Forsikring & Pension

Brevkasse: Uvildige rådgivere fra Forsikringsoplysningen gør dine læsere klogere på forsikring

Share

De fleste ved, at forsikringer er gode at have, men ved dine læsere, hvad der helt præcist gælder i enkeltsager? Har de fx styr på, hvordan man er stillet i forbindelse med stormvejr og skader pga. nedfaldne grene? Ved de, om deres indboforsikring dækker hjælpemidler, som er udlånt af kommunen, eller hvordan man finder en god ulykkesforsikring?

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Hver eneste dag rådgiver og vejleder Forsikringsoplysningen en lang række danskere, der har forsikringsrelaterede spørgsmål eller brug for hjælp til at forstå forsikringsselskabers kendelser. På baggrund af de mange henvendelser vi får, samler vi hver måned en brevkasse, som landets redaktioner frit kan benytte ved angivelse af logo, kilde og telefonnummer til Forsikringsoplysningen. Landets redaktioner er også velkomne til at anvende pressebilledet ved angivelse af fotograf.

Ønsker du at modtage den månedlige brevkasse direkte i din mailindbakke, kan du skrive en mail med besked herom til Anja Lintrup Sørensen, als@forsikringogpension.dk.

Fakta om Forsikringsoplysningen:

Forsikringsoplysningen har i snart 90 år ydet uvildig rådgivning til Danmarks forbrugere, der kan ringe eller skrive for at få råd og vejledning af forsikringseksperter om forsikringsforhold.
Alle kan kontakte Forsikringsoplysningen på telefon 41 91 91 91 hverdage mellem 10-13, på vores hjemmeside www.forsikringsoplysningen.dk eller på vores Facebook-side https://www.facebook.com/Forsikringsnoerden/

Brevkasse for oktober:

Spørgsmål: Hvem har ansvaret for skader pga. nedfaldne grene?

Hej

Min kone og jeg har campingvogn og er fastliggere på en campingplads. Vi har i den forbindelse et spørgsmål til, hvilken forsikring der dækker skader pga. nedfaldne grene.

Vores campingvogn holder korrekt placeret på campingpladsen, hvor der er flere større træer og risiko for, at nedfaldene grene vil kunne skade vores campingvogn.

Campingvognen er kaskoforsikret med en større selvrisiko, og jeg vil gerne vide, om det er min kaskoforsikring eller campingpladsens ansvarsforsikring, der skal dække, hvis der sker skader?

bh

Campisterne

Svar:

Hej campister

Hovedreglen er, at skader på jeres campingvogn skal anmeldes til jeres egen kaskoforsikring. Bemærk dog, at der kan gælde særlige regler og begrænsninger for stormskader i efterår- og vinterperioden. Tjek efter, hvad der står i jeres forsikringsvilkår.

Normalt bliver ejerne af en campingplads ikke ansvarlige for væltede træer og nedfaldne grene i forbindelse med storm/kraftigt blæsevejr. Det afhænger dog altid af de konkrete omstændigheder. De kan gøres ansvarlige for jeres skader, hvis de sker pga. pladsejernes fejl eller forsømmelse. Det kan fx være, hvis de bevidst har ignoreret, at der var synlige tegn på sygdom i træet.

I praksis vil skaden normalt altid blive behandlet af jeres eget forsikringsselskab, som så efterfølgende må undersøge, om de kan kræve erstatningen tilbagebetalt af pladsejeren. Typisk vil I selv skulle rette krav om jeres egen selvrisiko til pladsejerne eller deres forsikringsselskab, hvis de er erstatningsansvarlige.

Jeg håber, at I kan bruge mit svar.

Bedste hilsner

Forsikringsoplysningen

Spørgsmål - Skal min søns forsikring dække hjælpemidler, som er udlånt af kommunen?

Til Forsikringsoplysningen

Jeg har brug for at vide, om hjælpemidler, som stilles til rådighed af kommunen, er dækket af ens egen forsikring.

Situationen er den, at min søn har et synshandicap. For at lette hverdagen, har han fået udlånt en afspiller til bl.a. lydbøger af kommunen.

Afspilleren er desværre faldet på gulvet, og kommunen har bedt ham erstatte afspilleren. Han har anmeldt uheldet, men hans indboforsikring vil ikke erstatte den.

Kan det virkelig være rigtigt, at hans forsikring ikke dækker skader på hjælpemidler udlånt af kommunen?

Hilsen

Faderen

Svar:

Hej fader

Svaret er ikke helt simpelt. Flere forhold spiller ind på, om din søns forsikring dækker:

1)    Om genstanden er omfattet af forsikringen

2)    Om skadeårsagen er dækket – eller om det kræver en udvidelse på forsikringen

3)    Om din søn er ansvarlig for skaden.

Er genstanden omfattet?

Alle indboforsikringer omfatter ens egne ting, og også de ting, som man låner af andre og bærer risikoen for.

I jeres tilfælde, er der ikke tale om et lån i juridisk forstand. Det skyldes, at udleveringen af hjælpemidlet ikke kun sker i din søn interesse. Kommunen er nemlig forpligtet til at stille nødvendige hjælpemidler til rådighed over for borgere med et handicap.

Ankenævnet har tidligere slået fast i en konkret sag om skolers udlån af Ipads og skolebøger, at disse ting ikke er omfattet af en almindelig indboforsikring. Vi kan ikke gå ind i en konkret vurdering, men efter vores umiddelbare opfattelse kan udlevering af hjælpemidler sidestilles hermed. Nogle forsikringsselskaber har ekstraordinært udvidet forsikringen til også at omfatte hjælpemidler, som det offentlige udleverer, mens andre ikke har. Derfor er der forskel på, om hjælpemidler er dækket af ens egen indboforsikring.

Tjek derfor, om dækningen skulle være udvidet til også at omfatte hjælpemidler fra kommunen.

Er skadesårsagen dækket?

Du skal være opmærksom på, at en almindelig indboforsikring ikke dækker alle typer af skader. Den dækker fx brand, tyveri, og vandskade på indbo. Men for at få dækket andre pludselige skader - fx at ting falder på gulvet og bliver ødelagt - kræver det, at man har udvidet sin forsikring med en elektronik- eller ”pludselig skade-dækning”. Ofte dækker en udvidet dækning kun skader på ens egne ting.

”Pludselig skade-dækning” kræver altså en udvidet dækning – og at den også inkluderer skader på andres ting.

Er din søn ansvarlig for skaden?

Din søns indboforsikring indeholder også en ansvarsdækning. Men den dækker normalt ikke skader på ting, som du med ejerens tilladelse har i din varetægt.

Som hovedregel har kommunen ikke hjemmel til at kræve erstatning for mistet eller ødelagt udstyr i videre udstrækning end de almindelige regler om erstatningsansvar.

Det betyder, at de normalt kun kan kræve erstatning, hvis din søns uagtsomme adfærd er årsag til, at udstyret er bortkommet eller ødelagt. Det er altid en konkret vurdering, som afhænger af de præcise omstændigheder, om hvordan uheldet er sket. Dvs. om din søn burde have båret sig anderledes ad, eller om der er tale om et hændeligt uheld, som man ikke kan bebrejde din søn.

Din søns adfærd har derfor betydning for, om kommunen kan kræve erstatning personligt af din søn, hvis ikke hans egen forsikring dækker.

De bedste hilsner

Forsikringsoplysningen

Spørgsmål - Hvordan finder jeg en god ulykkesforsikring?

Hej

Jeg er dækket af mine forældres ulykkesforsikring indtil årsskiftet og er derfor nu på udkig efter min egen ulykkesforsikring.

Jeg synes, at det er en jungle at finde rundt i de forskellige tilbud på ulykkesforsikringer. Jeg vil derfor høre, om I kan vejlede mig i, hvordan jeg finder en god ulykkesforsikring.

Tak på forhånd.

Datteren

Svar:

Hej datter

Du kan med fordel bruge vores sammenligningsværktøj Forsikringsguiden.dk, hvor du nemt og hurtigt kan sammenligne både priser og dækninger på ulykkesforsikringer hos en lang række forsikringsselskaber.

Når du skal købe en ulykkesforsikring, skal du generelt være opmærksom på følgende ting:

Hvornår dækker forsikringen? 

Du skal overveje, om du har behov for, at forsikringen dækker dig hele døgnet eller kun i fritiden. Hvis du er fuldtidsstuderende, har du normalt brug for en heltidsforsikring. Har du et fast arbejde, er du dækket af arbejdsgiverens forsikring, når du er på arbejde. Husk at oplyse om evt. studiejob til forsikringen, da det kan have betydning for prisen.

Hvad er forsikringssummen?

Du skal gøre op med dig selv, hvor høj forsikringssummen være. Forsikringssummen bliver udbetalt, hvis du bliver 100 procent invalid. Hvis du får et varigt mén og bliver delvist invalid, bliver din erstatning beregnet forholdsmæssigt.

Eksempel:

Forsikringssum 1 mio. kr.

Varigt mén 10 procent

Erstatning 100.000 kr.

Hvor meget skal der til for at få erstatning?

Nogle forsikringer dækker, hvis du får et varigt mén på mindst 5 procent, mens andre forsikringer først dækker ved 8 procent eller højere. Jo højere mén procenten er, jo mere skal du komme til skade for at få erstatning.

Dækker den behandlingsudgifter?

Mange ulykkesforsikringer dækker behandlingsudgifter som fx fysioterapi og kiropraktik. Men der er forskel på, hvilke behandlingsformer forsikringen dækker, og nogle forsikringer kan indeholde en maksimumdækning.

Kræver din livsstil udvidelser?

Hvis du dyrker en farligsportsgren eller hobby eller tager på aktiv ferie, hvor der er større risiko for at komme til skade, kan du have brug for at udvide din forsikring med ”farligt sport”. Det kan fx være kampsport, skiløb, hvis du kører på motorcykel eller tager på ferie med aktiviteter til vejrs eller vands.

Du kan læse mere og få flere gode råd i vores pjece ”Værd at vide før du køber en ulykkesforsikring”.

Har du et konkret spørgsmål til forsikringsdækningen på en ulykkesforsikring, er du velkommen til at kontakte os igen.

Bedste hilsner

Forsikringsoplysningen

Keywords

Images

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Download
Foto: Konsulent Anja Lintrup Sørensen, Forsikringsoplysningen                  
               Med råd fra Forsikringsoplysningens brevkasse kan jeres læsere få bedre styr på deres forsikring
Foto: Konsulent Anja Lintrup Sørensen, Forsikringsoplysningen Med råd fra Forsikringsoplysningens brevkasse kan jeres læsere få bedre styr på deres forsikring
Download

Links

About Forsikring & Pension

Forsikring & Pension
Forsikring & Pension
Philip Heymans Allé 1
2900 Hellerup

41919101http://www.forsikringogpension.dk/

Forsikring & Pension er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaberne i Danmark.

Subscribe to releases from Forsikring & Pension

Subscribe to all the latest releases from Forsikring & Pension by registering your e-mail address below. You can unsubscribe at any time.

Latest releases from Forsikring & Pension

In our pressroom you can read all our latest releases, find our press contacts, images, documents and other relevant information about us.

Visit our pressroom