Bioøkonomi er nøglen til den grønne omstilling

En stor del af den grønne debat er centreret omkring energi, men den grønne omstilling handler om meget mere. I bioøkonomi er der et stort uforløst potentiale. Det handler om byggeri, tekstiler, fødevarer mv. baseret på bæredygtige afgrøder og hensyntagen til biodiversitet, og det var omdrejningspunktet på Dansk Bioøkonomi Konference, som blev afholdt på Engestofte Gods på Lolland.
”Vi taler meget om vindmøller og solceller, men lad os dreje blikket til også at favne bioøkonomien. Det er her vi har nøglen til for alvor at sætte speed på den grønne omstilling. Men vi når kun videre hvis alle led er med; forskere, virksomheder, og forbrugere, og derfor er denne konference i dag yderst vigtig. For vi skal tale sammen og mødes på tværs for at udvikle de nye løsninger, som mange er en del af” Siger Annemette S. Johnsen, formand for Teknik, Klima og Miljøudvalget i Guldborgsund Kommune.
En vigtig del af den grønne omstilling er forbrugerne, som dels skal vænne sig til nye produkter, og måske bryde gamle vaner. Virksomheden Agrain udnytter rest-ressourcerne fra øl brygning til at lave mel med forskellig smag, og har nu været tre år på markedet:
”Noget af det vi har arbejdet meget med er at introducere vores produkter, så forbrugerne forstår hvad det er vi sælger - Hvordan det smager? Om det sundt? Vi skal ændre folks vaner, når de køber ind, og det kan godt tage noget tid. Men vi har travlt med den grønne omstilling, og derfor er det helt afgørende, at der er politisk opbakning, og at alle tager et klimavalg – hver dag. Det har vi gjort, og det er baggrunden for at vi i sin tid startede virksomhed Agrain. Det gav så meget mening at up-cycle de store mængder rester fra øl brygning til at skabe en nyt sundt produkt. Det er også vigtigt at store og små virksomheder samarbejder. Eksempelvis aftager Kohberg noget af vores maskmel, som de bruger i deres produkter. Det samarbejde er vi meget glade for, og viser at styrken i at samarbejde” siger Karin Beukel, co-founder af Agrain.
Derudover er den grønne omstilling dybt afhængig af at investeringer og finansiering i bioøkonomi følger med, og er tilgængelige. Én af dem der står klar til at rådgive og investere i nye og etablerede virksomheder er Danmarks Grønne Investeringsfond.
”Det er ofte uprøvede teknologier eller nye produkter på det grønne område, som kan være svære at finansiere. Min anbefaling er, at bruge tid på forretningsmodellen, så vi forstår produktet og den teknologi der bliver brugt. Et af vores mål er også at trække kommercielle banker til også at støtte op om den grønne omstilling, så flere støtter op om nye initiativer og nye virksomheder med grønne profiler” siger Lars Hostrup Sørensen, Danmarks Grønne Investeringsfond, som er en selvstændig statslig lånefond, der medfinansierer investeringer og tiltag, som er holdbare økonomisk og miljømæssigt.
Der deltog omkring 160 på konferencen, der er arrangeret af Food & Bio Cluster Denmark, Roskilde Universitet, Center for Cirkulær Bioøkonomi/AU, Teknologisk Institut, IDA, Business Lolland Falster og Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund, som er en del af Guldborgsund Kommune.
Kontakter
Programkoordinator Mette Jørgensen, mej@guldborgsund.dk / 2518 1833
Annemette S. JohnsenFormand for Teknik, Klima og Miljøudvalget
Tlf:2518 1863byasj@guldborgsund.dkRikke Betak LundChefkonsulent, Cand.Comm.
Tlf:25180248rblu@guldborgsund.dkBilleder


Information om Guldborgsund Kommune
Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune
Guldborgsund Kommune støtter "Jazz på Torvet" med 40.000 kroner2.7.2025 10:39:20 CEST | Pressemeddelelse
Udvalget for Landdistrikter, Kultur og Fritid i Guldborgsund Kommune har besluttet at støtte den musikalske sommertradition Jazz på Torvet med en underskudsgaranti på 40.000 kroner. Arrangementet, der afholdes af Nykøbing Falster Brandmuseum i samarbejde med Triangelklubben, løber af stablen over otte fredage frem til den 8. august 2025.
Tæt samarbejde med boligselskaber skal bidrage til endnu mere udvikling i Guldborgsund30.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Guldborgsund Kommune og de almennyttige boligselskaber har netop underskrevet en ny fireårig samarbejds- og rammeaftale. Aftalen understreger det gode samarbejde og sikrer et fortsat tæt fællesskab om udviklingen af kommunen som helhed.
Ny strategisk plan for handicapområdet30.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den hidtidige handicappolitik i Guldborgsund Kommune fra 2013 erstattes nu af en strategisk plan for handicapområdet.
Udvalg vedtager navneændring: Fra plejecenter til plejehjem26.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Navneændring på ældreområdet betyder, at plejehjem erstatter plejecenter. Ældre og Omsorgsudvalget har besluttet, at der er behov for en navneændring, der har fokus på hjemlighed.
Slagterigrunden bliver en grøn indgang til havnen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det tidligere slagteri på den sydlige del af havnen i Nykøbing Falster er nu revet ned. Enkelte mindre bygningsdele er bevaret, og får nyt liv som orangeri og cykelparkering. Hele området omdannes til en grøn og indbydende indgang til hele havneområdet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum