Børns Vilkår

BørneTelefonen havde rekordmange samtaler med børn og unge i 2021

Del

Flere børn og unge end nogensinde før kom igennem til BørneTelefonen i 2021. De frivillige rådgivere havde mere end 55.300 samtaler. Særligt ses en stigning i andelen af samtaler om ensomhed og selvskade, viser nye tal fra Børns Vilkår, som driver BørneTelefonen.

Modelfoto
Modelfoto

”Jeg er et sted, hvor selvmord ser ud til at være den bedste udvej. Jeg vil finde en måde at stoppe det hele.”

Sådan lød det fra en 13-årig i en af henvendelserne til BørneTelefonen i 2021. Barnet var blandt de mere end 55.300 børn og unge, der kom igennem til en rådgiver.

De rekordmange samtaler skyldes især, at BørneTelefonen har været i stand til at besvare flere henvendelser. I november blev BørneTelefonen døgnåben, og samtidig har Børns Vilkår fået flere frivillige i hele landet, fordi der nu er mulighed for, at frivillige kan rådgive hjemmefra. Dermed kan der svares på flere henvendelser på både telefon, chat, sms og brevkasse.

Gennemsnitsalderen for de børn og unge, der havde samtaler med BørneTelefonen i 2021, er 14,5 år. Det hyppigste emne var forholdet mellem børn og forældre, og samtidig kom ensomhed med i top 10 over de hyppigste henvendelsesårsager.

”Der er ingen tvivl om, at coronakrisen har været og er afgørende for børnenes trivsel. Inden corona kom, var det forelskelse og kærlighed, der var den hyppigste henvendelsesårsag på BørneTelefonen, men fordi børn har været mere i hjemmet de seneste år, har problemer med trivslen i familien fyldt mere. Vi oplever også, at flere har brug for at tale om ensomhed – mange har svært ved at håndtere den sociale isolation og har oplevet tab af vigtige venskaber” siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

Alvorlige samtaler om natten
Der ses en væsentlig stigning i andelen af samtaler, der handler om psykisk mistrivsel - fra 20,8 procent i 2020 til 22,8 procent i 2021. Selvmordstanker er den hyppigste henvendelsesårsag i denne kategori med 3.534 samtaler i 2021.

”Vi forventer desværre at se en fortsat stigning af samtaler om selvmordstanker i 2022. BørneTelefonen blev døgnåben i november 2021, og vi kan se i de foreløbige tal, at samtaler om selvmordstanker er hyppigere om natten,” siger Rasmus Kjeldahl.

Udover den direkte rådgivning af børn på BørneTelefonen, foregår der indirekte rådgivning gennem Bornetelefonen.dk, podcasts, YouTube og workshops på skoler. Bornetelefonen.dk havde mere end 1 mio. besøg i 2021.

Børns Vilkår driver også ForældreTelefonen, som er rådgivning til alle voksne omkring børn. Her var der 5.562 samtaler i 2021, og også her var det samtaler om forholdet mellem barn og forælder, der steg mest – fra en andel på 20,2 procent i 2020 til 23,8 procent i 2021. Der ses også større stigninger i samtaler om ‘Samarbejde mellem forældre og skolen’ og om ‘Psykiske lidelser/diagnoser’. Det er dog samtaler om samvær, der suverænt fylder mest med en andel på 27,3 procent af alle samtaler.

Kontakter

Billeder

Modelfoto
Modelfoto
Download

Information om Børns Vilkår

Børns Vilkår
Børns Vilkår
Trekronergade 26
2500 Valby

35 55 55 59http://www.bornsvilkar.dk/

Følg pressemeddelelser fra Børns Vilkår

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Børns Vilkår

Flere end hver femte elev i 8. klasse har været udsat for vold i hjemmet26.4.2022 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Det er 25 år siden, at det blev forbudt for forældre at slå deres børn, og siden 2019 har også psykisk vold i nære relationer været strafbart. Alligevel melder flere end hver femte elev i 8. klasse om at have været udsat for fysisk vold i hjemmet inden for det seneste år, viser ny undersøgelse fra Børns Vilkår. Næsten hver fjerde melder om at have været udsat for en eller flere former for psykisk vold.

Børns Vilkår samler ekstraordinært ind til børnetelefonerne i Ukraine og i landene omkring9.3.2022 12:00:00 CET | Pressemeddelelse

Som følge af krigen har den ukrainske børnetelefon La Strada bedt den internationale sammenslutning af børnetelefoner, Child Helpline International (CHI), og dens medlemmer, om akut hjælp. Børns Vilkår lancerer derfor en indsamling til fordel for La Strada Ukraine og børnetelefoner i de omkringliggende lande, som netop nu modtager opkald fra ekstremt udsatte ukrainske børn og unge.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum