Forsikring & Pension

Brevkasse: Uvildige rådgivere fra Forsikringsoplysningen gør dine læsere klogere på forsikring

Del

De fleste ved, at forsikringer er gode at have, men ved dine læsere, hvad der helt præcist gælder i enkeltsager? Har de fx styr på, hvilken forsikring en elcykel kræver? Ved de, hvilken sikkerhed man har, hvis et flyselskab går konkurs, eller hvor længe man skal vente at få sin bil repareret, når en anden er skyld i ulykken?

Foto: Anne Bæk/STF/Ritzau Scanpix
Foto: Anne Bæk/STF/Ritzau Scanpix

Hver eneste dag rådgiver og vejleder Forsikringsoplysningen et hav af danskere, der har forsikringsrelaterede spørgsmål eller brug for hjælp til at forstå forsikringsselskabers kendelser. På baggrund af de mange henvendelser vi får, samler vi hver måned en brevkasse, som landets redaktioner frit kan benytte ved angivelse af logo, kilde og telefonnummer til Forsikringsoplysningen. Landets redaktioner er også velkomne til at anvende pressebilledet ved angivelse af fotograf.

Ønsker du at modtage den månedlige brevkasse direkte i din mailindbakke, kan du skrive en mail med besked herom til Anna G. Bach, agb@forsikringogpension.dk.

Fakta om Forsikringsoplysningen:

Forsikringsoplysningen har i mere end 85 år ydet uvildig rådgivning til Danmarks forbrugere, der kan ringe eller skrive for at få råd og vejledning af forsikringseksperter om forsikringsforhold.
Alle kan kontakte Forsikringsoplysningen på telefon 41 91 91 91 hverdage mellem 10-13, på vores hjemmeside www.forsikringsoplysningen.dk eller på vores Facebook-side https://www.facebook.com/Forsikringsnoerden/

Brevkasse for november:

Spørgsmål - Hvilken forsikring kræver en elcykel?

Hej Forsikringsoplysning
 
Elcykler er efterhånden blevet allemandseje, og vi har netop også investeret i en til min hustru, som kan køre op til 45 km/t. Desværre har vi opdaget, at cyklen ikke er dækket af vores almindelige indboforsikring. Det giver ingen mening.
 
Vores forsikringsselskab har i stedet tilbudt at forsikre cyklen til næsten samme pris som vores bil. Kender I til selskaber, der er mere positive over for elcykler, og som tilbyder en forsikring på lidt mere rimelige vilkår?
 
Det lyder jo helt tosset, at det skal koste så meget. Selvom den er dyrere end en almindelig cykel, er det jo trods alt bare en cykel. Og den koster ikke i nærheden af, hvad vi gav for vores BMW 118i. Jeg håber, at I kan gøre os klogere.
 
BH.

Motionisten

Svar:

Hej motionist

Først og fremmest tillykke til din kone med hendes nye elcykel. Og du har helt ret i, at elcykler bliver mere og mere almindelige på de danske cykelstier.

En elcykel, der kan køre stærkere end 25 km/t, bliver forsikringsmæssigt betragtet som et motordrevet køretøj - og altså ikke en cykel. Din kones cykel er derfor som hovedregel ikke omfattet af en indboforsikring, når den kan køre op til 45 km/t.

Den 1. juli 2018 trådte en forsøgsordning for speed pedelecs (tohjulede motordrevne køretøjer) i kraft. Det betyder, at speed pedelecs med en hastighed på op til 45 km/t må køre på veje og cykelstier. Og det er lovpligtigt at have en ansvarsforsikring for sin speed pedelec.

Danske forsikringsselskaber har ikke pligt til at tilbyde en forsikring til speed pedelecs, ligesom det er forsikringsselskaberne, der afgør risikoen og dermed bestemmer prisen på både ansvars- og kaskoforsikring, hvis de har produktet på hylden.

Da forsøgsordningen er forholdsvis ny, har vi desværre ikke overblik over, hvilke selskaber der tilbyder hhv. ansvars- og/eller kaskoforsikring for elcykler og andre speed pedelecs. Men synes du prisen er for høj i dit eget selskab, kan du undersøge dækning og pris hos et par andre forsikringsselskaber.

De bedste hilsner

Forsikringsoplysningen

Spørgsmål - Hvilken sikkerhed har man, hvis et flyselskab går konkurs, inden man tager afsted?

Kære brevkasse

Jeg er ved at planlægge en rejse til Rom i det nye år. Indtil videre bestiller jeg kun flybilletten, fordi jeg højst sandsynligt lejer noget gennem Airbnb og kan bo hos min familie noget af tiden.

I sidste måned gik Primera Air konkurs, og en del andre flyselskaber hænger også med økonomien. Jeg er nu kommet i tvivl om, hvilken sikkerhed jeg har, hvis flyselskabet går konkurs, inden jeg tager afsted?

Min rejse er trods alt lidt ude i fremtiden. Og jeg synes tidligere, at man kunne købe en konkursforsikring hos flyselskabet, men det får jeg ikke længere mulighed for. Kan I hjælpe med et svar på mit spørgsmål?

VH.

Den rejselystne

Svar:

Kære rejselystne

Det lyder dejligt med en tur til Rom. Det er rigtigt, at man tidligere kunne købe en konkursforsikring via flyselskabet. Det skyldes, at kun pakkerejser var dækket af Rejsegarantifonden, og at konkurs er undtaget af en almindelig rejse- og afbestillingsforsikring.

Fra den 1. juli 2015 blev flybilletter også omfattet af Rejsegarantifondens dækning, hvis et flyselskab går konkurs. Konkursforsikringen blev derfor gjort overflødig, og det er derfor, at du ikke længere har mulighed for at tilvælge den, når du køber flybilletter. For at du kan få dækket dine flybilletter af Rejsegarantifonden, skal følgende være opfyldt: 

 1. Du har købt flybilletter med udrejse fra og hjemrejse til en dansk lufthavn.
 2. Du kan dokumentere, at du har købt og betalt flybilletten.
 3. Virksomheden, som du har købt flybilletten hos, er gået konkurs.

Du skal dog være opmærksom på, at der er forskel på dækningen, alt efter om du er kommet afsted på din ferie eller ej.

Hvis du fx strander i udlandet pga. konkurs, så sørger Rejsegarantifonden for, at du bliver hjemtransporteret.

Hvis konkursen derimod sker, inden du er kommet afsted, får du kun refunderet flybillettens pris, hvis der er tilstrækkelige midler i fonden, og man skal altid betale en selvrisiko på 1.000 kr. pr. person.

Du kan derfor med fordel betale din flybillet med et internationalt betalingskort, som i nogle tilfælde giver dig mulighed for at gøre indsigelse mod betalingen via dit pengeinstitut.

Du kan læse mere på Rejsegarantifondens hjemmeside: www.rejsegarantifonden.dk

De bedste hilsner

Forsikringsoplysningen

Spørgsmål: Min bil er blevet påkørt. Hvor længe skal jeg vente før, at min bil bliver repareret?

Hej Forsikringsoplysning

Min bil blev påkørt af en anden bil for to måneder siden. Bilen skal repareres for ca. 23.000 kr., og jeg har også fået ødelagt mine briller, tøj, IPhone m.m. for en værdi af ca. 10.000 kr.

Jeg har henvendt mig til modpartens forsikringsselskab, da min egen bil ikke er kaskoforsikret. Selskabet bekræfter, at de har modtaget min henvendelse men oplyser, at deres kunde ikke har anmeldt skaden. Jeg har rykket flere gange. Men hver gang får jeg at vide, at de stadig afventer oplysninger fra deres kunde.

Jeg har svært ved at tro, at man kan køre ind i andre og trække tiden så længe, man har lyst. Det virker i hvert tilfælde urimeligt, at jeg skal vente så lang tid på at få repareret min bil. Så hvor lang tid har modparten egentlig til at anmelde skaden?

Med venlig hilsen

Den utålmodige bilist

Svar:

Hej utålmodige bilist

Jeg kan godt forstå, at ventetiden føles lang. Mit første råd er, at du også anmelder uheldet til din indboforsikring. Så kan du få erstatning for de ting, som du har fået ødelagt i ulykken. Indboforsikringen dækker nemlig skade på indbo efter et færdselsuheld. Herefter må dit forsikringsselskab undersøge, om de kan hente pengene tilbage fra modpartens motoransvarsforsikring.
 
Som hovedregel har modparten tre måneder til at anmelde sin skade til sit forsikringsselskab. Det skyldes, at der i bekendtgørelsen om ansvarsforsikring for motorkøretøjer står, at forsikringsselskabet senest tre måneder efter den dato, du fremsætter dit krav, skal komme med et begrundet svar.

Det betyder, at hvis modparten ikke har anmeldt skaden til sit forsikringsselskab efter tre måneder, må selskabet afgøre sagen ud fra din version af uheldet i samspil med eventuel politirapport, vidner m.v.

Du bliver derfor nødt til at væbne dig med tålmodighed lidt endnu.

De bedste hilsner

Forsikringsoplysningen

Kender du Forsikringsoplysningen?
Videokanal

Nøgleord

Billeder

Foto: Anne Bæk/STF/Ritzau Scanpix
Foto: Anne Bæk/STF/Ritzau Scanpix
Download
Foto: Konsulent Anja Lintrup Sørensen, Forsikringsoplysningen                  
               Med råd fra Forsikringsoplysningens brevkasse kan jeres læsere få bedre styr på deres forsikring
Foto: Konsulent Anja Lintrup Sørensen, Forsikringsoplysningen Med råd fra Forsikringsoplysningens brevkasse kan jeres læsere få bedre styr på deres forsikring
Download

Links

Information om Forsikring & Pension

Forsikring & Pension
Forsikring & Pension
Philip Heymans Allé 1
2900 Hellerup

41919101http://www.forsikringogpension.dk/

Forsikring & Pension er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaberne i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Forsikring & Pension

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Forsikring & Pension

Brevkasse: Uvildige rådgivere fra Forsikringsoplysningen gør dine læsere klogere på forsikring14.5.2019 08:00:00 CESTPressemeddelelse

De fleste ved, at forsikringer er gode at have, men ved dine læsere, hvad der helt præcist gælder i enkeltsager? Har de fx styr på, om deres indboforsikring dækker tyveri af vasketøj fra et ulåst vaskerum? Ved de, om man kan kræve erstatning fra en medspiller, når man får revet korsbåndet over i en tackling, eller hvordan man er dækket, hvis mobiltelefonen er røget en tur i vaskemaskinen?

Brevkasse: Uvildige rådgivere fra Forsikringsoplysningen gør dine læsere klogere på forsikring9.4.2019 08:00:00 CESTPressemeddelelse

De fleste ved, at forsikringer er gode at have, men ved dine læsere, hvad der helt præcist gælder i enkeltsager? Har de fx styr på, om de skal købe en ejerskifteforsikring, når de har fundet drømmehuset? Ved de, hvordan de er dækket, når de hjælper naboen med havearbejdet, eller om man kan kræve et stenslag i forruden betalt af en forankørende bilist?

Brevkasse: Uvildige rådgivere fra Forsikringsoplysningen gør dine læsere klogere på forsikring15.3.2019 11:23:48 CETPressemeddelelse

De fleste ved, at forsikringer er gode at have, men ved dine læsere, hvad der helt præcist gælder i enkeltsager? Har de fx styr på, hvad der sker, hvis man bliver påkørt af et el-løbehjul? Ved de, hvilke forsikringer der er behov for, hvis man skal på en længere rejse uden for EU, eller om en dyr racercykel er dækket af en almindelig indboforsikring?

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum