Brintbranchen

Brintbranchen: Dansk PtX-eventyr skudt i gang med solid PtX-strategi – nu haster implementeringen

Del

Der er glæde i Brintbranchen over dagens politiske aftale om en ny dansk Power-to-X-strategi. Strategien imødekommer branchens mangeårige ønsker om etablering af brintinfrastruktur, en ny tarifreform og mulighed for etablering af direkte linjer. Nu er det afgørende, at der er tilstrækkelig med finansiering og tempo i implementeringen, så den danske brintindustri kan gå fra strategi til storskala. Energikrisen i forlængelse af krigen i Ukraine stiller allerede nye krav til tempoet i den danske brintindsats.

Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen
Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen

Med dagens politiske aftale om en Power-to-X-(PtX)-strategi rykker Danmark nu op blandt de lande, der har udarbejdet en dedikeret, national brintstrategi, og sender dermed et signal om, at Danmark vil være med blandt de forreste når det gælder brint og grønne brændstoffer. Ifølge Brintbranchen, hovedorganisationen for brint og PtX i Danmark, er strategien et vigtigt rygstød til den hastigt voksende brint- og PtX-industri i Danmark:

”Regeringen og forligspartierne fortjener ros for en omfattende strategi, der lægger op til at håndtere mange af de udfordringer, som branchen længe har påpeget. F.eks. vil muligheden for etablering af direkte linjer mellem f.eks. vindmøller og elektrolyseanlæg både gøre energisystemet mere robust, og samtidig styrke businesscasen for brintproducenterne,” siger Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen, der dog understreger, at udfordringen med at skaffe tilstrækkelig vedvarende energi (VE) består.

”Dansk brint skal være grøn brint, og det kræver nok VE. Der er gode hensigter i strategien om yderligere VE-udbygning, og vi ser frem til, at de bliver omsat til konkrete planer hurtigst muligt. For det må aldrig være mangel på VE, der står i vejen for at indfri det danske brint- og PtX-potentiale,” siger Tejs Laustsen Jensen.

Brintbranchen er også glad for, at der med PtX-strategien nu er truffet principbeslutning om etablering af en dansk brintinfrastruktur:

“Det er en historisk beslutning, der er afgørende for fremtidens grønne energisystem. Vi skal kunne transportere store mængder brint rundt i Danmark, f.eks. fra produktionssted til anlæg, der producerer metanol, ammoniak og andre brændstoffer, og det er ligeledes vigtigt, at Danmark forbindes med resten af Europa, hvor efterspørgslen på grøn brint vokser. Sammen med nye tariffer og direkte linjer, vil det være med til at sikre, at det grønne energisystem hænger sammen,” siger Tejs Laustsen Jensen.

Tempo er afgørende

Men selvom der er fuldtonet ros til strategien, så afhænger dens succes ifølge Brintbranchen i høj grad af hvordan – og ikke mindst hvor hurtigt – den implementeres, samt af at strategien følges op bl.a. på transportområdet.  

“Først og fremmest har vi travlt. Både klimaet og vores forsyningssikkerhed er under pres, og brint og PtX er afgørende for at realisere såvel 70%-målsætningen, som for at sikre energimæssig uafhængighed for Danmark og Europa. Grøn brint er afgørende for at få Europa hurtigt ud af afhængigheden af fossil russisk energi, så vi skal rykke omgående for at folde strategien ud, og vi skal rulle planer ud for at styrke nationale aftag i transport og industri. Så der er rigeligt arbejde forude," siger Tejs Laustsen Jensen, og afslutter:

"I dag fejrer vi, at Danmark har fået en stærk og fremadrettet brint- og PtX-strategi, der placerer Danmark præcis, hvor vi bør være, nemlig i det internationale førerfelt. Brintbranchen har sammen med vores medlemmer arbejdet hårdt og længe på, at vi i Danmark skal insistere på ikke bare at være en del af udviklingen, men aktivt søge at lede den. Strategien er et vigtigt skridt på den vej, og nu skal vi gøre potentialer til realiteter.”

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen
Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen
Download

Information om Brintbranchen

Brintbranchen
Brintbranchen
Vesterbrogade 1C, 2. sal
1620 København

+4539202003https://brintbranchen.dk/

Brintbranchen er hovedorganisationen for brint og PtX i Danmark, og varetager interesserne af over 30 medlemmer, som alle arbejder med brint, Power-to-X, brændselsceller, metanol, elektrolyse, electrofuels og andre brintløsninger.

Brintbranchen ser brint som nøglen til at gøre Danmark og verden uafhængig af fossilt brændstof. Vi er aktive i alle led af værdikæden – fra forskning og udvikling til industriprojekter i storskala.

Brintbranchen skaber de bedst mulige rammer for forskning, udvikling, produktion og eksport af branchens teknologier og produkter, og arbejder for, at Danmark udmønter sit potentiale til at blive et forgængerland på brint og Power-to-X-teknologi til gavn for klima, beskæftigelse og eksport.

Følg pressemeddelelser fra Brintbranchen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Brintbranchen

Brintbranchen repræsenterer Danmark i global brintalliance25.5.2022 11:19:21 CEST | Pressemeddelelse

Brintbranchen er blandt initiativtagerne til stiftelsen af en global brintalliance, der har til formål at styrke det internationale samarbejde i overgangen til brintøkonomien. Som dansk repræsentant i den globale alliance, Global Hydrogen Industrial Association Alliance (GHIAA), er Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen, i Seoul til den stiftende generalforsamling med kollegaer fra resten af verden.

Ny EU-definition placerer danskproducerede grønne brændsler i førerfeltet i transportsektoren23.5.2022 14:08:43 CEST | Pressemeddelelse

Dansk brint er grøn brint – nu også ifølge en ny, europæisk definition, som EU-Kommissionen i fredags har sendt i høring i form af den længeventede delegerede retsakt om VE-oprindelse af de såkaldte RFNBOs. Definitionen sikrer, at langt de fleste danskproducerede Power-to-X-brændsler (PtX) til anvendelse i transport bliver stemplet som grønne med det samme. Forventningen om, at definitionen snart bliver udvidet til andre sektorer gør, at den danske brint- og PtX-industri er særdeles velpositioneret til at tage førertrøjen i etableringen af en europæisk brintøkonomi.

Brintbranchen: Stærk Esbjerg-aftale giver unik mulighed for Danmark18.5.2022 19:17:06 CEST | Pressemeddelelse

Brintbranchen roser dagens historiske aftale mellem Danmark, Belgien, Nederlandene og Tyskland om at opføre 150 GW havvind i Nordsøen, og at de fire lande bag deklarationen fra starten har indtænkt brint og etableringen af en grøn brintinfrastruktur At brint med et produktionsmål på 20GW i 2030 er en integreret i planerne for Nordsøen fra starten, giver muligheder for at udnytte energien bedst muligt, transportere den grønne energi billigt og effektivt rundt i Europa samt omstille industri og transport til grøn energi fra Nordsøen, lyder det i en kommentar til de fire statsministres erklæring fra Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen, der også påpeger, at brintsatsningen giver unikke muligheder for dansk erhvervsliv.

REPowerEU kickstarter europæisk brintøkonomi18.5.2022 15:05:59 CEST | Pressemeddelelse

Brint og Power-to-X spiller en nøglerolle for at EU hurtigt kan blive uafhængig af russisk gas og olie. Det har EU-Kommissionen i dag annonceret med lanceringen af udspillet REPowerEU. Som en del af planen skal der investeres massivt i bl.a. infrastruktur, teknologi samt anvendelse af brint i industri og transport. Brintbranchen mener, at udspillet er ambitiøst og visionært men realistisk, og understreger, at Danmark har stærke forudsætninger – og en forpligtigelse – til at bidrage til at indfri de dagens målsætninger.

Brintbranchen: Danmark kan mere – især med brint og Power-to-X19.4.2022 10:09:33 CEST | Pressemeddelelse

En af den grønne omlægnings nye nøglespillere – den fremadstormende brint- og PtX industri, roser regeringens nye klima- og energiudspil ”Danmark kan mere II”. Særligt initiativerne til at mangedoble VE-produktionen og udnytte hele det danske havpotentiale, får roser med fra Brintbranchen. Brintbranchen understreger, at den hurtigste måde at få massive mængder vedvarende energi (VE) igennem energisystemet er ved at sikre konverteringen til grøn gas og grønne brændstoffer. Dermed kan vi potentielt spare store udgifter til udbygning af elnettet, og at brint kan være med til hurtigt at booste produktionen af grøn gas.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum