Capital of Children

Børn får mere indflydelse i FN efter Børnenes og FN’s topmøder

Del

I går sluttede FN’s 71. generalforsamling og mens verdens ledere i løbet af en uge har mødtes i New York, har børn fra det meste af verden holdt deres eget topmøde i Billund. Børnenes budskab til verdens ledere var klart: Børn skal have mere indflydelse på klodens udfordringer. Det får de nu ifølge FN’s generalsekretær António Guterres.

Billede fra overleveringen af børnenes manifest. Foto: Emil Jakobsen
Billede fra overleveringen af børnenes manifest. Foto: Emil Jakobsen

Omkring 60 % af verdens unge føler sig ladt i stikken af verdens ledere og i erkendelsen af børns manglende indflydelse på verdens store udfordringer inviterede 13 årige Dicte Ø. Christensen børn fra hele verden til at afholde deres eget topmøde i Billund. Børnenes topmøde i Billund løb lige som FN-topmødet af stablen i løbet af den forgangne uge. I alt mødtes mere end 500 børn fra mere end 40 nationer fysisk og digitalt, og fra Billund, Børnenes hovedstad, præsenterede børnene deres idéer for en bedre fremtid for verdens ledere.

I deres manifest peger børnene på de alvorlige problemer, som deres generation på verdensplan står overfor.

”En milliard børn lever i fattigdom og uden adgang til basale fornødenheder. 617 millioner børn vil aldrig få en ordentlig uddannelse. Børn udgør to tredjedele af verdens flygtninge. En ud af syv børn har mentale helbredsproblemer. Og alle børn påvirkes af konsekvenserne af klimaforandringer,” forklarede 15-årige Mankgara Maime fra Sydafrika i sin tale i Billund.

Børnenes manifest fokuserer på klimaforandringer, uddannelse til alle samt fattigdom og opfordrer til, at verdens ledere investerer mere tid og flere penge på uddannelse end på militær. Herudover vil de anmode om, at der investeres mere i grøn energi og grøn teknologi end i økonomisk vækst.

Manifestet blev vel modtaget af officielle repræsentanter fra Canada, Sydafrika, Holland, Frankrig og Danmark.

”Vi voksne tænker tit over, hvordan vi lærer børn demokratiske værdier og processer, men efter at have lyttet til børnene i Billund i dag, tror jeg, vi kan lære lige så meget af dem, som de kan af os,” lyder det fra den tidligere formand for FN’s generalforsamling, Mogens Lykketoft, der var ordstyrer på dialogen med børnene.

Efter Børnenes topmøde holdt FN’s generalsekretær indlæg på generalforsamlingen, hvori han lovede børn og unge mere medindflydelse:

“Some 60 % of young people feel betrayed by their governments. Young people need a seat at the table. The contributions of young people will be central to these summits in the future”

Børnene fra børnetopmødet tager vel imod initiativet fra António Guterres og ser frem til konkret handling fra verdens ledere.

Børnenes arbejde er dog kun lige begyndt, for nu hvor de har bedt politikerne om handling, har de også lovet at følge op på de løfter, de har fået. Næste års børnetopmøde vil derfor lægge op til at evaluere på, hvor langt vi egentlig er nået, lyder det fra Børnenes topmøde i Billund.

Læs meget mere om Children’s General Assembly påhttps://capitalofchildren.com/da/bornenes-topmode/

For spørgsmål kontakt venligst Charlotte Sahl-Madsen, Adm. direktør i CoC Playful Minds på csm@cocplayfulminds.org eller +45 51 50 46 97

To view this video from www.youtube.com, please give your consent at the top of this page.Se filmen af børnenes manifest, der bliver fremlagt i Billund

Billeder

Billede fra overleveringen af børnenes manifest. Foto: Emil Jakobsen
Billede fra overleveringen af børnenes manifest. Foto: Emil Jakobsen
Download
Download
Download
Download

Information om Capital of Children

Capital of Children
Capital of ChildrenFølg pressemeddelelser fra Capital of Children

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.