Bredt flertal i København vil have metro til Amager
Det kan fra 2035 blive lettere for københavnerne at springe på en metro, når de opholder sig på Islands Brygge eller omkring Amagerbrogade. Partierne i forligskredsen (A, C, V, B, F, O og I) bag Lynetteholm ønsker nemlig, at en ny metrolinje skal indgå i den kommende høring af metro til Refshaleøen og Lynetteholm.
Linjeføringen er med ni stationer et udvidet alternativ til den linjeføring, som ligger i statens infrastrukturplan, som rummer fire. Med estimeret 13,7 mia. kr. er den også mere end dobbelt så dyr, men den løser også mange flere udfordringer for København og københavnerne.
Den nye linje vil løbe fra Københavns Hovedbanegård via Bryggebroen og DR-byen over Amagerbrogade op til Refshaleøen og videre over til Kløverparken og Lynetteholm. Ved at rykke linjen sydligt under Amager kommer der metro til dele af byen, der i dag ikke er metrobetjent. Den nye linje vil betjene mere end 51.000 beboere, arbejdspladser og studiepladser i 2035, og løse kapacitetsudfordringen i den eksisterende metro under havnen.
Linjen er planlagt således, at den kan udvides etapevis og på sigt dække store rejsemål så som Indre Nørrebro og Rigshospitalet. Samtidig kobler forbindelsen Refshaleøen og Lynetteholm på alle de eksisterende metroforbindelser samt til fra Københavns Hovedbanegård.
Idéfasehøringen for metroforbindelsen til Lynetteholm starter efter sommerferien. Her får københavnerne mulighed for at give deres besyv med om forbindelsen fra Københavns Hovedbanegård til Refshaleøen og placeringen af de enkelte stationer. Hvilken linje, der skal anlægges, skal besluttes i 2025 og forventes at stå færdig i 2035.
Bag udmeldingen står forligskredsen bag Lynetteholm:
Socialdemokratiet, Konservative, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance.
Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) udtaler:
”Jeg er glad for, at et bredt flertal af partierne på rådhuset bakker op om ideen om en forbindelse under Amager – og jeg glæder mig til dialogen med københavnerne til september. I dag er dele af Amager dårligt dækket – og metroen er blevet så populær, at vi har et problem med trængsel under havnen. Derfor synes vi, at den nye Metroforbindelse til Refshaleøen og Lynetteholm ikke bare skal betjene de nye byudviklingsområder med god kollektiv transport – den skal også styrke den kollektive trafik, så København bliver mere lige, mere fælles og mere grøn”.
Kultur- og Fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV) udtaler:
”Med den nye metrolinje tager vi endnu et stort skridt for at udvikle København til en bæredygtig storby, der kan møde fremtidens krav om klimarigtig effektiv transport. Metrolinjen kommer til at binde byen endnu bedre sammen, og den vil gøre det lettere for københavnere og turister at komme til vores mange forskellige kunst- og kulturinstitutioner”.
Sundheds- og Omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) udtaler:
”Metroen har allerede vist sit værd som en uvurderlig rød tråd gennem vores by. Men mange københavnere har ingen adgang til metroen. Derfor er vi i SF rigtig glade for, at vi nu er enige om at metronettet bliver endnu mere fintmasket med en linje på tværs af Amager, som vi arbejder for at forlænge til indre Nørrebro og Rigshospitalet. På den måde kommer metroen endnu flere københavnere til gode”.
Beskæftigelses- og Integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V) udtaler:
"Vi skal ikke forbyde biler, men gøre det grønne valg det letteste og mest oplagte valg for københavnerne og her er mere metroen nøglen til at gøre noget ved trængslen samtidig med at vi bliver mere grønne. For Venstre er det især vigtigt at Amagerbrogade får et stop på metroen, således at et eksisterende byområde bliver koblet på hele byens metronet. Samtidig er de konkrete perspektiver om et fremtidigt stop ved Rigshospitalet simpelthen ikke til at komme uden om. Den manglende metrobetjening af Rigshospitalet er et sort hul på metronettet og derfor vil Venstre arbejde for at planerne bliver til virkelighed hurtigst muligt”.
Børne og Ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) udtaler:
”Vi konservative er ubeskriveligt glade for at endnu flere bydele nu får en Metro. Vi ønsker Metro til alle bydele, så man kan komme hvor som helst på en halv time. Nu får vi koblet det sydlige Islands Brygge, Amagerbrogade og det centrale Sundby samt Rigshospitalet på Metronettet. Det er fantastisk, at Metro til Lynetteholmen kan give København en helt ny Metroring, der kan knytte bydelene tættere sammen”.
Ole Birk Olesen (LA) udtaler:
“Der bliver 300.000 flere danskere de næste 10 år, og mange forventes at ville bo i København. Det kræver, at infrastrukturen kan betjene de flere indbyggere. Vi kan ikke nøjes med at lave vej og kollektiv transport til de steder, de bor, men må også skaffe transportmuligheder alle andre steder i byen, hvor de flere mennesker vil færdes. M5 Øst er et rigtigt godt bud på det”.
Finn Rudaizky (DF) udtaler:
“Udover planlægning af nødvendig Metro til Lynetteholm, så er DF begejstret for udsigt til mere Metro fra Amager (Amagerbrogade) samt perspektivet for en mulig Metro ved Rigshospitalet. Derefter må vi om nogle år se på næste projekt. Jeg synes, at det skal omhandle Metro til Brønshøj”.
Kontakter
Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen via pressechef Thomas Søie Hansen 20529786
Kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard via pressechef Jeppe Matzen 23448363
Sundheds- og Omsorgsborgmester Sisse Marie Welling via pressetelefon 23828082
Beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken på 30919800
Børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager på 23488012
Ole Birk Olesen på tlf. 61625176
Finn Rudaizky på tlf. 60101034
Information om Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Københavns Rådhus
1599 København V
33 66 33 66https://www.kk.dk
Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Kampagne sætter fokus på ubehageligt og ulovligt indhold på nettet21.11.2024 06:04:00 CET | Pressemeddelelse
Københavns Kommunes tryghedsundersøgelse fra i år viser, at en stor del af de unge københavnere mellem 15 og 25 år støder på ubehageligt og ulovligt indhold på sociale medier. Københavns Kommune er nu gået sammen med Københavns Politi, SSP og Red Barnet om en kampagne, som skal styrke børn og unge til bedre at kunne håndtere udfordringen med ubehageligt indhold online.
Københavns Rådhus oplyses i Ukraines farver19.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den 19. november 2024 er det 1000 dage siden, at Rusland invaderede Ukraine. I den forbindelse vil København Rådhus blive lyst op i de ukrainske nationalfarver blåt og gult. Oplysningen sker for at vise støtte, solidaritet og sympati med Ukraine.
VM-guldvindere i banecykling fejres på Københavns Rådhus den 6. november 20244.11.2024 10:55:35 CET | Presseinvitation
Det danske landshold vandt guld i en række discipliner ved VM i banecykling i oktober. Guldmedaljevinderne fejres på Københavns Rådhus den 6. november kl. 16. Pressen er velkommen.
Almene boliger på vej til unge og familier i Carlsberg Byen30.10.2024 08:55:38 CET | Pressemeddelelse
Københavns Kommune går ekstraordinært ind og støtter et alment boligprojekt med grundkøbslån i Carlsberg Byen. For alt for få almene boliger bliver til virkelighed i hovedstaden, og derfor skal det ikke være sidste gang, at metoden tages i brug, mener overborgmester Lars Weiss og teknik- og miljøborgmester Line Barfod.
Borgmestre ønsker bedre muligheder for at hjælpe hjemløse i bolig24.10.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Når der bygges billige boliger målrettet hjemløse i København, ender de ofte med at være for dyre i husleje. Det konkluderer ny analyse, der afdækker udfordringerne med at få etableret billige boliger. Det får nu borgmestre til at efterspørge bedre værktøjer fra regeringen til at hjælpe hjemløse i bolig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum