Transportministeriet

Bredt flertal sikrer erstatning til naboer til jernbanearbejder

Del

Et meget bredt flertal i Folketinget har nu vedtaget ny lov, der giver mulighed for at give kompensation til naboer, der bliver berørt af natarbejde ved anlægsarbejde på jernbanen.

Jernbanen er i fuld gang med at blive opdateret til fremtidens eltog, og derfor er der anlægsarbejder i mange dele af landet. For at forstyrre trafikken mindst muligt har et bredt flertal i Folketinget bestående af regeringen, V, DF, SF, RV, EL, KF, LA og ALT netop vedtaget L 22 Forslag til lov om ændring af jernbaneloven, lov om elektrificeringen af jernbanen og ligningsloven.

Lovforslaget indeholder to hovedelementer. Det ene er en mulighed for i særlige tilfælde at fravige kommunale støjkrav. Det andet hovedelement i lovforslaget er, at der med lovforslaget også indføres mulighed for at kompensere de borgere, der bliver ramt af de meget støjende arbejder, der hvor støjkravene fraviges. Disse borgere kan således vælge mellem et hotelophold i den korte periode arbejderne står på eller modtage en kontant kompensation, hvis man selv kan finde alternative opholdsmuligheder – f.eks. ophold i sommerhus eller hos familie eller venner.

- Vi er i disse år ved at anlægge en topmoderne jernbane, som bliver mere støjsvag, uden forurening og mere klimavenlig. Det meste anlægsarbejde på jernbanen kræver, at der bliver lukket helt, og derfor er det nogen gange nødvendigt at arbejde igennem også om natten, så togtrafikken og passagererne ikke bliver alt for generet. Det er rigtig træls for naboerne, og derfor har vi nu også sørget for, at de i det mindste kan få en kompensation, så de kan tage på hotel eller andet, der kan lette generne lidt, siger transportminister Benny Engelbrecht.

Når Banedanmark udfører anlægsarbejder på jernbanen, herunder elektrificering, gør Banedanmark en indsats for at planlægge de støjende arbejder sådan, at disse udføres i dagtimerne.

I en række tilfælde kan det imidlertid ikke undgås, at støjen forsætter i aften- eller nattetimerne. Dette skyldes bl.a., at nogle anlægsarbejder af sikkerhedsmæssige årsager ikke kan stoppes før, de er fuldendt. Det gælder for eksempel nedbrydning af broer. Derfor kan der være behov for i helt konkrete tilfælde, at der er mulighed for at kunne dispensere fra de kommunale støjkrav.

Banedanmarks entreprenører anvender så vidt muligt den mest støjsvage teknologi, ligesom det tilstræbes, at byggepladserne indrettes, så de støjende arbejder påvirker naboerne mindst muligt. 

Nøgleord

Links

Information om Transportministeriet

Transportministeriet
Frederiksholms Kanal 27 F
1220 København K

41 71 27 00http://www.trm.dk

Følg pressemeddelelser fra Transportministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Transportministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum