Brintbranchen

Brintbranchen: EU og Danmark skal sætte turbo på etablering af europæisk brintøkonomi

Del
Endnu en ringetone fra vækkeuret efter vi har snooze’et flere gange - sådan karakteriserer Brintbranchen nyheden om, at præsident Biden har kastet yderligere 750 millioner dollars ind i den amerikanske indsats for grøn brint. Det er nu, at EU, med Danmark som én af de primære drivkræfter, skal sikre Europas konkurrenceevne på brint.
Tejs Laustsen Jensen, direktør Brintbranchen
Tejs Laustsen Jensen, direktør Brintbranchen

Bidens regering har afsat 750 mio. dollar til at sætte yderligere fart på realiseringen af USA's brintambitioner. Pengene skal primært bruges til at styrke amerikanske brintvirksomheders teknologiudvikling, og kommer oven i den gigantiske klimapakke, Inflation Reduction Act, som bl.a. inkluderer massiv statsstøtte til produktion af grøn brint i USA, og som blev vedtaget i august i år.

”Det er naturligvis godt, at USA igen cementerer, at de nu er villige til at gå endnu mere ind i arbejdet mod klimaforandringerne, og at der investeres massivt i brintteknologi. Det vil få stor betydning for den grønne omstilling i USA og dermed hele verden. Men de mange amerikanske initiativer er, set med økonomiske og energisikkerhedsbriller, en gigantisk udfordring for både Danmark og Europa," siger Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen og fortsætter:

"Danmark og Europa risikerer meget hurtigt at tabe den globale førerposition, vi har opbygget gennem en årrække, fordi investeringer i massivt omfang rykker fra Europa – også Danmark – over Atlanten. Det vil koste arbejdspladser og økonomisk vækst, men risikerer også at svække kampen for europæisk energiuafhængighed.”

Brintbranchen peger på, at både den nye, danske regering og EU må handle hurtigt for at sikre Europas position og konkurrenceevne inden for grøn brint.

”Grøn brint og Power-to-X er afgørende forudsætninger for den grønne omstilling og samtidig en vigtig brik i at skabe energiuafhængighed. Der investeres derfor massivt i sektoren over hele verden lige nu. EU skal have konkurrencedygtige rammevilkår sat i værk hurtigst muligt. Det gælder både ift. at sikre en hurtig etablering af den allerede planlagte brintbank samt, at annoncerede regler og støtteordninger kommer på plads," udtaler Tejs Laustsen Jensen.

Selvom de massive amerikanske investeringer i brintteknologi er en udfordring for den europæiske brintindustri, skal vi sikre et godt samarbejde med USA, fordi det vil gavne brintøkonomierne på begge sider af Atlanten:

"Vi skal arbejde målrettet på at etablere et strategisk samarbejde med Washington om udviklingen af den bagvedliggende teknologi. Det vil fremme hastigheden af den grønne omstilling og øge særligt Europas energiuafhængighed på den længere bane. Det kræver, at vi hurtigt får en ny industripolitik på plads i EU, og det er på den baggrund godt, at der i regeringsgrundlaget for SVM-regeringen lægges op til, at Danmark nu går aktivt ind i det arbejde. For vi har brug for hurtigst muligt at udvikle en langt mere strategisk tilgang til udvikling af bl.a. energiteknologi – herunder brint,” slutter Tejs Laustsen Jensen.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Tejs Laustsen Jensen, direktør Brintbranchen
Tejs Laustsen Jensen, direktør Brintbranchen
Download

Information om Brintbranchen

Brintbranchen
Brintbranchen
Vesterbrogade 1C, 2. sal
1620 København

+4539202003https://brintbranchen.dk/

Brintbranchen er hovedorganisationen for brint og PtX i Danmark, og varetager interesserne af over 30 medlemmer, som alle arbejder med brint, Power-to-X, brændselsceller, metanol, elektrolyse, electrofuels og andre brintløsninger.

Brintbranchen ser brint som nøglen til at gøre Danmark og verden uafhængig af fossilt brændstof. Vi er aktive i alle led af værdikæden – fra forskning og udvikling til industriprojekter i storskala.

Brintbranchen skaber de bedst mulige rammer for forskning, udvikling, produktion og eksport af branchens teknologier og produkter, og arbejder for, at Danmark udmønter sit potentiale til at blive et forgængerland på brint og Power-to-X-teknologi til gavn for klima, beskæftigelse og eksport.

Følg pressemeddelelser fra Brintbranchen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Brintbranchen

Dansk brint kan flyde over grænsen med brintinfrastrukturaftale mellem Danmark og Tyskland24.3.2023 09:23:00 CET | Pressemeddelelse

Det er et vigtigt skridt mod udvikling af grøn dansk brintproduktion i storskala, at Danmark og Tyskland nu har indgået principaftale om en brintrørledning, der vil gøre det muligt at eksportere danskproduceret grøn brint til Tyskland. Aftalen er en betydende milepæl for den danske brintindustri, som får adgang til et meget stort aftagermarked i Tyskland og Europa. I kombination med indenlandsk dansk infrastruktur og storskala lagringsfaciliteter er er det en meget vigtig forudsætning for udviklingen af storskala brintproduktion i Danmark, og dermed for et nyt grønt, dansk erhvervseventyr, lyder det fra Brintbranchen, hovedorganisation for brint og Power-to-X i Danmark.

Brintbranchen: Katastrofalt hvis Europa-Parlamentet afviser retsakter om brint20.3.2023 08:36:25 CET | Pressemeddelelse

Det vil være katastrofalt for den europæiske brintindustri, hvis Europa-Parlamentet afviser EU-Kommissionens forslag til regler om grøn brintproduktion. Det mener Brintbranchen efter en gruppe Europa-Parlamentsmedlemmer nu forsøger at få afvist reglerne, som Kommissionen præsenterede i februar i form af to delegerede retsakter. Ifølge den danske brintorganisation vil det betyde stor usikkerhed, og bidrage til at presse brintindustrien ud af Europa, på trods af at EU netop i disse måneder forsøger at styrke EU's konkurrenceevne på det grønne område, overfor bl.a. USA og Kina.

EU vil stimulere elektrolyse og brændselsceller med Net-Zero Industry Act - Danmark kan danne fortrop16.3.2023 15:48:34 CET | Pressemeddelelse

EU-Kommissionens udspil, Net-Zero Industry Act, udpeger den europæiske brintindustri som strategisk nøgleteknologi, som egenhændig skal kunne producere 40 procent af det nødvendige elektrolyseudstyr og brændselsceller for at imødekomme EU's ambition om at producere 10 mio. tons grøn brint indenfor EU's grænser i 2030. I det omfattende udspil bliver den såkaldte European Hydrogen Bank annonceret som værktøj til at skabe incitament for virksomheder at investere i den europæiske brintindustri. Brintbranchen ser positivt på udspillet og brintbanken, men påpeger, at Danmark ikke udelukkende må lægge ansvaret for opskalering af den danske brintindustri i Bruxelles, og bør være villig til at føre en utraditionel erhvervspolitik, f.eks. i form af statsstøtte til industriproduktion.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum