i Danmark, og varetager interesserne af over 30 medlemmer, som alle arbejder med brint, Power-to-X, brændselsceller, metanol, elektrolyse, electrofuels og andre brintløsninger.

Brintbranchen ser brint som nøglen til at gøre Danmark og verden uafhængig af fossilt brændstof. Vi er aktive i alle led af værdikæden – fra forskning og udvikling til industriprojekter i storskala.

Brintbranchen skaber de bedst mulige rammer for forskning, udvikling, produktion og eksport af branchens teknologier og produkter, og arbejder for, at Danmark udmønter sit potentiale til at blive et forgængerland på brint og Power-to-X-teknologi til gavn for klima, beskæftigelse og eksport.

Følg pressemeddelelser fra Brintbranchen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Brintbranchen

Havplan skæmmes af lukning af åben dør7.6.2023 15:10:22 CEST | Pressemeddelelse

En uværdig proces omkring åben dør-ordningen og risiko for tab af tempo i etablering af Power-to-X i Danmark, skæmmer en ellers god havplan. Det er Brintbranchens reaktion på Danmarks Havplan, som et bredt politisk flertal i dag har aftalt. Aftalen indeholder flere positive elementer for udbygning af havvind og naturbeskyttelse, men er samtidig en de facto lukning af den åben dør-ordning, der ellers så sent som sidste år blev aftalt, at der skulle sikres areal til.

Med historisk havvindaftale kan Danmark levere både grønne elektroner og molekyler til os selv og Europa30.5.2023 21:49:56 CEST | Pressemeddelelse

En stærk aftale, der skaber fundament for at Danmark kan blive storproducent af både grøn strøm, brint og grønne brændstoffer. Det er reaktionen fra Brintbranchen på dagens aftale om massiv udbygning af dansk havvind. Ifølge Brintbranchen, der samler den danske brint- og PtX-industri, repræsenterer aftalen et nybrud i både dansk og europæisk energiforsyning, fordi de kommende vindparker ikke kun vil levere grøn strøm til millioner af husstande, men også kan også blive grobund for det danske brint- og PtX-eventyr. Produktionen af grøn brint og andre brintbaserede brændsler vil ikke alene sikre en effektiv udnyttelse af den nye energiproduktion, det vil også sikre, at den grønne energi finder vej til alle de sektorer, der ikke kan sluttes til en stikkontakt.

Brintbranchen: KF23 viser behov for yderligere initiativer på brint28.4.2023 12:12:39 CEST | Pressemeddelelse

Energistyrelsen har nu fremlagt sin Klimastatus og -Fremskrivning 2023 (KF23), som i et frozen policy scenarium viser, at der skal langt mere fart på udvikling og udbygning af brint og Power-to-X, hvis vi skal nå den politisk fastlagte ambition om 4-6 GW elektrolysekapacitet i 2030. Ifølge scenariet i KF23 når vi kun op på ca. 900 MW i 2030, og det viser ifølge Brintbranchen, at der er brug for mere handling nu.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum