home a/s

Boom i gråt hår på boligmarkedet

Del

Finanskrisen har gjort hussælgerne ældre - dobbelt så mange over 65 år. Se tal for regionerne

Hussælgerne er ældst – 61 år – i Region Sjælland – i Region Midtjylland er de fem år yngre. Gennemsnitsalderen på hussælgerne er skudt i vejret – og andelen af sælgere over 65 år næsten fordoblet på ti år

Boligmarkedet er blevet gråhåret. De seneste ti år er gennemsnitsalderen på en hussælger kravlet voldsomt i vejret, viser tal (se vedhæftede) fra ejendomsmæglerkæden Home.

I 2006 var sælgerne af huse i snit 50 år, men i årene omkring finanskrisens start tikkede alderen på boligsælgerne op år for år – og siden 2013 har den ligget lige under 60 år. Nogle steder i landet er gennemsnittet dog over 60 år nu.

Sådan er det i Region Sjælland, der har landets alderspræsidenter med et snit på 61 år i afrundede tal. Det er nogle kalendersider ældre end sælgerne på i Region Syddanmark, der også har et snit på 61 år – så den lille aldersforskel mellem de to landsområder er på decimalerne. Yngst er sælger i Region Midtjylland med 56 år.

Men udviklingen er den samme i alle regioner – sælgers gennemsnitsalder er strøget i vejret over de seneste 10 år.

”Det er en markant stigning, ” siger Mads Ellegaard, relationschef i Home og uddyber:

”I 2015 vendte boligmarkedet med langt flere handler end de foregående år, og det var på mange måder tilbage til normalen, hvor der igen var gang i flyttehjulet. Det er overraskende, at normaliseringen på markedet ikke viser sig mere tydeligt i dåbsbeviset på boligsælgerne. ”

Der er ifølge Home flere forklaringer på springet i alderen.

For det første spiller demografien spiller ind – for der er blevet forholdsmæssigt flere ældre i befolkningen i perioden - 31 % flere ældre over 65 år ifølge tal fra Danmarks Statistisk.


For det andet er springet i gennemsnitsalderen også voldsomt påvirket af, at boligmarkedet er skruet helt anderledes sammen nu end for 10 år siden.

Et kig på de to boligår, 2006 og 2015, viser tydeligt forandringen. Sælgerne over 65 år er nu næsten fordoblet – og står for 37 % af handlerne i 2015 mod 21 % i 2006. Og tilsvarende er de yndre generationer af sælgere omtrent halveret. Der er ikke så mange andengangssælgere blandt den yngre generation af boligejere som tidligere – altså hvor vi sælger ”begynderhuset” og rykker videre til bolig nummer to.

En tredje ting, der også er med til at trække gennemsnitsalderen op, er, at en del familier har bidt tænderne sammen under krisen og er blevet boende nogle år, selv om boligen strammer lidt eller er for stor. Det er noget af det opsparede boligbehov, som ejendomsmæglerne har set blive udløst i 2015.


For det fjerde er der det 3. boligskifte for de 50-60-årige – som er ekstra i forhold til for år tilbage – og som vinder mere og mere frem i disse år. Disse handler øger derfor andelen af handler i den ældre halvdel af befolkningen og løfter gennemsnitsalderen på sælgerne, fremhæver Home.

”Boligejerne over 50 år har typisk en stor friværdi, fordi de har købt, inden huspriserne skød i vejret i 00’erne. Det gør selvfølgelig, at de har et større råderum til at sælge og købe nyt, end de yngre generationer, og de har mod på det,” siger Mads Ellegaard.

Yderligere oplysninger:
Mads Ellegaard, relationschef - tlf 5040 5040/8615 4300 - mael@home.dk 
Michael Dalsager, analyse - tlf 8615 4300 - mida@home.dk 

Nøgleord

Vedhæftede filer

Information om home a/s

home a/s
home a/s
Søren Frichs Vej 36 F
8230 Åbyhøj

+45 86154300http://home.dk/

home-kæden - kort fortalt

home er ejendomsmæglerkæde for Danske Bank-koncernen og et 100 % ejet datterselskab af Realkredit Danmark.

• home er landets mest kendte ejendomsmæglerkæde*
• home blev stiftet den 1. august 1989
• home omsætter årligt boliger for en værdi af 25-30 mia. kroner.
• home har over 900 ansatte
• home er en franchise-kæde
• home har ca. 100 franchisetagere, hvoraf de største driver 10-15 forretninger
• home har 166 home-forretninger fordelt over hele landet**
• homes ambition at være danskernes førstevalg på boligmarkedet.
• home har 4 servicecentre, hvor specialister klarer alt papirarbejdet i handlen.

home driver også en erhvervsmæglerkæde, home Erhverv, som er et landsdækkende netværk af erhvervsmæglere, der arbejder med salg, udlejning, vurdering og rådgivning inden for erhvervsejendomme og erhvervslokaler.

Find nærmeste home-forretning her, eller ring på tlf. 8615 4300.

*  Kilde:Analyseinstituttet YouGov, brandtracking 2. kvt. 2018
** medio 2018

Følg pressemeddelelser fra home a/s

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra home a/s

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum