BØRNEfonden

Børn frygter vold i hjemmet og skolen

Del

I en global undersøgelse blandt 5.800 børn svarer 42 pct., at børn kan være i fare for overgreb i skolen og deres hjem. Danske børn bekymrer sig mere om nettet.

Spørger man børn i Togo, hvor de frygter fysiske og psykiske overgreb, er ”hjemmet” med 94 pct. den alarmerende klare topscorer. Det står i skarp kontrast til Danmark, hvor børnene svarer, ”når man går steder alene” og ”online” i en ny global undersøgelse blandt 5.805 børn.

”Børn fortjener en tryg barndom, hvor de ikke skal bekymre sig om vold og misbrug. Det er ekstremt trist, at så mange børn i fattige lande føler sig udsat lige præcis i hjemmet og i skolen, som skal være en tryg base for alle børn,” siger CEO i BØRNEfonden, Bolette Christensen.

Undersøgelsen ”Small Voices – Big Dreams” er gennemført af BØRNEfonden og en række partnerorganisationer og offentliggjort i dag på årsdagen for FNs børnekonvention.

Voksne har magten
Samlet svarer 42 procent af alle børn i undersøgelsen, at børn kan være i fare i ”hjemmet” og 42 procent peger på ”skolen”.
Halvdelen af de danske børn mener, årsagen til misbrug og mishandling er voksne, der selv har været udsat for mishandling, mens børnene fra de afrikanske lande svarer ”fordi voksne har magten” (47 procent), og ”fordi det er barnets skyld” (40 procent)

”Det kan aldrig være børnenes egen skyld, at de udsættes for vold. Men desværre oplever vi i vores arbejde i Vestafrika, at vold ER en del af børns liv. Undersøgelsen afspejler store kulturforskelle omkring vold og straf i Danmark og i udviklingslande, som vi skal lave om på,” siger Bolette Christensen.

BØRNEfonden har gennem flere år arbejdet med at beskytte børn mod vold. Blandt andet gennem forældrekomiteer, unge-grupper og på skolerne i forhold til lærerne. Ved at ændre kulturen hos lærere og forældre, har BØRNEfonden mindsket volden markant i flere områder i Togo. BØRNEfonden har desuden skubbet på, for at FN i september vedtog nye SDG-mål, hvor blandt andet mål 16 fordømmer vold og ”al misbrug, udnyttelse, trafficking og alle former for vold og tortur mod børn”.

” De nye SDG-mål sætter en retning, og det er et helt afgørende skridt, for at flere lande sætter fokus på den her vigtige problemstilling. Vi er meget tilfredse med, at det er kommet med i målene, der rækker frem til 2030,” siger Bolette Christensen.

Kærlighed og strenge love
I undersøgelsen giver de knap 6.000 også deres bud på, hvad der skal til for at beskytte børn. Blandt de danske børn svarer en tredjedel ”lytte på, hvad børn har at sige” og yderligere en tredjedel mener, at ”rapportere tilfælde af mishandling” ville hjælpe. Blandt børn i udviklingslandene mener 31 pct., at voksne kan beskytte børn bedre ved at ”elske dem mere.”

”Det er et vink med en vognstang om, at børn har brug for tryghed og beskyttelse, og at vi har en kæmpe forpligtelse som voksne for at hjælpe børnene,” siger Bolette Christensen.

En engelsk rapport om undersøgelsen, kan læses her:
http://www.childfundalliance.org/docs/SVBD-Global-Report.pdf 

Data fra undersøgelsen er vedhæftet som PDF

For yderligere kontakt:

CEO Bolette Christensen kan kontaktes gennem pressekonsulent Rasmus Holm Thomsen: 6126-6701 / rht@bornefonden.dk 

Vedhæftede filer

Information om BØRNEfonden

BØRNEfonden
BØRNEfonden
Otto Mønsteds Gade 5
1571 København V

70 22 12 11http://bornefonden.dk/

Følg pressemeddelelser fra BØRNEfonden

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra BØRNEfonden