Borgernes ret til selvbestemmelse er klemt af nye frikommuneforsøg
Et flertal i folketinget har indgået en aftale om frikommuneforsøget på ældreområdet, der følger efter tilsvarende aftaler på skole- og dagtilbudsområdet. Formålet med forsøgene er, at kommunerne i videst muligt omfang får mulighed for at fravige statslige og kommunale regler i bestræbelserne på at finde nye veje i opgaveløsningen. Det er positivt, men desværre har regeringen denne gang givet mulighed for, at borgernes rettigheder om frit valg suspenderes i frikommunerne.

DI bakker grundlæggende op om, at de kommunale velfærdsleverandører befries fra administration og bureaukrati, men finder det stærkt bekymrende, at det skal ske på bekostning af borgernes rettigheder.
- Det er grundlæggende en god idé, at de kommunale ledere og medarbejdere sættes fri af store dele af de statslige og kommunale love og regler. Det kan nemlig bidrage til, at der kommer mere fokus på resultatet, altså kvaliteten af velfærden, siger branchedirektør i DI Jakob Scharff.
Men modsat aftalen på dagtilbudsområdet, hvor forældres ret til at vælge et privat alternativ blev en såkaldt hegnspæl, har kommunerne i forsøget på ældreområdet mulighed for at suspendere de ældres rettigheder til at vælge en privat leverandør. Og det vækker kritik fra DI.
- Aftalen indebærer, at centrale borgerrettigheder som det frie valg og de private leverandørers mulighed for at levere et alternativ til borgerne kan tilsidesættes i kommunerne. Dermed sætter partierne med aftalen kommunernes opgavevaretagelse og ikke borgerne i centrum. Det er helt forkert, siger Jakob Scharff og fortsætter:
- At de kommunale leverandører kan fritages for de regler, der vedrører deres opgavevaretagelse, behøver jo ikke at være på bekostning af borgernes rettigheder. Det begrænser jo ikke kommunens handlefrihed, at nogle borgere foretrækker et privat alternativ. Tværtimod vil der jo stadig være rig mulighed for, at kommunerne kan prøve nye løsninger i samspil med de borgere, der har valgt kommunen som leverandør, siger Jakob Scharff.
I aftalen fremgår det, at kommunerne skal vurdere konsekvenserne, hvis de ophæver kontrakter med private leverandører, samt at regeringen i dialog med de tre kommuner vil sikre, at ældre borgere fortsat har mulighed for at få et andet tilbud i tilfælde af utilfredshed med den leverede hjælp. Men DI advarer kommunerne om langsigtede konsekvenser, hvis private leverandører udelukkes.
- Hvis borgerne kun får tilbudt et andet kommunalt tilbud, hvis de ikke er tilfredse, er det jo ikke meget værd. Omkring hver tredje hjemmehjælpsmodtager har i dag valgt en privat leverandør, fordi de mener, at de med dem får den bedste hjemmehjælp. Det er meget usikkert, om de igen vil få mulighed for at vælge et privat alternativ, hvis de private leverandører udelukkes i tre år, siger Jakob Scharff.
Følg os på:
Kontakter
Flere oplysninger:
Branchedirektør for DI Service og chef for DI Offentlig-Privat samarbejde Jakob Scharff, 2112 9423
Billeder
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: EU bør forbyde gruppe af problematiske stoffer14.1.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Som den første industriorganisation støtter DI, at EU forbyder grupper af kemiske stoffer, hvis de er skadelige for mennesker og miljø. I dag bliver stofferne vurderet enkeltvist, inden de bliver forbudt, og det tager årevis per stof. Konkret foreslår DI, at EU forbyder ikke-nødvendig brug af PFAS-forbindelser, der af nogle bruges i muffinforme, regnfrakker og elektronik.
DI: Ny iværksætterpolitik skal gøre Danmark til et paradis for iværksættere13.1.2021 08:21:14 CET | Pressemeddelelse
Selv mere end ti år efter finanskrisen er Danmark stadigvæk ikke kommet tilbage på samme niveau af nyetablerede virksomheder. Danmark har alvorligt brug for en ny ambitiøs iværksætterpolitik, som kan sikre, at vi får flere nye og levedygtige virksomheder. Det mener Dansk Industri, som opfordrer regeringen og Folketingets partier til at vedtage en politisk målsætning om at gøre Danmark til et paradis for iværksættere.
Dansk Risk Manager vinder europæisk pris12.1.2021 13:51:41 CET | Pressemeddelelse
Chef for Risk Management i Energinet, Lene Ritz, har vundet prisen FERMA European Public Sector Risk Manager of the Year 2020. Hun blev indstillet til prisen af DARIM, Dansk Industri’s Risk Management Forening.
Vinder pris for pandemiplan12.1.2021 13:18:38 CET | Pressemeddelelse
Senior Risk Manager Sussi Sommer Bisgaard, Coloplast A/S er blevet kåret som Risk Manager of the Year 2020 af Dansk Industris Risk Management Forening DARIM.
DI om nedlukning: Så snart verden åbner, bør coronapas og vacciner til eksportmedarbejdere på plads8.1.2021 17:07:22 CET | Pressemeddelelse
Den markante skærpelse af rejserestriktionerne, hvor verden går i rød, understreger massivt behovet for, at Danmark inden for kort tid som foreslået af DI er hurtigt klar med vacciner til erhvervsrejsende og et digitalt coronapas, så danske virksomheder er klar til at genvinde eksporten, så snart verden åbner igen. Det siger DI’s adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen, i en kommentar til de nye rejsevejledninger. - Hele verden går i rød, og rejsemulighederne også for erhvervsrejsende bliver nu stærkt begrænsede. Det er en markant opstramning, og det kommer til at gøre ondt på mange brancher. Mange eksportvirksomheder er i forvejen hårdt trængte på ordrebøgerne efter 10 måneder med sparsom kontakt til deres kunder. Det er en faretruende situation - ikke bare for virksomhederne, men for hele Danmark, fordi vi som land er så afhængige af eksporten, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI. - Vi vurderer, at myndighederne og regeringen gør det rigtige med en hård, men kortere nedlukning
DI-direktør: Aftale med Storbritannien afværger kaos for dansk og europæisk erhvervsliv24.12.2020 16:13:33 CET | Pressemeddelelse
EU og Storbritannien har i 11. time indgået en aftale om det fremtidige handelsforhold. Dermed kan en stor del af dansk erhvervsliv ånde lettet op og fortsat handle med Storbritannien efter nytår. Der venter dog stadig mange nye handelsbarrierer, som virksomhederne skal forberede sig på, lyder det fra DI’s adm. direktør.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum