Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Borgmester om social kontrol: Alarmklokkerne bimler

Del
I løbet af det første halve år har nye social kontrol vejledere i jobcenteret i København modtaget 120 henvendelser. Alarmerende, lyder det fra beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), der efterlyser handling fra regeringen.
Cecilia Lonning-Skovgaard, beskæftigelses- og integrationsborgmester i Kbh. Kommune
Cecilia Lonning-Skovgaard, beskæftigelses- og integrationsborgmester i Kbh. Kommune

En gruppe særlige social kontrol vejledere på jobcenteret i København har det første halve år af deres ansættelse modtaget 120 henvendelser fra jobcentermedarbejdere.

Henvendelserne vedrører 81 kvinder, hvor der er mistanke om social kontrol – hvilket vil sige, at borgerens familie eller partner kontrollerer og begrænser vedkommende.

Det er dybt alarmerende, mener beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

”Det er en krænkelse af den personlige frihed og et stort problem for samfundet, når mørkemænd og familien forhindrer kvinder i at tage et arbejde. Derfor bimler mine alarmklokker også højlydt, når jeg ser de her tal, som for mig er overraskende høje,” siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Den foreløbige opgørelse viser, at der i 64 pct. af sagerne er tydelige tegn på social kontrol, hvoraf en tredjedel er alvorlige i form af fysisk eller psykisk vold og overgreb.

”Jeg synes ærlig talt der er rystende, at den sociale kontrol er så alvorlig blandt de mennesker vi møder i jobcenteret. Derfor er jeg heller ikke et sekund i tvivl om, hvor altafgørende det er, at vi bliver ved med at få sagerne frem i lyset,” siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Efterlyser handling fra regeringen
En rapport udarbejdet af Als Research for Københavns Kommune slog i foråret 2020 fast, at 7 ud af 10 adspurgte jobcentermedarbejdere havde oplevet, at en ægtefælle eller en anden slægtning har presset på for at komme med ind til samtaler eller på anden vis har forsøgt at blande sig i ledige etniske minoritetskvinders forløb på jobcentret.

Derfor fik Cecilia Lonning-Skovgaard ved Budget 2021 afsat penge til at ansætte fem social kontrol-vejledere til at rådgive jobcentermedarbejder og håndtere sager med social kontrol.

Der er også oprettet e-læringskurser om social kontrol for sagsbehandlerne og en arbejdsgangbeskrivelse, som indeholder guidelines til at håndtere sager om social kontrol.

Men ifølge Cecilia Lonning-Skovgaard er der også brug for, at regeringen justerer den såkaldte bisidderordning.

Den betyder i realiteten, at ægtemænd kan være bisiddere for kvindens forløb i jobcenteret og på den måde være med til samtaler og kontrollere kvinderne.

”Vi har brug for at kunne snakke med kvinderne alene. Og så længe mændene misbruger bisidderordningen og tvinger sig med ind til samtalerne for at udøve social kontrol, så har vi et kæmpe problem, og derfor har regeringen travlt med at få skabt mere klare rammer,” siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Hun har tidligere rettet henvendelse til regeringen, som har lovet at kigge på problemet, men endnu ikke præsenteret en konkret ændring endnu.

Nøgleord

Kontakter

Pressechef Claus Bøggild, 22828437, jw9k@kk,dk

Billeder

Cecilia Lonning-Skovgaard, beskæftigelses- og integrationsborgmester i Kbh. Kommune
Cecilia Lonning-Skovgaard, beskæftigelses- og integrationsborgmester i Kbh. Kommune
Download

Information om Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen



Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Offentliggørelse af whistleblowerordningens konklusionsrapport om forhold i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen26.4.2023 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Som led i varetagelsen af whistleblowerordningen har Borgerrådgiveren i Københavns Kommune modtaget og fulgt op på i alt syv indberetninger vedrørende forhold i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Indberetningerne blev modtaget i perioden 26. januar til 25. februar 2022. De syv indberetninger angik forhold med relation til den daværende beskæftigelses- og integrationsborgmester. Citat fra Henrik Lund, administrerende direktør i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune: ”Jeg er glad for, at vi nu har fået undersøgt de forhold, der tidligere har fundet sted i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Rapporten rejser kritik af blandt andet forskelsbehandling og et hårdt og dårligt arbejdsmiljø, som ikke har været sundt, og som ikke skulle have fundet sted. Det er vigtigt, at vi i forvaltningens nuværende ledelse kigger på, hvad vi i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen kan lære af det forløb, som whistleblowerordningens rapport afdækker, så

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye