Borgere i Ballerup og Frederikssund kan nu gå direkte til fysioterapeut
En ankel der er vrikket om, en smertefuld skulder eller ondt i ryggen. Vi danskere går tit til lægen med lidelser eller skader, som lægen straks sender os videre til en fysioterapeut med. Derfor vil Region Hovedstaden nu i et pilotforsøg undersøge, hvad det betyder for det samlede patientforløb, hvis man kan gå direkte til fysioterapi uden henvisning.
Stort potentiale
Man kan i dag selv henvende sig til en fysioterapeut direkte, men det offentlige giver kun tilskud, hvis du har en lægehenvisning. Tilskuddet er på cirka 40% af regningen. Det tilskud vil borgere med adresse i Frederikssund og Ballerup kommuner nu få uden lægehenvisning. Forsøgsordningen vil være gældende i et år for borgere med adresse i Frederikssund og Ballerup kommuner.
- Der er et kæmpe potentiale i forsøget med direkte adgang til fysioterapi. Vi kan sikre behandling både hurtigere og nemmere, hvilket betyder kortere og bedre behandlingsforløb. Samtidig kan vi måske aflaste andre dele af sundhedsvæsnet, hvilket vi har set i de af vores nabolande, der har direkte adgang. Så jeg er enormt spændt på at se resultaterne af det her forsøg, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).
Erfaringer fra udlandet
Udenlandske erfaringer fra f.eks. Holland, Norge og Skotland har vist, at direkte adgang har klare gevinster for både patienter og sundhedssystem. F.eks. bliver der lavet færre henvisninger til unødvendige scanninger og udredninger, uden at det går ud over patienttilfredsheden. Samtidigt viser erfaringer fra udlandet, at de samlede udgifter til patientbehandlingerne bliver lavere.
- PLO-Hovedstaden og de praktiserende læger finder det positivt at Region Hovedstaden har valgt at gennemføre et projekt med direkte adgang til fysioterapi. Vi ser frem til at følge projektet og se, hvilke resultater det giver. Vores håb er, at projektet kan give bedre og kortere behandlingsforløb for den enkelte borger, uden at det går ud over sikkerheden i diagnostik og behandling. Hvis det også kan medføre en aflastning af almen praksis vil det være meget positivt, i en tid med stort pres på almen praksis og mangel på praktiserende læger. Vi er spændte på projektets resultater i forhold til vores fælles arbejde med at opnå større lighed i sundhed, siger Peder Christian Reistad, bestyrelsesmedlem i PLO-Hovedstaden.
- Danske Fysioterapeuter har længe arbejdet for direkte adgang til fysioterapi med offentligt tilskud. Vi ved fra udlandet, at det medfører høj patienttilfredshed og kortere behandlingstid, og så kan det aflaste de praktiserende læger. Så jeg er glad for, at Region Hovedstaden nu prøver det af i en dansk kontekst. Vi håber, at borgerne i de udvalgte kommuner opdager og benytter sig af denne nye rettighed, så forsøget kan påvise de positive effekter af direkte adgang til fysioterapi, siger regionsformand i Danske Fysioterapeuter, Region Hovedstaden, Tine Nielsen.
Ét-årigt forsøg i begrænset område
Forsøget i Region Hovedstaden kører i et år og gælder kun for borgere i Frederikssund og Ballerup kommuner – samtidig vil Gribskov og Gladsaxe kommuner være kontrolkommuner for projektet. Som borger i Frederikssund og Ballerup kommuner behøver man umiddelbart ikke gøre noget for at deltage i forsøget – hvis man har behov for fysioterapeutisk hjælp kan man gå direkte til en fysioterapeut i sin kommune og stadig få tilskud til betalingen. Her vil man blive spurgt, om man har lyst til at deltage i et forskningsprojekt, så effekterne af forsøget kan blive evalueret.
Fakta:
- Det anslås, at omkring 14 procent af alle henvendelser til praktiserende læger skyldes muskel- og skeletlidelser
- I en undersøgelse fra PLO fra 2019 peger 44% af de adspurgte læger på, at direkte adgang til fysioterapi, vil kunne lette arbejdsbyrden i almen praksis.
- Hurtig vejledning og behandling er forbundet med bedre prognose for fysioterapipatienter. Forsøget skal derfor teste om direkte adgang til fysioterapi har betydning for hvor hurtigt patienterne kommer i behandling og hvor langt det samlede behandlingsforløb bliver.
- Det offentlige betaler i dag cirka 40% af regningen, hvis du går til fysioterapeut med en lægehenvisning.
- Der findes en særlig ordning for mennesker med specifikke diagnoser og funktionsnedsættelse kaldet vederlagsfri fysioterapi. Denne ordning er ikke påvirket af forsøget.
Yderligere information:
- Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden, via pressevagten, tlf.: 70 20 95 88 presse@regionh.dk
- PLO-Hovedstaden ved Markus Hahn 35 44 10 83/23 32 20 06 plo-h@dadl.dk
- Tine Nielsen, regionsformand Danske Fysioterapeuter, tlf.: 24 49 05 39 tn@fysio.dk
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Region H giver flere penge til behandling af et stigende antal kvinder med brystkræft10.7.2025 12:39:29 CEST | Pressemeddelelse
Målopfyldelsen af pakkeforløb for brystkræft er i bedring efter en længere periode med mangel på det nødvendige personale. Området er imidlertid udfordret af et stigende antal kvinder, der sendes til udredning for brystkræft, så for at fastholde de gode resultater har regionsrådet valgt at afsætte 15 mio. kr. i varig bevilling til behandlingen.
20 millioner til at nedbringe ventetiden til operationer og høreapparatsbehandling4.7.2025 10:05:58 CEST | Pressemeddelelse
Politikerne i Region Hovedstaden vil sikre hurtigere udredning og behandling for patienter, der oplever længere ventetid til fx en planlagt operation af brok eller til at få høreapparat.
Mere psykiatrisk hjælp til både børn og voksne3.7.2025 12:05:57 CEST | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden har afsat penge til mere hjælp fra praktiserende speciallæger indenfor psykiatrien. Der er fundet penge til hjælp til både børn, unge og voksne med behov for psykiatrisk udredning og behandling.
Virtuel virkelighed giver nyt håb til patienter med stemmehøring3.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning publiceret i The Lancet Psychiatry viser markant effekt af ny VR-behandling. Studiet dokumenterer, at patienter med skizofreni oplever mindre stemmehøring en ved almindelig behandling.
Amager og Hvidovre Hospital orienterer borgere om manglende opfølgning på undersøgelse1.7.2025 13:07:29 CEST | Pressemeddelelse
Hospitalet har konstateret, at der i forbindelse med specifikke typer af skanninger - primært af hjertet - ikke er sket en korrekt opfølgning på bifund ved undersøgelsen. Fejlen kan betyde, at tidlige tegn på sygdom, primært i lungerne, ikke er blevet opdaget. Hospitalet er i gang med at gennemgå ca. 800 skanninger, og det ventes at omkring 20 patienter skal indkaldes til nærmere undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum