Aarhus Universitet: Aarhus BSS

Børn med diabetes klarer sig fint i skolen

Del

Danske børn med type 1-diabetes klarer sig i gennemsnit nøjagtig lige så godt i folkeskolen, som deres klassekammerater uden den belastende sygdom. Det viser det hidtil største studie af, hvordan børn med diabetes klarer sig i skolen. Studiet er gennemført på Aarhus BSS i samarbejde med danske og udenlandske forskere.

I undersøgelsen har forskerne gennemgået resultaterne af de nationale test i matematik og læsning blandt mere end 630.000 skoleelever i 2., 3., 4., 6. og 8. klasser i folkeskolen. Godt 2.000 af disse folkeskoleelever havde diagnosticeret type 1-diabetes, og sammenligningen viser, at de klarer sig gennemsnitligt lige så godt som deres klassekammerater både, når man tager og ikke tager hensyn til socioøkonomiske forskelle. Undersøgelsens resultater er offentliggjort i det anerkendte amerikanske lægetidsskrift JAMA (Journal of the American Medical Association).

Et positivt resultat

”Det er i hvert fald et positivt resultat og måske også lidt overraskende. Det har nok været antagelsen, at de følgevirkninger, som både for højt og for lavt blodsukker kan medføre, også påvirker børns kognitive færdigheder og indlæring,” siger Niels Skipper, sundhedsøkonom på Institut for Økonomi på Aarhus BSS ved Aarhus Universitet, der har stået i spidsen for studiet.

”Derudover har de hidtidige undersøgelser, der er gjort på dette felt, vist noget forskelligt, men de har typisk været lavet ud fra et sparsomt datagrundlag og med meget stor statistisk usikkerhed.”

Studiet er gennemført i samarbejde med forskere fra Københavns Universitet, Herlev Hospital, VIVE og Kansas State University, USA

Flere og flere børn rammes

Type 1 diabetes rammer af ukendte årsager flere og flere børn og unge. I Danmark er antallet af 0-19-årige med type 1-diabetes næsten blevet fordoblet i perioden fra årtusindeskiftet til 2017 til i alt 3.200 børn og unge, ligesom antallet af nye tilfælde vokser år for år, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Sygdommen kan hverken forebygges eller helbredes og er kronisk.

Da Niels Skippers datter som 4-årig fik konstateret type 1-diabetes var det derfor oplagt for sundhedsøkonomen, at kaste sin faglighed ind i at afdække flere sider af denne sygdom.

Det førte i 2018 til en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond på godt 4 mio. kroner til i et forskningsprojekt at undersøge, hvordan type 1-diabetes påvirker børn og unge og deres familier og med forskelig socioøkonomisk baggrund. Dette studie er det første resultat af forskningsprojektet.

For yderligere oplysninger:

Lektor Niels Skipper, Institut for Økonomi, Aarhus BSS:

E: nskipper@econ.au.dk

T: 87 16 55 46

Læs forskningsartiklen her. (Betalingsmur kan forekomme)

Fakta om type 1-diabetes:

Diabetes 1 rammer oftest børn eller yngre voksne, men der er også ældre mennesker, som pludselig får sygdommen. Forskerne ved ikke, hvad der udløser diabetes 1 og sygdommen kan derfor heller ikke forebygges eller helbredes.

Ved diabetes 1 ophører insulinproduktionen i kroppen fuldstændigt. Det skyldes, at kroppens eget immunforsvar dræber de celler, som producerer insulin. Blodsukkeret skal derfor reguleres med flere daglige insulininjektioner eller med insulinpumpe. Det kan være svært at få blodsukkeret til at ligge rigtigt hele tiden. Blodsukkeret ændrer sig nemlig efter, hvad man spiser og drikker, og hvor meget man spiser, drikker og bevæger sig.

Kilde: Diabetes.dk (Diabetesforeningen)

Nøgleord

Kontakter

Lektor Niels Skipper, Institut for Økonomi, Aarhus BSS:
E: nskipper@econ.au.dk
T: 87 16 55 46

Links

Information om Aarhus Universitet: Aarhus BSS

Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Aarhus Universitet: Aarhus BSSOm Aarhus BSS

Aarhus BSS er en bred business school ved Aarhus Universitet. Med ca. 15.700 dagsstuderende og flere tusinde deltidsstuderende, 275 ph.d.-studerende og godt 500 videnskabelige medarbejdere er Aarhus BSS en af Europas største business schools og Danmarks største universitære enhed inden for business og samfundsvidenskab med en stor faglig bredde.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS

Unges syn på uddannelse er ubevidst påvirket af kammerater14.8.2019 11:41:34 CESTPressemeddelelse

Kammeraterne påvirker unges syn på forskellige uddannelser, og det kan være en årsag til, at det trods mange tiltag er svært at få unge til at vælge erhvervsskolerne. Nye forskningsresultater fra TrygFondens Børneforskningscenter ved Aarhus BSS viser dels, at de unge lader sig påvirke af de holdninger, som de tror, kammeraterne har, dels at de ikke selv er bevidste om kammeraternes indflydelse.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum