Borgmestertopmøde: Er statsjob vejen til et land i balance?

Det vakte glæde, da regeringen i 2015 annoncerede, at omkring 4000 statslige arbejdspladser skulle rykke fra hovedstadsområdet til landdistrikterne indenfor de kommende år. Ikke mindst vakte det glæde hos Landdistrikternes Fællesråd, der anså det som et kærkomment tiltag mod årelang centralisering. I dag, knap fire år senere, er planen om udflytning ikke levet helt op til forventningerne.
Så hvordan får vi landet i balance? Er udflytning af statslige arbejdspladser den rigtige vej at gå, eller bør vi omtænkte strategien?
Borgmester for Lolland kommune, Holger Schou Rasmussen, Erik Lauritzen borgmester i Sønderborg kommune og Morten Andersen borgmester i Nordfyns kommune deltager i debatten. Formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard styrer slagets gang, der kommer til at foregå i Landdistrikternes telt torsdag d. 13. kl. 15 – 15.45.
- Vi mener stadig, at udflytning af statslige arbejdspladser er en god ide. Statslige institutioner løser opgaver for borgere og virksomheder i hele landet, og derfor bør arbejdspladserne også være bedre fordelt. Samtidig kan vi dog konstatere, at udførelsen slet ikke har været så stærk, som vi først antog, fortæller formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard og fortsætter:
- Jeg er derfor meget spændt på at høre borgmestrenes syn på sagen. Bør vi fokusere på at flytte endnu flere statslige arbejdspladser ud i landet, eller skal vi sadle helt om?
Chefforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og kommunalforsker, Roger Buch, kunne i maj måned fortælle til Magisterbladet, at udflytningen af statslige arbejdspladser havde været næsten ubetydelig. Tal viser, at der i februar 2019 var flyttet 4800 statslige arbejdspladser fra hovedstaden. Til gengæld blev der også oprettet en hel del - og nettoudflytningen fra hovedstaden endte med at være på 1.567 arbejdspladser fra 2. kvartal 2015 til 4. kvartal 2018.
Roger Buchs beregning viser endvidere, at der samlet skal flyttes 22.041 statslige job ud af Region Hovedstaden, hvis der skal skabes balance, der afspejler regionernes størrelse.
Landdistrikternes telt er i år beliggende i Dancells anlæg A6, og kommer foruden Landdistrikternes Fællesråd til at rumme De Lokale Aktionsgrupper og 9 medlemskommuner bestående af Lolland, Vordingborg, Sønderborg, Nordfyn, Guldborgsund, Langeland, Odsherred, Haderslev og Slagelse.
Mere information om debatterne i Landdistrikternes Telt kan findes her
Nøgleord
Kontakter
Cecilie Davidsen Høj, Landdistrikternes Fællesråd, mail cdh@landdistrikterne.dk
Mette Korsholm, chefkonsulent i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 27, mail mko@landdistrikterne.dk
Billeder

Information om Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.
Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.
Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: 78 pct. søger fortsat mod de største byer5.7.2025 23:12:03 CEST | Pressemeddelelse
For tredje år i træk søger 78 pct. af ansøgerne ind på en videregående uddannelse i én af landets fire største byer. Tallene viser, at de politiske tiltag, der skal styrke uddannelsesmulighederne uden for storbyerne, endnu ikke har rykket væsentligt ved den geografiske skævhed, vurderer Landdistrikternes Fællesråd.
Landdistrikter: Nye anbefalinger bør følges op med massive investeringer i den kollektive trafik og mobilitetsløsninger26.6.2025 12:16:02 CEST | Pressemeddelelse
Landdistrikternes Fællesråd roser ekspertudvalgets fokus på fleksible transportløsninger og et styrket hovednet, som er vigtige for at binde landet bedre sammen gennem den kollektive trafik. Men det kræver politisk opbakning og massive investeringer i et stærkt rutenet og fleksible transportløsninger.
Landdistrikter: 99% er ikke nok – alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet26.6.2025 10:42:07 CEST | Pressemeddelelse
Der er netop indgået en bred politisk teleforligsaftale, der sætter retningen for Danmarks digitale infrastruktur frem mod 2030. Men i Landdistrikternes Fællesråd er skuffelsen stor, for ambitionen om kun at dække 99 % af danskerne med lynhurtigt internet er både utilstrækkelig og uretfærdig.
Landdistrikter: Alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet – alt andet er uambitiøst25.6.2025 13:24:35 CEST | Pressemeddelelse
Over 30.000 adresser kæmper fortsat med dårlig internetforbindelse, og størstedelen ligger i landdistrikterne. En ny teleaftale er på trapperne, men Landdistrikternes Fællesråd forudser, at aftalen ikke sikrer, at alle boliger, sommerhuse og virksomheder får adgang til en lynhurtig 1 Gbit/s-forbindelse.
Årets Landsby 2025: Finalisterne er… Agerskov, Sennels og Holbøl!24.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Slutspurten er sat i gang for at finde Årets Landsby 2025, der kåres af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit. De tre landsbyer Agerskov, Sennels og Holbøl er videre i finalen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum