Tønder Kommune

Borgmesteren siger nej til testcenter i Tøndermarsken

Del

Statens udpegning af et område i Tøndermarsken som potentiel adresse for et nyt, tredje nationalt testcenter for vindmøller får en kold skulder fra Tønder Kommune. Borgmester Jørgen Popp Petersen har kontaktet Indenrigs- og Boligminister, Christian Rabjerg Madsen, og bedt om, at ministeren ser bort fra område F, som området i Tøndermarsken hedder i det statslige projekt.

Tøndermarsken er fredet og er et enestående stykke dansk natur. Derfor undrer borgmester Jørgen Popp Petersen sig noget over, at staten nu har udpeget et område i Tøndermarsken som en mulig lokation for et nyt statsligt testcenter, hvor der skal opføres vindmøller på op til 450 meters højde.

For kort tid siden udpegede Indenrigs- og Boligministeriet et område omkring Ballum, som mulig placering til et nyt statsligt testcenter. Ved den lejlighed fortalte Tønders borgmester, Jørgen Popp Petersen, at forslaget var stærkt problematisk.

Nu har Indenrigs- og Boligministeriet så udvalgt et nyt potentielt område i Tønder Kommune nemlig Tøndermarsken, men det giver endnu mindre mening for Tønders borgmester.

” Jeg forstår bestemt godt behovet for et nyt testcenter, og bakker helt op om hele visionen for den grønne omstilling. Men jeg forstår til gengæld overhovedet ikke, hvorfor man nu også overvejer en placering i et af de mest naturskønne områder af Danmark, som ovenikøbet er fredet - og det har jeg også meddelt ministeren”, fortæller Tønder Kommunes borgmester, Jørgen Popp Petersen.

Tøndermarsken blev underlagt fredningsbestemmelser tilbage i 1988. Hensigten var – og er fortsat - at sikre og beskytte det fremtidige fugleliv, naturen og kulturarven. Derfor er det i dag fx forbudt at opføre nye bygninger og anlæg i området, lige som der er regler for dyrkningen af arealerne.

”Tøndermarsken er i enhver forstand enestående og vi skal værne om området og enhver form for udvikling af området skal ske med respekt for dets særlige kvaliteter. Det er jo derfor, at området er fredet og derfor, at det ikke giver mening overhovedet at overveje Tøndermarsken som et muligt testcenter for vindmøller”, fortæller Jørgen Popp Petersen.

Der findes i dag to nationale testcentre – et i Havsøre nord for Nissum Fjord og et i Østerild i Thy. Testcentrene tester prototypevindmøller, og den politiske plan er at der på det tredje testcenter skal opføres otte møller på op til 450 meters højde, lige som der også bygges tekniske anlæg, bygninger og veje.

Beslutningen om opførslen af et nyt testcenter er taget af regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance. Baggrunden er, at Regeringen sammen med regeringerne i Tyskland, Belgien og Nederlandene har en målsætning om at tidoble kapaciteten af havvindkraft frem mod 2050.

Hvis det mål skal indfries vurderer Bolig- og Indenrigsministeriet, at vindbranchen har brug for bedre rammevilkår for test og demonstration af fremtidens store havmøller.

Der er udpeget fire kommuner, som mulig beliggenhed for et tredje nationalt testcenter: Brønderslev, Jammerbugt, Esbjerg og Tønder. Borgmestrene fra de fire kommuner har allerede været til møde med Indenrigs- og Boligminister, Christian Rabjerg Madsen for at diskutere udpegningen af deres respektive kommuner.

”Ministeren var lydhør, men han fastholdt også behovet for et tredje testcenter. Han lovede dog at tage hensyn til de bemærkninger vi har i de fire kommuner, og at han vil se på en kompensationsordning for det område, som bliver udpeget til at huse testcenteret”, fortæller Tønders borgmester.

Det er Bolig- og Planstyrelsen der har stået for den indledende screening for det tredje testcenter i samarbejde med vindbranchen (Green Power Denmark), Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Energistyrelsen.

Den endelige politiske beslutning forventes at blive taget af aftalekredsen på Christiansborg sidst i 2022 eller først i 2023.

Træffes der her en politisk beslutning om, at der skal etableres et tredje nationalt testcenter, vil den efterfølgende planlægnings- og etableringsfase strække sig over perioden 2023 til 2027.

Kontakter

Jørgen Popp PetersenBorgmesterTønder Kommune

Tlf:2142 9074

Information om Tønder Kommune

Tønder Kommune
Tønder Kommune
Wegners Plads 2
6270 Tønder

+45 74 92 92 92https://www.toender.dk/

Følg pressemeddelelser fra Tønder Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tønder Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum