Landdistrikternes Fællesråd

Bredt flertal for at sende landdistriktsmillioner til Esbjerg

Del

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) lover at sende millioner tilbage til forskningscenter for landdistrikter i Esbjerg, hvis folketingsflertal hen over midten bakker op. Bredt politisk flertal er allerede med, siger landdistriktsformand, som har opbakning fra blandt andre EL og DF.

Hos Landdistrikternes Fællesråd glæder formand Steffen Damsgaard sig over, at der er et bredt flertal for at tilbageføre bevillingen til landdistriktsforskningen.
Hos Landdistrikternes Fællesråd glæder formand Steffen Damsgaard sig over, at der er et bredt flertal for at tilbageføre bevillingen til landdistriktsforskningen.

Center for Landdistriktsforskning ved Syddansk Universitet i Esbjerg mistede fra 2018 en årlig bevilling på to millioner kroner, fordi den daværende regering konkurrenceudsatte forsknings- og informationsmidlerne under Erhvervsministeriets landdistriktspulje. 

En række aktører, heriblandt Landdistrikternes Fællesråd og borgmestrene i Varde, Tønder, Vejen, Fanø og Esbjerg kommuner, kritiserede dengang beslutningen og fik opbakning fra en samlet opposition, der med Socialdemokratiet i spidsen fremsatte et beslutningsforslag om at tilbageføre midlerne til forskningscenteret. 

Siden da har Socialdemokratiet indtaget regeringskontorerne og erhvervsminister Simon Kollerup (S) ansvaret for landdistriktsområdet. Han melder sig da også - i et svar til Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer - klar til opfylde det socialdemokratiske løfte om at tilbageføre den faste bevilling til centret, men tilføjer, at han ønsker et bredt folketingsflertal over midten.

Udmeldingen glæder formanden for Landdistrikternes Fællesråd.

- Det er rigtig godt, at ministeren lægger op til at tilbageføre midlerne til centeret og dermed styrke landdistriktsforskningen. Det er der i den grad behov for, siger Steffen Damsgaard og tilføjer: 

- Gennem de senere år har vi set, at det er helt afgørende, at landdistrikterne, som selvstændigt set er et lille forskningsområde i Danmark, bliver fast forankret hos én forskningsinstitution, der har den nødvendige erfaring og faglige kompentencer inden for området. Det ved jeg, at de har i Esbjerg.  

Steffen Damsgaard understreger, at mange forskningscentre arbejder med landdistrikterne og har derfor også forståelse for, at ministeren ønsker et flertal hen over Folketingets midte. 

- Det giver god mening at sikre den fornødne politiske forankring, så beslutningen ikke rulles tilbage efter nogle år. Ministeren har ønsket et bredt flertal. Det har vi skaffet ham, udtaler Damsgaard.   

På Christiansborg tegner der sig et bredt flertal fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti, som vil tilbageføre de to millioner. 

- Det er min klare oplevelse, at Center for Landdistriktsforskning har styrket dialogen med centrale aktører inden for landdistriktsudvikling og derfor står stærkere i forhold til at levere en god og, for landdistrikterne, relevant forskning. Mit udgangspunkt er derfor, at centret igen skal have aftalebaseret støtte fra Landdistriktspuljen, så vi sikrer en langsigtet national vidensopbygning på området, siger Mette Hjermind Dencker, som er landdistriktsordfører for Dansk Folkeparti. 

Hun tilføjer, at det er vigtigt politisk at sikre, at forskningscentret har en god forankring i landdistrikterne. 

- For mig er det afgørende, at centret indgår i et formaliseret samarbejde med Landdistrikternes Fællesråd, så den forskning, der bliver udført og formidlet, sker med baggrund i den virkelighed, borgerne oplever, siger Mette Hjermind Dencker. 

Også regeringens eget støtteparti Endhedslisten bakker op. 

- Jeg har et ønske og en klar forventning om, at denne regering vil styrke forskning og udvikling i landdistrikterne. Derfor er jeg også glad for ministerens udmelding om, at han er enig med sine støttepartier, der bakkede op om det socialdemokratiske beslutningforslag og ønsker at tilbageføre midlerne til Center for Landdistriktsforskning. Alt andet ville være mærkværdigt, siger partiets landdistriktsordfører Henning Hyllested.

Enhedslisten mener ligesom DF, at en kommende aftale på tværs af Folketingets midte skal sikre en tæt dialog mellem forskere og praktikere.

- Det er vigtigt, at vi ikke kommer i samme sitaution igen, når flertallet på et tidspunkt skifter. Derfor er jeg helt på linje med det, Socialdemokratiet lagde op til i sit oprindelige beslutningsforslag; nemlig at centret skal have et tæt og formaliseret samarbejde med Landdistrikternes Fællesråd, som har en stor viden om, hvad der rører sig rundt i hele landet, slutter Henning Hyllested.  

Landdistrikternes Fællesråd har en tæt dialog med Folketinget i forhold til at sikre fundamentet for den fremtidige landdistriktsforskning. Fællesrådets formandskab mødes inden længe med partiernes ordførere for at drøfte området. 

Nøgleord

Kontakter

Eva Østergaard, pressemedarbejder i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 36, mail: eoe@landdistrikterne.dk

Billeder

Hos Landdistrikternes Fællesråd glæder formand Steffen Damsgaard sig over, at der er et bredt flertal for at tilbageføre bevillingen til landdistriktsforskningen.
Hos Landdistrikternes Fællesråd glæder formand Steffen Damsgaard sig over, at der er et bredt flertal for at tilbageføre bevillingen til landdistriktsforskningen.
Download

Information om Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

61 313 636http://www.landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.

Vi tæller 56 kommuner, der tilsammen repræsenterer over 2,8 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum