Bioraffineringsamarbejde skaber markedspotentiale for milliarder

Det er fem år siden, at forsknings- og innovationsplatformen BioValue blev skudt i gang.
Gennem platformen har 4 universiteter, herunder Aalborg Universitet, 1 GTS, 1 innovationsnetværk, 12 små- og mellemstore virksomheder samt 11 større virksomheder som DLG, Haldor Topsøe, Novozymes, Arla og ROCKWOOL skabt et unikt samarbejde om at udvikle Danmarks potentialer inden for bioraffinering.
Værdifuldt samarbejde på tværs af mange led og brancher
“Det er for virksomheder inden for cirkulær økonomi og biobaserede produkter særdeles værdifuldt, at man skaber store tværgående satsninger, der kan trække værdikæden sammen. Bioraffinering dækker over mange led og brancher. En platform som BioValue kan derfor skabe kontakter og samarbejder, som ellers ikke ville være opstået,” siger bestyrelsesformand for BioValue og Vice President for Corporate Responsibility i Arla, Kristian Østerling Eriknauer.
For Aalborg Universitet har samarbejdet via BioValue platformen blandt andet betydet en unik mulighed for at afprøve bioraffinering af kløvergræs i demo-skala i samarbejde med en række virksomheder, landmænd og maskinstationer. Resultaterne viste, at det er muligt at benytte mælkesyrefermenteringsteknologi i produktionsskala til udvinding af proteiner fra græssaft samt givet vigtig information om høst, logistik, opskalering og processering under realistiske produktionsforhold.
”En sådan viden er afgørende for at der kan udvindes proteiner i kommercielle, decentrale anlæg fra lokalt dyrket græs. Proteinerne kan anvendes til foder til fjerkræ og grise og erstatte importeret soja”, udtaler Mette Lübeck, projektleder og bevillingshaver for GUDP-projektet OrganoFinery.
BioValue-samarbejdet har desuden resulteret i mindst 5 ansøgninger om patenter på biobaserede produkter eller teknologier med et stort kommercielt potentiale. Tilsammen er der i BioValue skabt grundlæggende innovation med et skønnet markedspotentiale for milliarder af kroner for en dansk bioraffineringsindustri. Der er udgivet mere end 70 videnskabelige artikler og skaffet nye projektmidler for millioner af kroner. For eksempel har en investering i et samarbejde om græsprotein til fødevarer betalt sig ind 11 gange i nye nationale og internationale udviklingsmidler.
Gennem samarbejdet er der ydermere uddannet højt kvalificeret arbejdskraft, der både på kort og lang sigt bidrager til, at Danmark kan blive verdensførende inden for bioraffinering.
Teknologiudvikling i alle led af værdikæden
BioValue har arbejdet på at løfte udviklingen af alle led i bioraffineringskæden. Fokus har været på optimering af forskellige typer af plantebiomasser og deres udbytte, udvikling af teknologi til høst, lagring og logistik, metoder til konvertering, fraktionering og separering af biomassen i dens hovedbestanddele samt fremstilling af materialer, kemikalier og foder.
”Der er et stort potentiale i at udnytte biomassens delkomponenter bedre, end vi gør nu. Det kan f.eks. ske ved at opdele proteinet i grønne biomasser til flere forskellige foderfraktioner og derved få en mere optimal husdyrfodring. Et andet eksempel er udviklingen af plantebaserede bindere (lim), der kan indgå i byggeindustrien”, siger Jan K. Schjørring, der er koordinator og bevillingshaver for BioValue.
De mange resultater fra BioValue er nu samlet og udkommet i en flot illustreret publikation. Her kommer samarbejdspartnerne også med anbefalinger til fremtidens bioraffinaderier, deres biomasseforsyning og de fremtidige biobaserede produkter.
Publikationen kan frit downloades fra platformens hjemmeside www.biovalue.dk under publications
FAKTA
Partnere i BioValue:
Universiteter:
Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet.
Virksomheder:
Haldor Topsøe, ROCKWOOL, Hamlet Protein, KMC, Borregaard, Novozymes, Arla, DLG, SEGES og DLF.
GTS og Innovationsnetværk:
Teknologisk Institut og Inbiom.
SMV’er tilknyttet BioValue via innovationsplatformen:
Ellegaard, Borregaard Bioplant, AccumOil, LiqTech International, DSE Test Solutions, GreenField, Lihme Protein Solutions, BioGasol, Salixin, Dacofi, SICE (Saponin Innovation Center Europe) og Nova Pangaea Technologies.
Virksomheder tilknyttet BioValue via innovationsplatformen:
Danish Crown
Finansiering:
Platformen har været støttet med 79,5 mio. kr. fra Innovationsfonden og et tilsvarende beløb fra de involverede partnere.
19 ph.d.’ere er uddannet, 15 post docs, mindst 70 videnskabelige publikationer, 5 patenter/patentansøgninger.
BioValue’s bestyrelse:
Fmd. Kristian Eriknauer (Arla Foods), Næstfmd. Erik Bisgaard Madsen (KU), Marianne Thellersen (DTU), Erik Steen Kristensen (AU), Mette Lübeck (AAU), Dorthe Lybye (ROCKWOOL), Jesper Pagh (DLG), Anne Stenbæk (Novozymes), Michael Poulsen (TI), Jens Elbæk (SEGES), Jan Kofod Schjørring (KU)
Nøgleord
Kontakter
Kristian Østerling Eriknauer, bestyrelsesformand for BioValue, tlf. 89381005
Jan K Schjørring, koordinator og bevillingshaver for BioValue, tlf. 23710002
Mette Lübeck, projektleder og bevillingshaver for GUDP-projektet OrganoFinery, tlf. 24470418
Billeder

Links
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Kampen mod havet – dengang og nu13.11.2025 10:28:20 CET | Pressemeddelelse
Ny bog om gennembruddet af Limfjorden og livet for menneskene på Limfjordstangen fortæller om, hvordan man var nødt til at tilpasse sig naturen. Noget, der også er aktuelt i dag.
Manglende sensordata kan skjule dårlig blodsukkerkontrol12.11.2025 06:25:00 CET | Pressemeddelelse
Der er sammenhæng mellem dårlig blodsukkerkontrol og de tidspunkter, hvor personer med diabetes ikke bruger deres sensor. Ny forskning viser, at det sandsynligvis ikke er tilfældigt.
COP30 i Brasilien - find eksperten her10.11.2025 10:22:02 CET | Pressemeddelelse
Aalborg Universitets eksperter står klar med viden og analyser om klimakonferencen COP30 i Brasilien.
Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser6.11.2025 12:21:54 CET | Pressemeddelelse
I jagten på nye måder at producere protein på, har forskere på Aalborg Universitet forvandlet restprodukter fra ølproduktion til et proteinrigt produkt, som kan erstatte almindeligt kød i f.eks. pølser. Resultatet er både velsmagende, bæredygtigt og økonomisk fordelagtigt.
Aalborg Universitet justerer plan for uddannelseslukninger3.11.2025 09:15:00 CET | Pressemeddelelse
Efter at have lyttet til studerende, ansatte, erhvervsliv, kulturliv og andre uddannelsesinstitutioner har dekanen på samfundsfag og humaniora valgt ikke at indstille uddannelserne musikvidenskab og international virksomhedskommunikation til lukning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum
