Forsikring & Pension

Brevkasse: Uvildige rådgivere fra Forsikringsoplysningen gør dine læsere klogere på forsikring

Del

De fleste ved, at forsikringer er gode at have, men ved dine læsere, hvad der helt præcist gælder i enkeltsager? Har de fx styr på, hvilken forsikring der skal dække, når naboens trampolin flyver ind i deres have? Ved de, hvem der har skylden, når man bliver påkørt af en overhalende bil, eller hvem der er ansvarlig for at forsikre sig mod vandskader, som opstår fra en lejers akvarie?

Foto: MostPhotos/Linda Qvist
Foto: MostPhotos/Linda Qvist

Hver eneste dag rådgiver og vejleder Forsikringsoplysningen et hav af danskere, der har forsikringsrelaterede spørgsmål eller brug for hjælp til at forstå forsikringsselskabers kendelser. På baggrund af de mange henvendelser vi får, samler vi hver måned en brevkasse, som landets redaktioner frit kan benytte ved angivelse af logo, kilde og telefonnummer til Forsikringsoplysningen. Landets redaktioner er også velkomne til at anvende pressebilledet ved angivelse af fotograf.

Ønsker du at modtage den månedlige brevkasse direkte i din mailindbakke, kan du skrive en mail med besked herom til Anna G. Bach, agb@forsikringogpension.dk.

Fakta om Forsikringsoplysningen:

Forsikringsoplysningen har i mere end 85 år ydet uvildig rådgivning til Danmarks forbrugere, der kan ringe eller skrive for at få råd og vejledning af forsikringseksperter om forsikringsforhold.
Alle kan kontakte Forsikringsoplysningen på telefon 41 91 91 91 hverdage mellem 10-13, på vores hjemmeside www.forsikringsoplysningen.dk eller på vores Facebook-side https://www.facebook.com/Forsikringsnoerden/

Brevkasse for oktober:

Spørgsmål: Hvis forsikring dækker, når naboens trampolin flyver ind i min have?

Hej Forsikringsoplysning

For et par weekender siden fløj min nabos havetrampolin ind i mit helt nye orangeri/drivhus efter et ret voldsomt blæsevejr. Det resulterede i flere smadrede ruder og et skævt stel. Men flere af fliserne, som drivhuset stod på, er også blevet ødelagt.

Er det min eller hans forsikring, der skal dække skaderne?

Mvh.

Drivhusejeren

Svar:

Hej drivhusejer

Hvis der har været storm, skal skaderne i første omgang anmeldes til din egen husforsikring, også selvom din nabo måske ikke har båret sig ad, helt, som han burde. Det skyldes en generel regel i Lov om erstatningsansvar, som siger, at din nabos erstatningsansvar bortfalder, hvis din egen forsikring dækker skaderne. Det gælder dog ikke, hvis han har lavet skaden med vilje eller båret sig groft uagtsomt ad.

For at din husforsikring dækker i forbindelse med storm, skal vindstyrken være mindst 8 svarende til 17,2 m pr. sekund. På forsikringsvejret.dk kan du tjekke, om der har været storm på din adresse på et bestemt tidspunkt.

Når det kommer til skader på drivhuse, er der forskel på, hvordan de enkelte forsikringsselskaber dækker. Det kan være et krav, at drivhuset er opført på mure/støbt sokkel eller på pæle af beton eller jern. Skaden på dine fliser vil typisk ikke være dækket af din husforsikring. Det skyldes, at haveanlæg normalt kun er dækket, når skaden er en direkte følge af en stormskade på dit hus. Det kan fx være, hvis en del af taget river sig løst og falder ned på fliser, bede eller lignende.

Hvis din egen forsikring slet ikke dækker dine skader, må du bede din nabo anmelde skaden til hans husforsikring. Den indeholder også en ansvarsforsikring, som dækker, hvis han er skyld i skader hos andre pga. fejl eller forsømmelser. Fx hvis han ikke har fastgjort trampolinen inden stormvejret.

Hvis skaderne på dit drivhus er dækket af din egen forsikring, kan du forsøge at få selvrisikoen og udgiften til nye fliser dækket af din nabo (eller hans forsikringsselskab).

Desuden er det en god ide at gøre din nabo opmærksom på, at han bør fjerne eller fastgøre sin trampolin for at undgå nye skader. På vores hjemmeside kan du få gode råd til, hvordan du generelt kan undgå stormskader på dit hus: https://forsikringsguiden.dk/forsikringsoplysningen/vaerd-at-vide-om-forsikring/bolig-og-familie/forebyg-skader/forebyg-vejrskader/husforsikring-og-storm/.

Bedste hilsner

Forsikringsoplysningen

Spørgsmål - Hvem har skylden for min datters færdselsuheld?

Hej

Jeg har et spørgsmål i forbindelse med, at min datter er blevet påkørt bagfra i sin bil.

Hun kører ud af en landevej efter en traktor og skal dreje til venstre af en
sidevej. Hun blinker og drejer, og i det hun drejer ud, bliver hun ramt i venstre bagside af en overhalede bil, som kommer længere bagfra.

Vi er noget forbavset over, at hun har fået en del af skylden, når det er den anden bil, der kører ind i hende. Hvem, mener I, har skylden?

Vh. faderen

Svar:

Hej far

Nogle typer af færdselsuheld kan skabe uenighed om, hvem der har skylden. Derfor har forsikringsselskaberne, på baggrund af mange års domspraksis, lavet helt klare retningslinjer for, hvordan ansvaret skal placeres, når der sker sammenstød mellem biler. Du kan se eksempler i vores webpjece om bilforsikring: https://forsikringsguiden.dk/forsikringsoplysningen/media/1723/13_630_110_bilen-_og-_forsikring.pdf.

Skyldspørgsmålet er altid en konkret vurdering, som vi ikke kan gå ind i. Det vi kan sige er, at hvis man bliver påkørt bagfra af en anden bil, har den bagfrakommende som hovedregel skylden. Når uheldet derimod er sket i forbindelse med et venstresving, kan din datter få en del af skylden, selvom hun har givet tegn/blinket. Det skyldes, at hun skal sikre sig, at der er frit bagfra, inden hun svinger.

Hvis bilisterne har hver sin version af, hvordan uheldet er sket, og der ikke er nogen vidner, kan det i sig selv betyde, at skylden bliver ligeligt fordel. Derfor er det altid en god ide at få kontaktoplysninger på andre, som har overværet et uheld.

Bedste hilsner

Forsikringsoplysningen

Spørgsmål - Hvorfor skal jeg forsikre min lejers indbo?

Hej Forsikringsoplysning

Jeg har et lille rækkehus, som jeg fremlejer til to yngre fyre, fordi jeg er flyttet ind hos min kæreste.

Den ene beboer vil nu gerne opstille et meget stort akvarie. Jeg har derfor krævet, at han selv forsikrer det mod evt. vandskader eller uheld, da deres depositum ikke kan dække de skader, som kan opstå.

Hans forsikringsselskab siger nu, at det er noget, som jeg skal forsikre. Det forstår jeg ikke? Hvordan kan det være mig, som skal forsikre en lejers indbo, herunder hans akvarie, eller de eventuelle skader, som akvariet kan lave. Jeg har selvfølgelig forsikret selve huset.

Med venlig hilsen

Den private udlejer

Svar:

Hej private udlejer

Normalt skal skader på dit rækkehus forsikres via en husforsikring. Er dit hus kaskoforsikret, vil du normalt være dækket, hvis der sker skade på fx dine gulve eller vægge efter pludselig udstrømning af vand fra et akvarie på mindst 20 liter.

Lejeren kan altså ikke købe en tillægsdækning på hans indboforsikring, som dækker vandskader på en udlejers (din) bygning. Visse skader på udvalgte bygningsdele, som lejeren har vedligeholdelsespligten for jf. lejekontrakten, kan dog være dækket af lejerens indboforsikring, hvis din husforsikring ikke dækker den pågældende skade.

Du bør selvfølgelig tjekke, hvordan dit rækkehus er forsikret, men du har umiddelbart ikke behov for en ekstra forsikring. Lejeren må derimod selv sørge for at forsikre sig imod skader på selve akvariet og andet indbo via sin indboforsikring.

Bedste hilsner

Forsikringsoplysningen

 

Nøgleord

Billeder

Foto: MostPhotos/Linda Qvist
Foto: MostPhotos/Linda Qvist
Download
Foto: Konsulent Anja Lintrup Sørensen, Forsikringsoplysningen                  
               Med råd fra Forsikringsoplysningens brevkasse kan jeres læsere få bedre styr på deres forsikring
Foto: Konsulent Anja Lintrup Sørensen, Forsikringsoplysningen Med råd fra Forsikringsoplysningens brevkasse kan jeres læsere få bedre styr på deres forsikring
Download

Links

Information om Forsikring & Pension

Forsikring & Pension
Forsikring & Pension
Philip Heymans Allé 1
2900 Hellerup

41919101http://www.forsikringogpension.dk/

Forsikring & Pension er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaberne i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Forsikring & Pension

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Forsikring & Pension

Brevkasse: Uvildige rådgivere fra Forsikringsoplysningen gør dine læsere klogere på forsikring13.7.2020 10:00:00 CESTPressemeddelelse

De fleste ved, at forsikringer er gode at have, men ved dine læsere, hvad der helt præcist gælder i enkeltsager? Har de fx styr på, hvad man skal være opmærksom på ved kør selv-ferie i udlandet? Ved de, om man kan få erstatning, hvis man bliver påkørt af en speed pedelec (hurtig el-cykel) uden forsikring, eller hvilken forsikring der dækker, hvis vinkøleskabet kortslutter?

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum