Helsingør Kommune

Borgmestre vil mødes med minister og finde løsning

Del

Borgmestrene fra Halsnæs, Gribskov og Helsingør Kommuner vil invitere miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen til møde snarest muligt. Det sker efter, at ministeren i går gentagne gange afviste at være med til at give statsstøtte til kystbeskyttelse i Nordsjælland på trods af, at en ny rapport dokumenterer et akut behov. Borgmestrene er klar med alternativ løsning.

Endnu et efterår med risiko for kraftige storme står for døren, og de tre nordkystkommuner Halsnæs, Gribskov og Helsingør har stadig store udfordringer med at komme i gang med den vitale beskyttelse af kysten.

Årsagen er, at det er svært at få grundejerne til at være med til at betale til kystbeskyttelsen. Her kan en del af løsningen ifølge kommunerne være, at staten støtter det fælles projekt i de tre nordsjællandske kommuner økonomisk, ligesom staten støtter tre jyske kommuners beskyttelse af deres kyst økonomisk. Men det vil miljø- og fødevareministeren ikke være med til. Det slog han fast gentagne gange i går.

Derfor inviterer kommunernes borgmestre nu miljø- og fødevareministeren til at komme på besøg snarest muligt, så de kan tale om mulighederne.

Truet kyststrækning i akut fare

Baggrunden for de tre borgmestres reaktioner er en ny rapport fra Miljø- og Fødevareministeriet, som viser, at den nordsjællandske kyststrækning er lige så truet af sammenstyrtning på grund af vind og vejr som de jyske kommuner, der i øjeblikket får 90 millioner kroner i statsstøtte til sikring af deres kyster. Dog bliver der ikke afsat en krone til de tre sjællandske kommuner. Det er Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K) langtfra tilfreds med.

"Vi har i mange år forsøgt at finde frem til en løsning, men den helt store udfordring er betalingen. Her vil statsstøtten kunne blive den afgørende faktor, fordi det vil reducere grundejernes økonomiske bidrag til kystsikringen,” siger hun.

Nordkysten er værd at beskytte

Miljø- og fødevareministeren argumenterer for forskelsbehandlingen af kommunerne med, at der er mange værdier langs de jyske kyster, som statsstøtten er med til at beskytte, men det argument køber borgmester i Halsnæs Kommune Steen Hasselriis (V) ikke.

"Der er masser af værdier langs den sjællandske nordkyst også, og jeg har endnu til gode at høre, hvad det er for særlige statslige interesser, der er i Vestjylland, som ikke også er til stede her”, siger Steen Hasselriis.

Giv grundejerne billige lån

Borgmester i Gribskov Kommune Kim Valentin (V) og hans to borgmesterkolleger i nabokommunerne vurderer, at billige lån til grundejerne kan være et solidt alternativ til statsstøtten, som i sidste ende ikke vil koste staten en krone.

"Vi foreslår at lave en fælles fond, så vi garanterer alle grundejerne et billigt lån. Det vil også blive billigere for staten, for så kan staten fjerne de 90 millioner, de i dag bruger på finansloven til kystsikring," siger Kim Valentin, der sammen med de to andre borgmestre ser frem til at høre fra ministeren.

Kontakter

Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør Kommune, tlf. 2637 3482
Steen Hasselriis, borgmester i Halsnæs Kommune, tlf. 2630 1744
Kim Valentin, borgmester i Gribskov Kommune, tlf. 7249 8200
Astrid Damgaard Ravnsbæk, direktør, tlf. 7249 6644

Information om Helsingør Kommune

Helsingør Kommune
Helsingør Kommune
Birkedalsvej 27
3000 Helsingør

49 28 28 28https://www.helsingor.dk/

Følg pressemeddelelser fra Helsingør Kommune

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Helsingør Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum