Aabenraa Kommune

Borgerne drikker mindre, men spiser usundt og bevæger sig for lidt

Del

Borgere i Aabenraa Kommune spiser for usundt, dyrker for lidt motion og en del føler sig stressede. Til gengæld ryger og drikker borgerne i Aabenraa Kommune mindre end tidligere.

- Med sundhedsprofilen får vi et vigtigt overblik over, hvordan det står til med borgernes selvoplevede sundhed og trivsel i Aabenraa Kommune. Resultaterne fra undersøgelsen bruger vi aktivt til at gøre vores sundhedsfremmende og forebyggende indsatser endnu mere målrettede og systematiske, siger Karsten Meyer Olesen, der er formand for social- og sundhedsudvalget, Aabenraa Kommune.

Ryger og drikker mindre
I Aabenraa Kommune er andelen af borgere, der drikker mere end 7 genstande om ugen for kvinder og 14 genstande om ugen for mænd (Sundhedsstyrelsens lavrisikogrænse for alkoholindtag), faldet ca. 18 % i 2010 til ca. 13 % i 2017. Også andelen af borgere, der drikker mere end 14 genstande om ugen for kvinder og 21 genstande om ugen for mænd (Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse for alkoholindtag) er faldet - nemlig med ca. 1 %.

19 % af borgerne i Aabenraa Kommune ryger dagligt. I modsætning til 21 % af borgerne i 2010. Andelen af borgere i Aabenraa Kommune, der aldrig har røget er steget fra 45% i 2010 til 49,5% i 2017.

Udfordringer med kost, motion og mental sundhed
Ligesom generelt på landsplan viser undersøgelsen også for Aabenraa Kommune, at borgerne på mange områder er blevet mere usunde. Borgerne i Aabenraa Kommune spiser for usundt, dyrker ikke nok motion og flere føler, at de har det dårligt rent mentalt.

- Det er selvfølgelig gode tegn, at rygning og alkohol fylder mindre i borgernes hverdag. Det er vigtigt, at vi nu fastholder den gode udvikling, så det fremover kan blive endnu bedre. Det er en bekymrende udvikling, at borgerne på en række andre områder er blevet mere usunde. Og selvom det ikke er en udfordring, vi står alene med i Aabenraa Kommune, skal vi tage resultaterne meget alvorligt. Vi tror på, at vi med en målrettet indsats i forhold til sundhedsfremmende og forebyggelse kan vende udviklingen. Vi skal sammen med borgerne i Aabenraa Kommune arbejde for, at flest mulige borgere kan leve et sundt og godt liv uden sygdom, siger Karsten Meyer Olesen.

Undersøgelsen viser bl.a., at andelen af

 • Overvægtige borgere er steget fra 55 % i 2010 til 58 % i 2017
 • Svært overvægtige er steget fra ca. 16 % i 2010 til 20,5 % i 2017
 • Borgere der udfører moderat eller hård fysisk aktivitet er faldet fra ca. 25 %. i 2010 til 22 % i 2017
 • Borgere, der oplever, at de har det mentalt dårligt er steget fra ca. 11 % i 2010 til 14 % i 2017
 • Borgere, der ofte føler sig nervøse eller stressede, er steget fra ca. 12 % i 2010 til 17 % i 2017

Resultaterne kan bl.a. forklares ved et fald i borgernes fysiske aktivitet og et mere usundt kostmønster. Og flere borgere med overvægt kan være en del af forklaringen på en stigning i andelen af borgere med kroniske sygdomme som f.eks. diabetes samt slid- og leddegigt på grund

Fakta om undersøgelsen

 • Undersøgelsen "Hvordan har du det? 2017" er en national undersøgelse af trivsel, sundhed, sundhedsadfærd og sygdom.
 • Undersøgelsen kortlægger den generelle sundhedstilstand i Danmark - på nationalt, regionalt og kommunalt niveau.
 • 2.500 borgere fra 16 år og opefter i Aabenraa Kommune har fået spørgeskemaet
 • Svarprocenten i Aabenraa Kommune var på 69,1%, svarende til mere end 1700 besvarelser.
 • I Region Syddanmark modtog 58.800 borgere spørgeskemaet.
 • Læs mere om undersøgelsen på Region Syddanmarks hjemmeside www.rsyd.dk/sundhedsprofil
 • Resultater fra alle kommuner og regioner i landet kan ses på www.danskernessundhed.dk

Information om Aabenraa Kommune

Aabenraa Kommune
Aabenraa Kommune
Skelbækvej 2
6200 Aabenraa

7376 7676https://www.aabenraa.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aabenraa Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aabenraa Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum