BørneRiget tager hånd om syge børn, unge, fødende og deres familier

Regionsrådet godkendte tirsdag d. 9. april 2019 projektforslaget for BørneRiget, som er et fælles projekt mellem Region Hovedstaden og Ole Kirks Fond om et nyt hospital for børn, unge og fødende på Rigshospitalet.
Dermed er BørneRiget klar til næste fase, hvor hovedprojektet tegnes, og de sidste beslutninger om bygningen bliver taget og godkendt. Efter planen står BørneRiget færdigt i 2025. Regionsrådet i Region Hovedstaden har bevilliget 1,4 mia. kr. til projektet, og Ole Kirk’s Fond har doneret 0,6 mia. kr.
”Når børn rammes af alvorlig sygdom, er det en kæmpe omvæltning for hele familien. Det kan føles som om, at livet går i stå. Vi skal tilbyde børnene og deres familie trygge rammer, så de i en meget svær tid kan opretholde en almindelig hverdag med plads til leg og familieliv. Børn holder jo ikke op med at lege, bare fordi de bliver syge. Jeg er glad for, at vi nu har fået regionsrådets opbakning at fortsætte det vigtige arbejde med BørneRiget,” siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S)
Eksperterne kommer til patienterne
Det gennemgående princip i BørneRiget er, at specialisterne kommer til barnet, de unge, de fødende og familien - ikke omvendt.
”Børnene og deres familier har mere end noget brug for, at der er ro på, og at behandlingen foregår på deres præmisser og i deres tempo. Det får vi meget bedre mulighed for på BørneRiget, fordi alle relevante fagpersoner kommer til at være til stede i bygningen og hurtigt kan komme derhen, hvor børnene er. Dette har vi vægtet virkelig højt,” siger formand for den politiske følgegruppe Leila Lindén (S).
I det nye hospital er behandling, pleje, forskning, uddannelse, teknologi og arkitektur tænkt sammen i en integreret løsning. Barnets leg er integreret i selve behandlingen som en gennemgående rød tråd i hele forløbet og der er mulighed for bevægelse og adspredelse.
Målet er at skabe trygge rammer for behandlingen med plads til leg, omsorg og adspredelse så familierne kan have en så almindelig og tryg hverdag som muligt under indlæggelse og behandling. Det er et hospitalsbyggeri, der vil sætte nye standarder for behandling, og som kan være med til at udvikle danske sundhedsvæsen i en ny retning.
To hænder samler alle børn og unge og fødende
BørneRiget får et helt særligt kendetegn: En bygning formet som to hænder samler alle børn, unge og fødende under ét tag og tager hånd om hele familien. Hænderne som organisationsprincip er gennemført i hele bygningen med et tydeligt offentligt center med opholdsområde for familien, der udgør håndleddet.
Hver finger indeholder sengestuer, og for enden af hver finger åbner der sig dobbelthøje vinterhaver med forskellige temaer og oplevelser, der tilpasses de forskellige patienters behov - fra den fødende til børnehavebarnet og teenageren. Finger-designet sikrer korte afstande ud til de enkelte sengestuer i hver finger og sikrer samtidig, at der fra alle sengestuer er max 7 – 20 meter til nærmeste have, som i et almindeligt hus.
Visioner og designprincipper
Visionen med BørneRiget er at skabe verdens bedste hospital for børn, unge, fødende og deres familier. Fem designprincipper er styrende for bygningen og organisationen:
- Integreret leg: Legen skal være en integreret del af BørneRigets design, liv og forløb.
- Designet til hverdagen: Hverdagen er virkeligheden. Verden indenfor og verden udenfor skal gå i takt på BørneRiget
- Se mig, spørg mig, lad mig: Patienterne skal have følelsen af kontrol tilbage gennem de små ting.
- Den gode rejse: Patientrejsen i BørneRiget skal starte godt, hænge sammen og fejre fremskridt.
- Klare zoner: BørneRiget skal være en bygning, der er intuitiv at finde rundt i og fortæller dig, hvad du skal, må og kan.
Fakta om BørneRiget
60.000 m2 nyt hospital til børn, unge og fødende bestående af:
- 151 senge til børn og unge
- 33 senge til voksne
- 15 operationsstuer
- 34 opvågningspladser
- 14 fødestuer
- 30 ambulatorierum til voksne
- 36 daghospitalspladser til børn og unge
- 14 pladser til blodprøvetagning
- 57 ambulatorierum til børn og unge
- 1 almen og nuklear diagnostisk enhed
- 1 enhed for træning og rehabilitering
En helt almindelig hverdag på BørneRiget 2025
- 1.050 medarbejder møder på ind på arbejde
- 200 Studerende træder ind ad døren
- 102 ph.d.-studerende er i gang med at forske
- 700 Patienter møder ambulant
- 184 Børn, unge og fødende er indlagt
- 100 Gravide maver bliver scannet
- 14 Børn kommer til verden
- 36 Børn bliver opereret
- 22 Nyfødte ligger i kuvøse
Pressekontakt
- Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) via pressevagten i Region Hovedstaden, tlf.: 70 20 95 88
- Følgegruppeformand for den politiske følgegruppe, regionsrådsmedlem Leila Lindén (S): 20 15 10 55
- Ole Kirk’s Fond, Head of Communication, Ulla Lundhus tlf. 53 19 47 67
- Rigshospitalet: Pressekonsulent Linda Svenstrup Munk tlf. 22 96 68 98
Billeder
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Amager og Hvidovre Hospital orienterer borgere om manglende opfølgning på undersøgelse1.7.2025 13:07:29 CEST | Pressemeddelelse
Hospitalet har konstateret, at der i forbindelse med specifikke typer af skanninger - primært af hjertet - ikke er sket en korrekt opfølgning på bifund ved undersøgelsen. Fejlen kan betyde, at tidlige tegn på sygdom, primært i lungerne, ikke er blevet opdaget. Hospitalet er i gang med at gennemgå ca. 800 skanninger, og det ventes at omkring 20 patienter skal indkaldes til nærmere undersøgelse.
Hvidovre-professor modtager 60 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden27.6.2025 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professor Nina Weis fra Hvidovre Hospital modtager 60 mio. kroner fra Novo Nordisk Fondens 2025 Challenge Programme til at undersøge sammenhængen mellem kronisk hepatitis B og fx hjertesygdomme og diabetes 2 – og potentielt redde mange tusinder liv.
Kendte buslinjer begynder at køre om natten i weekenden27.6.2025 10:19:54 CEST | Pressemeddelelse
Fra d. 29. juni begynder tre af Region Hovedstadens passagertunge S-buslinjer 200S, 400S og 500S at køre om natten i weekenden. Det vil gøre det lettere og mere overskueligt for borgerne at tage bussen hjem – også om natten.
Hørepatienter skal have moderne rammer og flytte til Glostrup20.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regionsrådet tilsluttede sig tirsdag et forslag om, at hørepatienter flyttes fra Bispebjerg Hospital til Rigshospitalet Glostrup. Sagen er sendt i høring.
Større sammenhæng i sundhedsvæsenet for patienter med psykisk sygdom18.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fremover skal det være nemmere for patienter at få den rette hjælp – uanset om det gælder krop, sind eller begge dele. Region Hovedstaden lægger nu psykiatri og somatik sammen for at kunne tilbyde mere helhedsorienterede og sammenhængende forløb.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum